Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Češi vidí, že kvóty nefungují. Uprchlíci u nás být nechtějí,“ říká Zaorálek

Autor: simao, ČTK - 
16. dubna 2016
18:22

S narážkou na události kolem iráckých křesťanů vysvětloval český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na mezinárodní konferenci GlobSec 2016 v Bratislavě, proč Česko odmítá kvóty. Uprchlíci u nás prostě být nechtějí. A Češi tak vidí, že kvóty nefungují, upozorňoval český ministr. Na český přístup ke kvótám se přitom v Evropě čas od času ukazuje. 

„Máme problém souhlasit s povinnými kvótami. Jsme přesvědčeni, že to nefunguje. Pro politiky je nemožné vysvětlovat lidem, že musejí akceptovat tento závazný systém, když lidé vidí, že migranti nechtějí zůstat v Česku,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na konferenci GlobSec 2016.

Vysvětloval tak, proč Česko nadále odmítá povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků v EU. Český přístup je čas od času zaměňován za neochotu pomoci, což čeští politici odmítají. Zaorálek je zároveň proti tomu, aby otázka čerpání peněz z evropských fondů byla spojována s řešením migrační krize.

Objevily se totiž i hlasy, aby „neochotným“ zemím byly „zkrouhnuty“ eurodotace. „Není možné srovnávat proud lidí s tokem peněz,“ varoval Zaorálek. Odmítl kritiku, že Česko nehodlá projevit solidaritu při řešení migrační krize. ČR a další země visegrádské skupiny, do které patří také Maďarsko, Polsko a Slovensko, podle něj opakovaně ukázaly, že jsou připraveny pomoci například balkánským zemím.

Integrovat migranty se nedaří ani velkým zemím, rýpl si Zaorálek

Podle ministra je Česká republika připravena podílet se na řešení migrační krize na principu dobrovolnosti. Nemůže však souhlasit s tím, aby se do Česka dostaly tisíce migrantů bez kontroly.

Česká veřejnost podle ministra také sleduje, že země s většími zkušenostmi s migranty nedokážou zvládnout integraci přistěhovalců do společnosti. Zaorálek v této souvislosti zmínil bruselskou čtvrť Molenbeek, kde žije početná komunita přistěhovalců a kde belgická policie v březnu zadržela Salaha Abdeslama, označovaného za jediného přeživšího pachatele loňských teroristických útoků v Paříži.

„Jak mohu vysvětlit obyvatelům České republiky, že jsme schopni zvládnout tok lidí lepším způsobem než mnohem zkušenější státy v této oblasti – Francie, Německo nebo Británie?“ tázal se při svém vystoupení v Bratislavě Zaorálek.

Na Slovensko vyrazil Zaorálek jako jeden ze dvou zástupců české vlády. Tím druhým je ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který v hlavním sále vystoupil v pátek během debaty o budoucnosti NATO a hrozbě v podobě agresivní ruské politiky.

Původně se měl na GlobSec 2016 vydat premiér Bohuslav Sobotka, který se účastnil předchozích dvou ročníků. Po náhlé hospitalizaci staronového předsedy slovenské vlády Roberta Fica však byl premiérský panel zrušen.

Video Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve studiu Blesk TV - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumungro ( 17. dubna 2016 12:15 )

Cestovka EU s.r.o. opět zachránila na moři imigranty. Wall Street jásá-další krmivo pro americké akcionáře.

oltec ( 17. dubna 2016 10:35 )

u nás se říká ,že muže urazit jen inteligent a ty to rozhodně nejsi

hejhej ( 17. dubna 2016 08:33 )

violahorska: Výstižné !!

anno ( 16. dubna 2016 23:34 )

Pan Zaorálek se tak snaží k nám dostat nějaké ty muslimáky, ale oni k nám nechtějí, co s tím že pane Blablo????!!!!!

violahorska ( 16. dubna 2016 22:12 )

 Jde o to - zachovat křesťanskou Evropu. Jde o to, před čím dotyční utíkají...(?) Je-li to před válkou, vezmou za vděk, kteroukoli zemi, v níž se neválčí. Je-li to z ekonomických důvodů, chtějí tam, kde se budou mít dobře. Dodnes jsem nepochopila důvod, proč je potřeba zachraňovat ekonomiku Evropy prostřednictvím migrace lidí, kteří mají naprosto jinou mentalitu a kteří nejenže nehodlají respektovat naši filozofii (myšlení, zvyky a tradice), ale jsou z principu jejich myšlení ochotni a schopni proti hostitelské zemi vést svatou válku. Nebylo by lepší ty šílené prachy, co nás pseudohumanita stojí, vrazit do podpory mladých rodin (bílých a vychovávaných v našem, tedy křesťanském duchu?) Nejsem rasista ani věřící - ctím jen náš morální kodex.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa