Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zeman se s termínem voleb „sekl“? Datum je protizákonné, tvrdí Chovanec

Autor: val - 
20. dubna 2016
15:50

Prezident Miloš Zeman vyhlásil ve středu termín konání krajských a senátních voleb. Stanovil je na 14. a 15. října. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ho ale následně upozornil, že takový termín je v rozporu se zákonem, neboť podle něj se volby mají konat do nejpozději o týden dříve. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček poté uvedl, že prezident hovořil pouze neoficiálně a datum nejspíš přehodnotí, aby bylo v souladu se zákonem. 

„Rozhodl jsem se vypsat termín krajských a senátních voleb na 14. a 15. října, samozřejmě s následným druhým kolem senátních voleb na 21. a 22. října,“ oznámil prezident ve středu na tiskové konferenci při ukončení své třídenní cesty po Středočeském kraji.

Krátce nato se ale začali ozývat kritici s tím, že takový termín je v rozporu se zákonem. Upozornil na to i Chovanec na Twitteru. „Dle názoru expertů ministerstva vnitra je krajské volby třeba konat do 4 let od konání předchozích, tedy nejpozději 7.- 8  10. Jinak hrozí, že krajské volby mohou být napadeny u soudu a prohlášeny jako celek za neplatné. Upozorním pana prezidenta na toto riziko a požádám ho, aby svoje rozhodnutí přehodnotil,“ uvedl Chovanec.  

 

Ovčáček: Zeman poslechnul zákonodárce

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček pro Blesk.cz řekl, že Zeman pouze vyslechnul přání středočeských poslanců a senátorů. Zdůraznil, že termín konání voleb z jeho úst zazněl pouze neoficiálně. Bude se řídit zákonem a pravděpodobně zvolí dřívější dobu konání. 

„Pan prezident se v průběhu návštěvy Středočeského kraje setkal s poslanci a senátory zvolenými za Středočeský kraj a tito zákonodárci pana prezidenta požádali, byla to mimo jiné paní Věra Kovářová z TOP 09, o to, aby krajské volby vypsal na 14. a 15. října. Pan prezident projevil dobrou vůli v této záležitosti a neoficiálně na tiskové konferenci hovořil o tomto termínu. Ale samozřejmě ten termín bude vypsán v souladu se zákonem," uvedl Ovčáček pro Blesk.cz s tím, že se Chovanec „vlamuje do otevřených dveří".

Spolu s tím Zeman oznámil, že si na nějakou dobu odpočine od státních návštěv. Za poslední dva měsíce přijal podle svých slov celkem sedm hlav států, takže si chce dát „malý oraz“. Příští nebo přespříští týden by měl svědčit v kauze Zdeňka Altnera, který požaduje od ČSSD miliony za dřívější právní služby. 

Prezident se vyjádřil také ke kauze nového zkráceného názvu pro Českou republiku. Debata nad termínem Czechia se podle něj týká jen toho, jaký nápis budou mít hokejisté na dresech, a ti si prý novotvar přejí. 

Podívejte se, jak probíhala třídenní cesta Miloše Zemana po Středočeském kraji: 

 

rumungro ( 21. dubna 2016 10:26 )

Koukej mi radči vrátit moji stříkací pistoli,ať mám aspoň něco proti pelikánovic muslimské familii.

sendrasak ( 21. dubna 2016 03:53 )

V poslední době se Bimbo dost často drbe, naštěstí zatím jenom na hlavě.

reiva ( 20. dubna 2016 20:28 )

Jejda

janebulim ( 20. dubna 2016 20:18 )

rego_senior ( 20. dubna 2016 19:45 )

Asi proto, že já jsem tam nikdy nebyl, myslivno!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa