Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Na důchod si mají spořit už i děti. Peníze si budou moci vybrat na platbu studia

Autor: ČTK, zst - 
6. listopadu 2015
15:40

Poslanci posvětili konec druhého pilíře důchodové reformy. Ten třetí by se proto měl zatraktivnit - postupné vyplácení naspořených peněz bude výhodnější a spořit si budou moci i lidé mladší 18 let. Zvýšit by se měly také daňové úlevy. K novele se teď musí vyjádřit senátoři.

Zvýšení daňové úlevy z 12 na 24 tisíc – v překladu pro některé lidi bude výhodnější spořit si na důchod vyšší částky. To je jedna ze změn v důchodovém spoření, kterou schválili poslanci. Tou další je třeba zrušení věkového omezení.

„Chceme, aby lidé spořili více,“ řekl k návrhům poslanec Václav Votava (ČSSD), spoluautor plánovaných změn. Státní kasu to podle něj přijde na 150 milionů korun. Nová pravidla by měla začít platit od roku 2017.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hovořil o dopadech na státní rozpočet ve výši kolem jedné miliardy korun v roce 2017, zejména v důsledku daňové úlevy. Zároveň je ale přesvědčen, že dnes přijaté změny mohou třetí důchodový pilíř zatraktivnit.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se opět postavil proti zrušení druhého penzijního pilíře. „Nemáte alternativu, jak zajistit princip solidarity i zásluhovosti. Směřujete k totálnímu rovnostářství,“ vzkázal koalici. Poslanci TOP 09 ale některé poslanecké úpravy nynější normy podpořili, podle Kalouska míří ke zvýšení osobní odpovědnosti za spoření na stáří.

Lidé ve věku 18 let by si mohli podle schválené poslanecké změny jednorázově vybrat až třetinu částky, kterou si sami naspořili. Podmínkou by bylo to, že spoří nejméně deset let a v posledních dvou letech nezměnili penzijní společnost.

Předkladatelé hovořili o tom, že tyto peníze by mohly posloužit například na studium. K uzavření nebo změně smlouvy dětí nebudou jejich rodiče potřebovat souhlas soudu, jak to v obecně v těchto případech stanoví občanský zákoník.

Vládní návrh zvýhodňuje postupné vyplácení naspořených peněz tím, že penze vyplácená déle než deset let by byla stejně jako doživotní penze osvobozena od daně z příjmů. Zmírnění by se měly dočkat přísné limity penzijních fondů pro investování.

Vyšší, ale regulovaná provize

Sněmovna vložila do zákona i zvýšení regulované provize zprostředkovatelů za uzavření smlouvy o důchodovém spoření na dvojnásobek, byla by zhruba 1760 korun.

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, tedy třetí pilíř penzijního systému, mělo na konci letošního prvního pololetí 4,44 milionu lidí. Doplňkové penzijní spoření, které je od roku 2013 nahradilo, mělo 291.000 lidí.

Zrušení druhého penzijního pilíře už sněmovna schválila, od začátku příštího roku v něm nebude možné spořit. Důchodové fondy budou zrušeny k červenci příštího roku, a tímto dnem začne vyplácení peněz zpět jejich vlastníkům. Peníze si budou moci lidé nechat převést na účet, poslat poštovní poukázkou nebo převést jako příspěvek do dobrovolného třetího pilíře.

Sobotka: Chceme změnu v jednacím řádu

Tentokrát ne kvůli obstrukcím opozice, ale kvůli administrativní chybě, požaduje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) změnu jednacího řádu sněmovny. Reagoval tak na situaci, kdy se jednání poslanců scvrklo na pouhé dva body. Původně jich přitom mělo být sedm.

U třetího bodu ale ještě neuplynula lhůta, aby se mohl projednávat. Kvůli tomu, že se u mimořádné schůze nedá měnit program, se pak nedalo jednat ani o dalších plánovaných bodech. Tedy ani o vlajkové lodi koalice – zákonu o elektronické evidenci tržeb. Za což si koalice vysloužila výsměch opozice.

„Obstruovat ani nemusíme. Vládní koalice si vystačí sama,“ napsal na Twitteru šéf Občanských demokratů Petr Fiala. „Díky její neschopnosti se dnes znovu neprojednávalo třetí čtení EET,“ dodal.

aziram ( 10. listopadu 2015 13:21 )

 spořit maji deti, rodičům nebo prarodičům na to nemusí zabývat.

zadnice ( 7. listopadu 2015 10:05 )

A co kdyby si šetřily děti ještě nenarozené!!!

anka ( 6. listopadu 2015 22:41 )

mohou za ne sporit rodice ci prarodice... 

aziram ( 6. listopadu 2015 20:25 )

 z čeho mají spořit? Asi budou pracovat, ale pak se nemohou učit, takže, proc spořit?

tymitaky ( 6. listopadu 2015 20:19 )

1000 let, to si přehnal, já to vidím na devětsetosmdesátři.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa