Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Marocký král se setkal se Zemanem a přišel i Babiš. Umí francouzsky, tvrdí Hrad

Autor: tmp, ČTK, zst - 
21. března 2016
17:51

Prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě setkal s marockým králem Muhammadem VI. Marocký vládce je v Česku na soukromé návštěvě a i setkání se Zemanem bylo podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka soukromé povahy. Státníci hovořili o situaci kolem uprchlíků a boje s mezinárodním terorismem. Rozhovoru se navíc zúčastnil i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), a to na vlastní žádost. Na závěr připravil prezident pro krále překvapení.

„Pokud se týká témat jednání, které probíhalo mezi čtyřma očima a následně za účasti 1. vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše, byla to uprchlická krize a boj s mezinárodním terorismem. Pan prezident ocenil přínos Maroka v obou případech,“ prozradil po jednání mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Na dotaz Blesk.cz, proč se jednání účastnil i ministr financí, pak hradní mluvčí přiblížil, že řeč byla i o obchodu. „Pan vicepremiér a ministr financí požádal pana prezidenta, zda-li by mohl být také přítomen části jednání. Vzhledem k tomu, že je nejen velmi dobrým francouzštinářem, ale zabývá se také ekonomickými tématy, tak je velmi důležité, že zde byl přítomen,“ řekl Ovčáček.

Po zhruba půlhodinovém setkání připravil Pražský hrad pro marockého krále překvapení. Hlava severoafrického státu je údajně fanouškem veteránů, proto bylo uzavřeno třetí nádvoří turistům a král se mohl pokochat pohledem na pětici speciálně pro něj přistavených automobilových staříků.

Prezident Miloš Zeman nechal pro marockého krále Muhammada VI. překvapení. Soukromou prohlídku pětice automobilových veteránů... Prezident Miloš Zeman nechal pro marockého krále Muhammada VI. překvapení. Soukromou prohlídku pětice automobilových veteránů... | Blesk / Zbyněk Pecák

Muhammad VI. mohl obdivovat tyto vozy: Škoda Felicia (r. v. 1964 se sbírek NTM), Aero 50 (r. v. 1938, ze sbírek Národního techn. muzea – vůz používal během svého exilu v Londýně Dr. Edvard Beneš), Tatra 77 (r. v., soukromá sbírka), Wikov 70 (r. v. 1930, soukromá sbírka) a Praga Grand (r. v. 1929, soukromá sbírka). U krále prý zvítězila Tatra 77.

Prezident Zeman během prohlídky králi mimo jiné vysvětloval, že v Česku je automobilový průmysl velmi důležitý. „Je jedním z nejvýznamnějších v Evropě. Škoda je součástí koncernu Volkswagen,“ poznamenal.

Na prohlídku vozů se můžete podívat na videu:

Video Prohlídka pro marockého krále Muhammada VI. Prezident Zeman mu ukázal slavné české veterány. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Podle marockého šéfa diplomacie organizuje uprchlíky Muslimské bratrstvo

Prezidentův mluvčí připomněl, že Zeman se v minulosti setkal s marockým ministrem zahraničních věcí. Od něj se měl dozvědět, že Muslimské bratrstvo se snaží ovládnout nejen muslimské země, ale celý svět. Ve vánočním poselství proto poté mluvil o „invazní armádě“.

O pozvání marockého krále na návštěvu Česka mluvil Zeman v létě 2014. Příjezd Muhammada VI. předpokládal ředitel zahraničního odboru Pražského hradu už loni, návštěva se ale neuskutečnila.

V minulosti se Zeman setkal, taktéž soukromě, s marockým korunním princem Mulajem Hasanem a jeho matkou. V Maroku byl Zeman v roce 2002 na sjezdu Socialistické internacionály v Casablance.

Muhammad VI. dorazil tajně do Prahy už v pátek a ubytoval se v pražském luxusním hotelu Four Seasons, kde několik dní před jeho příjezdem stěhovali jeho nábytek. Zůstat by měl v Česku do středy. Hlavní cíl královy návštěvy je ale tajný.

Muhammad VI. usedl na trůn v červenci 1999 po smrti otce krále Hasana II. Je 22. panovníkem dynastie Alávitů, která vládne v Maroku od poloviny 17. století.

okoIonas ( 22. března 2016 07:20 )

My víme, že nejsi normální Honzíku!

debilkIafunda ( 22. března 2016 07:15 )

kdo všichni, klone?

honza54.. ( 22. března 2016 07:13 )

jsem tu s mnoha nicky a honzu54 mám s tečkami i bez teček a umím si i sprostě nadávat

honza54.. ( 22. března 2016 07:10 )

a jako já

bullshit ( 21. března 2016 21:27 )

 Doufám že pana Muhammada VI setkání s klátějícím se panem prezidentem a agentem STB Burešem obohatilo : O)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa