1*Využijte příspěvek na penzijko

Stát odměňuje zodpovědné, kteří myslí na svou penzi, a přispívá na doplňkové penzijní spoření (dříve penzijní připojištění). Pokud si každý měsíc dáte stranou tři stovky, stát vám přihodí 90 korun. A pokud si na důchod spoříte tisícovku měsíčně, nadělí vám stát každý měsíc 230 Kč. Ročně tak můžete od státu dostat 2760 korun. Pokud ale spoříte méně než 300 Kč měsíčně, nedostanete nic.

2*V bance budou úspory v bezpečí

Banky nabízejí vaším úsporám bezpečí, ale bohužel malé výnosy. Úrokové sazby jsou totiž dlouhodobě velmi nízko, většinou okolo jednoho procenta. Z uložených 100 000 Kč tak získáte za rok tisícikorunu.

3*Vyplatí se bydlet ve vlastním

Bydlíte ve vlastním? Tak jste na dobré cestě ke klidnému důchodu. Koupě bytu nebo domu se vždy vyplatí. Už třeba jen tím, že v důchodu ušetříte na nájmu. A pokud by pro vás byl byt nebo dům na „stará kolena“ příliš velký, můžete ho prodat a přestěhovat se do menšího. Hotovost, kterou získáte, pak můžete použít k vylepšení svého stáří.

4*Peníze vydělá pronájem

Osamostatnily se vaše děti a v bytě je pusto a prázdno? „Jedním z možných způsobů spoření je i pronájem vlastního bytu a přestěhování se do bytu s menší rozlohou,“ radí Vladimír Michna z banky Zuno. Uspořit se tak dají tisíce měsíčně.

5*Pořiďte si stavebko

Stát podporuje bydlení ve vlastním a přispívá proto na stavební spoření. Získat je možné maximálně 2000 korun ročně. Abyste ale na tuhle částku dosáhli, musíte vložit minimálně 20 000 korun ročně. Kromě státního příspěvku je výhodou stavebka i slušné úročení.

Tip pro nerozhodné

Bojíte se, že vaše úspory spolkne inflace? Pak můžete investovat do drahých kovů. Zlato a stříbro si většinou uchovává svoji hodnotu. Spořit je možné i postupně, po pár stovkách měsíčně. „Mít fyzicky zlato je právě ta odlišnost od jiných druhů spoření, kdy máte v ruce jen nějaký papír nebo výpis. Je to reálný majetek, který není závislý na tom, jak ho spravuje někdo jiný,“ říká Pavel Ryba ze společnosti Golden Gate Cz.

Rada odborníka: Jak správně spořit

Podle Vladimíra Michny z banky Zuno je vhodné nespoléhat se jen na jednu formu spoření, ale takzvaně rozkládat riziko. „ Hlavně je potřeba se zamyslet, jak dlouho chci spořit, zda krátkodobě nebo dlouhodobě, jestli spíše nárazově nebo pravidelně a jaké částky chci vkládat. Na základě těchto faktorů je možné vybrat spoření, kde se prostředky zhodnotí co nejvíce,“ radí Michna. Při spořicích účtech s podmínkami je třeba si promyslet, zda jsou snadno splnitelné nebo by se v nich mohl vyskytnout problém. Nejlepší jsou nabídky bez skrytých podmínek a poplatků, zákazník má potom jistotu, že nebude platit nic navíc.