Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš s karusely v Bruselu nepochodil. „V boji nepolevíme,“ vzkázal

Babiš vs. Evropská komise. Rozšíření tzv. reverse charge ministrovi neprošlo.
Babiš vs. Evropská komise. Rozšíření tzv. reverse charge ministrovi neprošlo.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
29. října 2015
14:30

Český ministr financí Andrej Babiš (ANO) s bruselskými pány nepochodil. Evropská komise zamítla jeho žádost na rozšíření přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH). Informoval o tom Radiožurnál. Kromě žádosti Česka Evropská komise odmítla stejný požadavek Rakouska, Bulharska a Slovenska.

Babiš už delší dobu na evropské úrovni prosazuje, aby státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti. Považuje to za jeden z důležitých nástrojů proti daňovým únikům. DPH ale patří v Unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni.

Aby mohla nějaká země žádat o výjimku v systému DPH, musí podle EK prokázat, že je určitý sektor podvody skutečně vážně zasažen. Česko po EK žádalo, aby mohlo zavést přenesenou daňovou povinnost u všech služeb v hodnotě nad 10 000 eur (zhruba 2,7 milionu korun). Podle Evropské komise je ale podle pravidel „vyloučené, aby bylo takové opatření aplikováno na velké části, nebo dokonce celou ekonomiku“, uvedl Radiožurnál s odkazem na dokument, který má k dispozici.

Ministerstvo financí uvedlo, že rozhodnutí Evropské komise respektuje. Nicméně že v úsilí o větší flexibilitu při boji proti karuselovým podvodům a konkrétně při uplatňování metody přenesené daňové povinnosti (reverse charge) bude i nadále pokračovat.

Babiš: Je to zklamání, ale práce pokračuje

„Stanovisko Evropské komise je pro mě zklamáním. Doufal jsem, že pochopí naléhavost naší žádosti, neboť karuselové podvody jsou jednou z největších položek daňových úniků v EU. Věřím však, že pokud nepolevíme v našem úsilí, podaří se nám nakonec Evropskou komisi přesvědčit o tom, že námi navrhovaný postup má smysl,“ uvedl Babiš.

Přenesená daňová povinnost, tzv. reverse charge, je založena na principu, že při poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH, především u tzv. karuselových podvodů. Opatření se netýká koncových drobných spotřebitelů, ale plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

pepek11 ( 1. listopadu 2015 20:01 )

Boze zase jeden tydyt, co nevi o cem je rec.

8xxxx8 ( 29. října 2015 15:21 )

Kruciš Blesku, nechceš mě na grafiku? Hrůza to odizolované pozadí se svatozáří, vždy u všech fotek..

vog.ht. ( 29. října 2015 14:18 )

smoyde, píchnu ti s textem každý zvládne registrace s tečkou jako nešťasný rudý volič Tapetáři,NÁZORY LIDU NEPŘEBIJEŠ. JEDE TO VE VŠECH MÉDIÍCH, TO SE NACUPUJ A STÍHEJ, HODNĚ ŠTĚSTÍ BOLŠEVIKU Umíme listovat!!!!!!!!!!!!!!! Tapety ti drhnou, Pavlíku , bravo Blesk. Prvních 5 stran nesmažeš, blbe!!!!!!!!!!!

pajaad ( 29. října 2015 12:52 )

To by znamenalo, že by jeho firmy komplet prodávaly bez DPH. Chytré... a naopak přenesená DPH, tedy všichni ostatní od něho nakupující by DPH odváděli přes registr.... chudák národ náš tvrdě zkoušený a vykořisťovaný cizákem..

moiaza ( 29. října 2015 11:56 )

 V souboji megazlodějů vyhrála přesila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa