Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dostanou volební urny konkurenci? TOP 09 chce zapojit poštu a internet

Autor: Václav Lang - 
24. listopadu 2015
12:15

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek v úterý předložil návrh na změnu volebního zákona. Ve volbách do Poslanecké sněmovny, Evropského parlamentu a v prvním kole prezidentských voleb by nově bylo možné hlasovat pomocí pošty. Podle něj se jedná o první krok k tomu, aby se v budoucnu mohlo volit po internetu.

„Prostě to rozehrajeme a uvidíme, jaké budou protiargumenty,“ nastínil Ženíšek na neformální snídani s novináři. Zavedení korespondenční volby označuje za „evoluční“ krok, který má vést k budoucímu elektronického hlasování.

Postupnému zavádění odpovídá i „opatrné“ znění novely, kterou v úterý předložil do sněmovny. Ta totiž hovoří o korespondenčním hlasování pouze pro tři druhy voleb – sněmovní, do Evropského parlamentu a do prvního kola prezidentské volby.

Dopis nebo datová schránka

Rozhodl se tak především proto, aby předešel kritickým reakcím a rychlému odmítnutí návrhu. Jeho síla má spočívat především v jednoduchém znění.

Ženíšek svým návrhem zatím cílí zejména na krajany v zahraničí. Vadí mu, že podle současné legislativy si musí takový člověk napřed na úřadech opatřit voličský průkaz a s ním se pak dostavit do jednoho z mála míst určených k volbě. Například v celých Spojených státech jsou taková místa čtyři.

Nově by si lidé místo voličského průkazu nechali ověřit podpis a zařídili potřebné dokumenty, ale hlasovat by mohli prostřednictvím pošty. Případně datové schránky. Podle Ženíška by to zjednodušilo situaci zhruba 300 tisícům Čechů žijících v cizině.

st.rec ( 24. listopadu 2015 14:49 )

Moc se mi líbí že ženíšek je vlastně nevěstka v mužském rodu .To není z mé hlavy,ale jeho jednání tomu plně odpovídá.Voliči pošlou hlasy do centra sTOP a oni si jich spočítají nejmíň 75% a vyhrají? Jistě to mysleli poctivě a kníže se nebude stydět,naopak,bude pyšný!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa