Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Našli jsme Ransdorfa. Z domu rodičů se vrátil do vily v Praze

Autor: ČTK, simao - 
7. prosince 2015
14:15

Miloslav Ransdorf má co vysvětlovat. Prohlášení o tom, co ve Švýcarsku prováděl, sice už vydal, (nejen) členové vedení KSČM na něj mají ale řadu dalších otázek. Se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem se prý již sešel, v úterý ráno by pak měl zamířit před členy vedení strany. Blesk politika našel v Petrovicích, kde mají dům jeho rodiče. Poté se vrátil do své vily v Praze.

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) oblékl kabát a proběhl v pondělí odpoledne kolem novinářů. Svůj skandál odmítl jakkoli komentovat a zmizel za zdmi své vily v Praze-Libuši.

Ransdorf, který v minulosti řešil mj. problémy s dluhy, za volantem či docházku do europarlamentu, tak nechal bez dalšího komentáře své zapletení do švýcarské kauzy, kvůli které skončil dokonce ve vězení v Curychu.

Po návratu ze Švýcarska se dnes již stihl také podívat do domu svých rodičů v Petrovicích. Právě tam jej Blesk v pondělí přistihl. Ransdorf tam dorazil za volantem svého černého superbu.

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) před domem svých rodičů v Petrovicích Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) před domem svých rodičů v Petrovicích | Blesk - Ladislav Křivan

Kolem Ransdorfovy kauzy panuje dál řada nejasností. Komunista se zatím omezil na prohlášení, ve kterém popsal bankovní jednání i zatčení ve Švýcarsku, následné sobotní propuštění a vyzvednutí auta v hotelu Mariott, ze kterého se vydal na cestu zpátky do ČR.

Cestou od svých rodičů se zastavil ještě u čerpací stanice a poté již přijel zpět do Prahy. Do hnízdečka, které mu nakonec přece jenom zbylo po jeho válce s dluhy. Před několika lety totiž dokonce hrozilo, že půjde vila na Libuši se zahradou do exekuční dražby. Tu se však Ransdorfovi podařilo odvrátit.

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) před svou vilou v Praze-Libuši Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) před svou vilou v Praze-Libuši | Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

Okolnosti svého zadržení ve švýcarské bance by však nyní měl Ransdorf vysvětlovat členům stranického vedení KSČM. A to již v úterý ráno. Uvedla to ČTK vedoucí Ransdorfovy kanceláře Helena Suchá. Podle ní již mluvil Ransdorf s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. „Dohodli se na tom, že přijde celou věc vysvětlit na kolegium,“ uvedla Suchá.

Na radu právního zástupce by však neměl Ransdorf komunikovat o záležitosti s médii, upřesnila. „Ale samozřejmě stranickým kolegům to řekne,“ dodala Suchá.

Kdo do vedení KSČM, které zamíří na schůzi s Ransdorfem, patří? Kromě předsedy Filipa jsou to první místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek a místopředsedové Miloslava Vostrá s Jiřím Dolejšem, dále pak šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik, předseda Ústřední rozhodčí komise Zdeněk Levý a předsedkyně Ústřední revizní komise Zdeňka Lišková. 

Ještě v neděli vedení komunistické strany „s politováním“ konstatovalo, že s nimi Ransdorf „přes veškerou snahu“ nekomunikuje. „Oficiálně jsme mu vzkázali, že bychom s ním potřebovali na to téma mluvit. Čekáme jen, jestli dorazí,“ reagoval v pondělí Dolejš. Šéf KSČM Filip telefon nebral. Jeho vztahy s Ransdorfem jsou však podle informací Blesk.cz poměrně napjaté. 

Ransdorfa čeká možná i výslech u Švýcarů

Vrchní státní zastupitelství v Curychu přitom v případě potřeby Ransdorfa znovu předvolá k výslechu. V současnosti to ale není na pořadu dne, uvedla mezitím ČTK mluvčí zastupitelství Corinne Bouvard.

Potvrdila, že vyšetřování se vede kvůli „majetkovým trestným činům“, o co konkrétně se jedná, ale nesdělila. „Nejdříve musíme vést trestní vyšetřování, a pokud dojdeme k závěru, že máme dostatek důkazů, podáme obvinění. Ale to určitou dobu potrvá,“ dodala Bouvard.

Ransdorfa zadržela švýcarská policie spolu se třemi Slováky v curyšské bance ve čtvrtek a vyslýchala je kvůli podezření z finančního podvodu. Politik tvrdí, že chtěl v jejich doprovodu pouze zprostředkovat komunikaci mezi bankou a jejím klientem V. H., od něhož měl plnou moc.

„Mám čisté svědomí a ničeho, co by bylo v rozporu se zákonem, jsem se nedopustil,“ hájil se Ransdorf ve svém nedělním prohlášení. A odmítal i údajné předložení falešných dokumentů v bance. 

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák ale o víkendu řekl, že švýcarská policie zadržela čtveřici kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusili o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. Slovenská média uvedla, že transakce se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun). Dva ze zadržených Slováků byli v minulosti trestáni v souvislosti s daňovými úniky a s podvodem.

meriol ( 9. prosince 2015 12:11 )

Vždyť to máte uplně jedno , kolik kdo krade , jsme kolonie , lidé jsou otrokáři cizineckých firem , o řetězcích co nás krmí potravinami s jedem a jinnačí bez chemických látek a škodlivin- nikde nekoupíte . A zlodějíčkové , papají jedy jako my , dýchají plyny jako my, pijí jedovatou chlorovou vodu, zrovna tak si to do hrobu neodnesou , snad toho raka až dostanou , tak poplatí lečbu u moci pánů v cizině. p.s Politické harašení, může být i umělá likvidace , určité strany.

stanislavhahn ( 8. prosince 2015 07:57 )

Je mne hanba za všechny takové politiky a není jich málo.....

ellenic ( 7. prosince 2015 21:44 )

Tomu zvláštnímu domu říká vila , no tak vilu si představuji trochu jinak. Byl samé dluhy a teď prý si byl jen pokecat na recepci ve švýcarské bance . Hodně divný chlap, naprosto nesympatický . jeho rodiče na něho musí být hodně pyšní .

olantain ( 7. prosince 2015 21:23 )

Stůjte, už jsou obviněni, zprávy a Curchy hlasá prej strýček a dědictví, taková grossovka.

byvalyvoliccssd4 ( 7. prosince 2015 21:01 )

My zloději a jiná levácká pakáž stojíme za svým lídrem Ransdorfem!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa