Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Dcera měla pupečník omotaný kolem krku.“ Rodička se navezla do dokumentu ČT

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. prosince 2015
19:41

Pět zrození. Dokument ČT o pětici porodů vykresloval nemocniční nástrahy, na které narazily maminky ve Vinohradské porodnici. Nejvíce zaujal případ „trpící“ paní Xenie, která stála o přirozený porod, v záběrech ji ale jen „dopovali“ nejrůznějšími přípravky. Musela nakonec na císaře. Na Facebooku se však nyní do pořadu sama kriticky obula, byla v něm prý snůška nesmyslů. Za zastání jí poděkoval i porodník Bohuslav Svoboda, někdejší primátor Prahy. Ohradila se také samotná nemocnice.

Její porod dostal v pořadu z cyklu Český žurnál „Pět zrození“ nejvíce prostoru. Přes 20 minut. To nejlepší nakonec, chtělo by se říct. Jenže tenhle porod se nevyvíjel tak, jak by si maminka přála. „Máte nějaká očekávání, jak by měl porod vypadat?“ ptá se před porodem paní Xenie režisérka Erika Hníková. Přirozeně. Jenom přirozeně... Chtěla bych, aby se příroda postarala o to tak, jak by měla,“ prozrazuje maminka.

Jenže má smůlu. Během porodu trpí, proti bolesti dostává do žíly opakovaně analgetika, je omámená. „Farmakologická analgezie může efektivně pomoci s bolestí při porodu, ale přináší a zvyšuje množství dalších rizik, pravděpodobnost nutnosti ukončení porodu instrumentální cestou nebo císařským řezem pro způsobenou tíseň plodu,“ uvádí se v titulcích během pořadu. Mezi prostřihy na sestry, bavící se bezstarostně o oblečení z jednoho supermarketu.

Xenia Š. nakonec musí na císařský řez. Sen o přirozeném porodu se rozplynul. Již během sestřihu předchozích čtyř porodů jsou patrné výhrady autorky dokumentu k praktikám ve Vinohradské porodnici.

Není jich málo. Využívání chemických „urychlovačů“ porodů, málo klidu, nedostatečný čas ponechaný matce, aby se po porodu seznámila se svým miminkem, čekání neinformovaných a nervózních otců na chodbě, ale i otevřená kritika jedné z porodních asistentek toho, že se v nemocnici nevolí přirozená cesta, ale řada doktorů prý chce mít hlavně porod rychle z krku, a tak používají nejen různé látky, ale i hmaty.

Nejen na sociálních sítích vzbudil tenhle díl četné debaty. Na Vinohradskou porodnici nevrhl nejlepší stín. Sama maminka se však rozhodla nemocnici omluvit. Zastat se porodnice a sepsat svůj vlastní pohled na věc.

„Bohužel ze skoro dvouhodinového materiálu, natočeného během dvou dnů, byly sestříhány jen ty nejhorší okamžiky a celý průběh porodu byl, dle našeho názoru s manželem, příliš a zbytečně dramatizován. V televizi to vypadalo tak, že za vše mohou doktoři a že porod ukončili císařským řezem záměrně. My tento názor nesdílíme,“ vzkázala přes Facebook Xenia.  

Zveřejnil(a) Xenia Šálová dne 12. prosinec 2015

Maminka čtyřměsíční dcerky vysvětluje, že Vinohradskou porodnici nezvolili jen kvůli blízkosti k jejich bydlišti, ale i kvůli tomu, že patří mezi vyhlášené pražské nemocnice. Popsala ze svého pohledu samotný průběh porodu – třeba to, proč jí doktoři nedali „epidurál“. Tedy zavedení znecitlivující látky do oblasti bederní páteře. Sama prý raději souhlasila s technicky méně náročnou anestezií.

Maminka Xenia: Snůška nesmyslných záběrů

Bála se i půlhodinového odpojení miminka od monitoru. Také císařský řez pak byl podle ní na místě. Právě během monitorování začala klesat odezva miminka, jenže maminka nebyla stále dostatečně otevřená. „Už jsem cítila, že to sama pravděpodobně nezvládnu,“ vzpomíná paní Xenie. „Po porodu mi paní doktorka řekla, že naše dcera měla pupečník těsně omotaný kolem krčku, takže nemohla začít sestup do porodních cest a to možná byl důvod, proč porod tak dlouho přirozeně nepostupoval,“ pokračuje.

Xenia si osobně myslí, že za většinu komplikací zkrátka mohl věk přes 30 let. „Tohle byla hlavní myšlenka, kterou jsem se snažila sdělit paní režisérce,“ uvádí. Postěžovala si, že se s režisérkou sešly na dva rozhovory po porodu, ale nic z toho se do pořadu nedostalo.

„Kdybychom předem věděli, že dokument bude sestříhán tímto neadekvátním způsobem, určitě bychom se do této akce nezapojili. A z našeho původního záměru mít zaznamenáno alespoň několik krásných momentů právě narozeného dítěte zbyla jen snůška nesmyslných a nic neříkajících záběrů,“ nešetří v kritice vůči dokumentu. „Hlavní je, že se nám narodila zdravá holčička, které se dařilo dobře již od prvních dnů,“ dodává ale maminka. 

Kritice tak nyní čelí i sama režisérka Hníková. „Mrzí mě, jakému tlaku musíte čelit ve všech diskusích kolem. Myslím si, že film působí na každého skutečně jinak. Pokud jste se svým porodem spokojená, je to jen dobře,“ citují Lidovky.cz z jejího vzkazu novopečené mamince na sociální síti.

Exprimátor Svoboda mamince poděkoval

Proti dokumentu se však ohradila i nemocnice. Informace, které v něm zazněly, označila v prohlášení za dehonestující. V dokumentu přitom vystupuje i exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda. Porodník, který řídí jiný porod, v pořadu označený jako číslo 3. Ani on nezakrývá, že ho výsledný sestřih pobouřil.

Sám na Facebooku paní Xenii za její svědectví poděkoval. „Moc děkuji paní Š. za to, že se ve svém příspěvku zastala Vinohradské nemocnice,“ uvedl Svoboda, který v pořadu upozorňuje, že nejdůležitější je při porodu trpělivost a lékařský zásah má přijít až „v okamžiku, kdy něco selhává, neběží, nefunguje“.

tarka ( 15. prosince 2015 15:40 )

máš pravdu, hodně dnešních matek jsou sebestředné hysterky, které si myslí, že jsou císařovny a že když ony rodí, tak bude celá porodnice salutovat. Diskuse o tom dokumentu je plná takových hysterek, ale několik opravdu ojedinělých příspěvků maminek, které tam rodily, se najde. Samozřejmě, že zlepšit se vždycky a všude něco dá, ale popisovat dokument ve stylu "panoval tam chlad a podivné ticho, neintimnost prostředí (výplody Hníkové), jako na pitevně, naprostá tragédie, nikdo se tam nesmál, nevtipkoval, asi podle tohoto příspěvku matky husy tam měla vyhrávat cimbálovka..."

bibijana ( 15. prosince 2015 15:25 )

Tyto zhýčkané novodobé matky ani neví, jaké mají štěstí, že nerodily za komunistů.To by se s nima nikdo nepáral,žádné diskuze ze strany rodiček o způsobu porodu nebyly vůbec přípustné.Nebyly ultrazvuky,moje dítě nemělo správnou polohu a nebyly ozvy.Během jedenácti dnů,kdy jsem byla v porodnici, jsem byla 2x na RTG.Před císařem se zjišťovala poloha dítěte, před odchodem mě hnali na RTG plic.Dítě mně přinesli ukázat až za dva dny,na pokoji nás bylo šest a děti na krmení vozili a kolikrát tvrdě spaly.Matky je probouzely a než se nakrmily,tak je sestry odvážely.To bylo moje největší trauma, že jsem byla od dítěte odloučená, a to 11 dní.A těch nepříjemých věcí bylo víc.Naše matky po šestinedělí chodily makat, dnešní ženské mají několikaletou placenou MD. A furt remcají.O tom by se měl natočit dokument - jak to bylo dřív a jaké je to dnes. 

nyxx ( 15. prosince 2015 14:23 )

Já si přesto myslím, že je to zbytečné hazardování se zdravím dítěte i matky. V nemocnici je vždycky k dispozici doktor, nelze NIC podceňovat.

mak ( 15. prosince 2015 13:37 )

Šňůra se normálně přetáhne přes hlavičku. Navíc vzniká jako častá komplikace urychlování porodů, protože dítě nestihne dorotovat a chemie ho tlačí ven, když není ještě připraveno. Takže záměna příčiny adůsledku!

arne127 ( 15. prosince 2015 13:05 )

Tady je vidět co Česká televize dokáže Jaké lidi zaměstnává.To že lže už je dávno známé,pravdu se nikdy nikdo nedozví.Jaký je ředitel takové jsou lži.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa