Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vláda by stěží „prolezla“. Podnikatelé jí dali z byrokracie 4–

Podnikatelé dali vládě celkovou známku 3– po dvou letech působení. Z byrokracie dostala ale dokonce 4–.
Podnikatelé dali vládě celkovou známku 3– po dvou letech působení. Z byrokracie dostala ale dokonce 4–.  (Autor: Blesk, ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
27. října 2015
12:40

Po dvou letech fungování kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) se Hospodářská komora rozhodla ohodnotit její úsilí v několika aspektech. Vláda si podle podnikatelů vede nejhůře ve snaze o snižování byrokracie. Ministři od nich dostali v této kategorii známku 4. Podobně hodnotili úsilí vlády při podpoře technického vzdělávání či pokusy o stabilizaci podnikatelského prostředí. Celkem dostala vláda známku 3.

V anketě Hospodářské komory ČR, která se uskutečnila při příležitosti dvouletého fungování současné vlády, odpovídalo 602 jejích členů. Celkově zhodnotili dosavadní úsilí vlády známkou 3.

„Vláda Bohuslava Sobotky se nachází v polovině funkčního období. To již považujeme za dostatečnou dobu na to, abychom se mohli podnikatelů dotázat, jak hodnotí počínání současných ministrů,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Podnikatelé hodnotili přínos vlády pro zlepšování podnikatelského prostředí v šesti kategoriích. Šlo o boj proti korupci, podporu exportu, podporu technického vzdělání, rozpočtovou odpovědnost vlády, snižování byrokracie a stabilitu podnikatelského prostředí.

Nejhůře dopadla vláda v deklarované snaze o snižování byrokracie. „Vstup do podnikání v ČR zůstává překážkovým během na dlouhou trať, po dosažení cílové pásky čeká na podnikatele doslova džungle neustále se měnících zákonů, nařízení, vyhlášek, byrokracie, nejednotný výklad právních norem, nekoncepční kontrola a někdy i bezradnost úředníků. Zákony se novelizují i pár týdnů po jejich vstupu v platnost,“ řekl Dlouhý.

Hospodářská komora na to podle něj dlouhodobě upozorňuje. Nabízí vládě spolupráci a volá po informačním systému, který bude přehledně a na jednom místě integrovat všechny povinnosti, jejichž plnění stát požaduje po podnikatelích.

Čtyřku dostala vláda od podnikatelů i za podporu technického vzdělání, „lepší čtyřku“ pak za snahu o stabilitu podnikatelského prostředí a za vládní rozpočtovou odpovědnost.

Nejlépe mezi podnikateli vláda dopadla v podpoře českého exportu, kde získala známku tři. „V této oblasti se nám daří situaci výrazně zlepšovat, a to za poměrně fungující spolupráce Hospodářské komory a státní správy,“ dodal Dlouhý.

marais ( 29. října 2015 13:13 )

Omyl, nikdy nejela ekonomika tak dobře jako teď..Sobotka se brání kvotam co to jde...snižuje deficit, přidalo se lidem, staví se dálnice, policie hlídá nás i hranice. Tak co vládě vyčítáte? Sobotka je dobrý premier!

hejhej ( 28. října 2015 09:41 )

Není se čemu divit. Sobotka jenom mlží a lže. Vždyď vládá přes tento web. láká imigranty do ČR v češtině a arabštině: https://emigratetoczechrepublic.wordpress.com/ Dlouho tady příspěvěk nevydrží, už jednou mě smázli - "demokrati".

honza54.. ( 27. října 2015 15:06 )

Zeman s imigranty obletěl svět a jen v blesku není diskuze. to je špatné

308win ( 27. října 2015 14:22 )

To mne překvapuje že jenom průměrně za 3. Už jenom ta nejednotnost a neprůraznost při řešení Ekonomických migrantů je minimálně za -8. A to např. jejich vyvolená Šabatka tam na tom úřadě bude smrdět do 2020 Chudáci naši potomci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa