Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec: Češi se nemají za co stydět, o džihádistovi jsme věděli

„České bezpečnostní složky nejsou slepé a hluché,“ prohlásil ministr vnitra.
„České bezpečnostní složky nejsou slepé a hluché,“ prohlásil ministr vnitra.  (Autor: Blesk/Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
20. listopadu 2015
12:11

České bezpečnostní složky včas zachytily informace o konkrétním džihádistovi, který cestoval přes Prahu, a řádně, až „nadstandardně“, je předaly partnerům. Novinářům to dnes v Bruselu řekl český ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že určité související dokumenty dnes hodlá na okraj jednání ministrů zemí EU předat svému francouzskému kolegovi Bernardu Cazeneuvovi.

Je to konkrétní osoba, ke které máme konkrétní údaje. A velice rád bych je v řádu měsíců zveřejnil, aby bylo zřejmé, že české bezpečnostní složky nejsou slepé a hluché,“ prohlásil český ministr.

Právě Cazeneuve ve čtvrtek na tiskové konferenci v souvislosti s týden starými teroristickými útoky v Paříži potvrdil informace francouzských médií z justičních zdrojů.

Podle nich jeden z francouzských džihádistů, kterého vyslýchali v srpnu po jeho návratu ze Sýrie do Francie, vypověděl, že mu údajný strůjce pařížských atentátů Abdelhamid Abaaoud nařídil cestovat přes Prahu, aby se vyhnul odhalení. Právě o pohybu tohoto muže měli podle dnešního Chovancova vyjádření čeští zpravodajci přehled.

Na Abbaouda byl napojen také džihádista, kterého v červenci zatkli v Istanbulu, když se pokoušel nasednout do letadla do Prahy s falešným švédským pasem.

Teroristi neprocházejí Českem bez povšimnutí

Chovanec dnes odmítl, že by teroristé či jejich komplici mohli přes ČR přecházet „bez povšimnutí“. Bezpečnostní složky totiž tyto osoby podle ministra zachytily a informace předaly nejen do Francie, ale také do další evropské země, přes kterou dotyční cestovali. „České bezpečnostní složky se nemají za co stydět,“ uzavřel český ministr.

Video se připravuje ...
Další videa