Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Do důchodu v 65, nebo 67? Vláda chce mít jasno v červnu, Kalousek puká smíchy

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek
Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek  (Autor: Blesk - Alexandr Malachovský)
Autor: ČTK, kle - 
21. března 2016
12:20

Vláda uvažuje o dvou variantách konce zvyšování důchodového věku, a to v 65 a v 67 letech. Rozhodnout chce na konci letošního června, informoval v pondělí mluvčí vlády Martin Ayrer. Podle ministerstva práce by se měl stanovit na 65 letech a každých pět let přehodnocovat. Proti pevnému stropu věku pro odchod do důchodu se již dříve postavilo ministerstvo financí. Velmi pobaveně reagoval exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Růst důchodového věku, který se každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce, by se mohl zastavit na 65 letech. V tomto věku by šli do penze všichni ti, kteří se narodili po roce 1971. O takovém návrhu měl kabinet jednat. Výsledek však dopadl jinak.

„Vláda schválila věcný záměr zákona upravujícího ukončení zvyšování důch.věku, jsou dvě varianty 65 a 67 let,vláda se rozhodne na konci června,“ informoval na Twitteru mluvčí vlády.

Podle původních představ ministerstva práce by se měl stanovit na 65 letech a každých pět let přehodnocovat. Pravidelné hodnocení a případné následné úpravy doporučila i důchodová komise, zastropování ale nenavrhla.

„Bylo rozhodnuto v souladu s koaliční smlouvou, že by mělo dojít k zastropování hranice důchodového věku, protože neexistence této hranice je vnímána jako negativní faktor ze strany veřejnosti,“ zdůvodnil resort práce vypracování věcného záměru zákona.

Babiš je proti, Kalousek se směje

Již před jednáním se k návrhu negativně postavil resort Andreje Babiše (ANO). Ministerstvo financí se zastropováním nesouhlasí. Podle něj by se měl nejdřív věk posuzovat, až potom upravovat. Zdůvodnění, že neexistenci důchodové hranice vnímá veřejnost špatně, resort financí nepřijímá. Podle něj tak lidé berou i daně, přesto není možné je zrušit.

Na výsledek pondělního jednání stačil na Twitteru zareagovat i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Kvůli tomu, že vláda chce mít do června jasno v tom, co bude o 14 let později.

Jak by to mohlo vypadat?

Podle návrhu by statistický úřad vždy v roce, který končí trojkou či osmičkou, musel vypracovat prognózu o demografickém vývoji. První by měl dělat už za dva roky.

Ministerstvo práce by pak do pololetí následujícího roku – tedy roku se čtyřkou či devítkou na konci – muselo dát vládě zprávu o vlivu populačního vývoje na důchodový systém, podle výsledků by k ní případně rovnou přidalo i návrh na změnu důchodového věku. Kabinet by pak nejspíš nechal připravit důchodovou novelu s úpravou věkového limitu, kterou by ale musel schválit Parlament.

Ve zprávách by se zohlednila mimo jiné očekávaná délka života či pravděpodobnost úmrtí lidí mezi 25 a 54 lety. Jejich doba v důchodu by neměla překročit 26 procent a spadnout pod 24 procent délky života. Podle toho by se pak stanovil důchodový věk. Předdůchodové generace by se ale případná úprava nedotkla.

Doba dožití žen mezi 25 a 54 lety dosahuje nyní asi 83 let, pětadvacátníků pak asi 76,5 a po padesátce asi 78,4 roku. Nyní lidé tráví v důchodu v průměru 23 let.

malenabald ( 9. září 2016 19:18 )

Tak ať pukne! On nepřinesl naší zemi nic.

ivanak ( 9. září 2016 19:09 )

Primitivní alkoholik to je,ale pořád tam dřepí a dřepí.Tyhle lidi jsou bezpáteřní a bezcharakterní a jak je vidět nehne s nima nic a nikdo.Jen je pěkně jděte volit,at jim to ještě dlouho vydrží.

marais ( 22. března 2016 12:48 )

At zruší zastropování odvodů a nebudou muset lidi hákovat v 67 letech, kdy už na to nemaj dost sil!/ kromě sezení v parlamentu/

tgbg ( 22. března 2016 09:10 )

U nás jezdí tramvajáci a autobusáci běžně do 70 let. Někteří by jezdili dál, ale podnik udělal vnitřní směrnici, kde 70 let je maximum.  

dyskrymynaclja ( 22. března 2016 00:54 )

a pravda a láska vítězí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa