Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politolog o hádkách vlády: Proč je s Babišem složitější spolupráce?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    21. 10. 2015
    06:50

    Takřka od počátku pronásledují vládní koalici menší či větší roztržky mezi jejími představiteli. Spolupráce ČSSD, ANO a KDU-ČSL někdy skřípe. Lídři stran se sice hájí, že je situace lepší než „za Nečase“, navzájem si však čas od času okopávají kotníky a adresují výtky. V poslední době se vše točí hlavně kolem šéfa ANO Andreje Babiše. „Nespolupracuje se s ním úplně lehce,“ tvrdí šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

  • 1.Hamáček: Nelehká spolupráce

    „Atmosféra v koalici v poslední době trošku zhoustla,“ přiznal Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro Týden. Nedávno se do Andreje Babiše pustil i lidovec Jan Bartošek a opakovaně i sociální demokrat Ladislav Šincl, který Babiše nazval dokonce „magorem“. Šéf ANO Babiš si však nenechal nic líbit.

     

    Hamáček upozornil, že se nyní koalice snaží prosadit řadu zákonů z dílny ANO či Babišova ministerstva financí. „Hnutí ANO přiznává, že úplně nemá zkušenost s parlamentními procedurami. Sám pan ministr Babiš řekl - když to velmi zjednoduším -, že oni do sněmovny poslali zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) a doufají, že ČSSD zajistí jeho projednání. Z toho také mohou plynout jisté rozpory,“ hledá příčiny hádek Hamáček.

     

    Rozpory však mají i další důvody, jak upozornil Blesk.cz politolog. „Atmosféra skutečně houstne a této koalici se děje něco podobného, co se dělo té předchozí. Jednotlivé strany nebo křídla či skupiny v těchto stranách mají své obchodní zájmy a ty na sebe nyní naráží,“ komentoval současnou situaci Josef Mlejnek z Institutu politologických studií na Fakultě sociálních věd UK.

    Spor mezi Babiše a Šinclem pokračuje. Spor mezi Babiše a Šinclem pokračuje. | Ladislav Křivan, pecák, čtk

  • 2.Babišova samovláda

    „Pan Babiš je člověk, se kterým se nespolupracuje úplně lehce. Protože je z prostředí, ze kterého pochází, zvyklý na úplně jiný způsob komunikace, než funguje v politice. Ale pokud chce být součástí tohoto koaličního projektu, měl by přispívat k jeho jednotě a neměl by jeho soudržnost rozbíjet,“ pokračoval v Týdnu Jan Hamáček (ČSSD).

     

    Politolog souhlasí. „Andrej Babiš pochází z podnikatelského prostředí a speciálně o něm se říkalo, říká a traduje, že je i na to podnikatelské prostředí docela ostrý. Že si v podstatě rozhoduje sám. Že si moc nenechá od nikoho jiného mluvit do toho, co dělá, že stejně má tendenci, pokud to jde, nějakou tu firmu nebo obchodní uskupení ovládnout většinou mezi akcionáři a rozhodovat si tam sám,“ uvedl pro Blesk.cz Josef Mlejnek.

    Andrej Babiš Andrej Babiš | ČTK, Profimedia

  • 3.Stát jako firma

    Andrej Babiš nyní usiluje především o protlačení EET, elektronické evidence tržeb. Kvůli novele hazardního zákona se pak střetl s místopředsedou KDU-ČSL Janem Bartoškem, kterého obvinil, že je ve vleku hazardní lobby. Na svém blogu zveřejnil Bartoškův odlišný návrh a také materiál, se kterým měla přijít Asociace provozovatelů kurzových sázek. Měly se shodovat. Bartošek ale popřel, že by s lobbisty spolupracoval. Za Bartoška se postavil šéf lidovců Bělobrádek i premiér Sobotka.

     

    Politologa podobné střety nepřekvapují. Andrej Babiš se zkrátka snaží řídit stát jako firmu. „I na to podnikatelské prostředí se pan Babiš chová, řekněme, mimořádně autoritářsky. Jakmile vstoupil do politiky, tak narazil na trochu jinou kulturu a prostředí, kde se musí jednat, nalézat kompromis a je pravda, že on to neumí. Měl již nějaký čas, kdy by se to mohl naučit, ale pravděpodobně sází stále na to, že bude po jeho. On by rád do politiky přenesl metody rozhodování z podnikání,“ poznamenal Josef Mlejnek.

    Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek | Blesk

  • 4.Spory o demokracii

    „Celkem to jde, přeme se ve vládě méně než minulé vlády,“ tvrdil přitom Týdnu Pavel Bělobrádek. Upozorňoval však nedávno i na to, že koaliční partner vnáší podle něj zmatek do situace ve sněmovně. „Je dohoda, a přijde ANO a navrhne změnu pořadí,“ postěžoval si v ČT Bělobrádek. Babišovi vzkázal, že pokud mu nevyhovuje demokracie a nechce být v koalici s demokratickými stranami, je na něm, aby zvážil odchod. 

     

    Podle Andreje Babiše však spolu dělají „tradiční politické strany“ ve sněmovně dohody a kšefty. Třeba v tom smyslu, že ODS a TOP 09 nekritizují lidovce ani sociální demokraty, ale přidávají se na stranu koaličních partnerů ANO. „Takže platí, že naše hnutí kritizují všichni, a to hlavně proto, že my s nimi ty kšefty dělat nechceme,“ uvedl Babiš.

     

    Jak tuto situaci vnímá politolog? „Babiš je nadále propagátorem většinového volebního systému. Často se o tom zmiňuje. Očekává od něj, že by ANO mohlo mít většinu, a tudíž by on mohl rozhodovat sám. Chápu, že si lidé z KDU-ČSL či ČSSD stěžují, protože jejich způsob konání je více postaven na vyjednávání, často na nějakém kompromisu,“ řekl pro Blesk.cz Josef Mlejnek.

    Vicepremiér Bělobrádek (KDU-ČSL) Vicepremiér Bělobrádek (KDU-ČSL) | Foto Blesk - Ladislav Křivan

  • 5.Babiš poslal Němečka na léčení

    Situace mezi koaličními partnery je někdy pořádně vyhrocená. Zachází až do extrémů. Již takřka rok je starý opravdu ostrý spor členů Sobotkova kabinetu, v němž se Andrej Babiš pustil do ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Zatímco nyní spolu dokázali jet v jednom vagonu při výjezdním zasedání vlády v Ústí nad Labem, loni v listopadu do sebe pořádně šili a nemohli si přijít na jméno.

     

    Babiš tehdy na Twitteru uvedl, že je ministr Němeček podle něj zralý na léčení na psychiatrii. „Šnajdroid Němeček by měl urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu,“ vzkázal Babiš. Premiér Sobotka označil tento výrok za nevhodný. Od té doby se situace přece jen poněkud uklidnila, ministr Němeček pak spory přežil.   

    Slovní přestřelka mezi ministry Babišem a Němečkem vypukla v listopadu 2014. Slovní přestřelka mezi ministry Babišem a Němečkem vypukla v listopadu 2014. | Foto Blesk - David Malík, Karel Kopáč

  • 6.Politolog: Zábrany padnou. A rozpory narostou

    I při nedávné přestřelce mezi Babišem na jedné straně a Bartoškem a Šinclem na straně druhé však mluvil předseda vlády Sobotka o nevhodnosti takových útoků. Kabinet by se podle něj měl soustředit hlavně na prosazování svého programu a plnění předvolebních slibů. „Od toho jsme ve vládě, ne abychom se hádali jako za Nečase. Myslím, že slušný člověk by se omluvil. Buď někdo je slušný člověk, nebo není, názor si musí udělat veřejnost sama,“ reagoval Sobotka na Babišovy útoky.

     

    Politolog však varuje, že vládních roztržek bude přibývat. „Rozpory se budou prohlubovat, jak se bude blížit datum parlamentních voleb. Přece jenom je to ale ještě daleko. Koalici drží pohromadě to, že žádné lepší řešení pro žádnou z těch tří stran vlastně není,“ říká Josef Mlejnek. 

     

    „Rozmíšky ale budou pokračovat, protože se budou snažit prosazovat své věci v rámci koalice. I obchodní a politicko-obchodní. Asi to nebudou chtít hnát tak daleko, že by se koalice rozpadla, protože stále je to pro ně nejlepší řešení. Ze stávajícího složení Parlamentu se nedá ‚uplácat‘ nic, co by bylo vhodné pro ANO, ČSSD a asi ani pro lidovce. Jak se ale bude blížit termín voleb, rozmíšky budou narůstat i čistě politicky. Pak bude třeba daleko agresivněji získávat voliče a nebude už hrozit ani rozpad koalice, protože půl roku před volbami je kampaň, strany si stejně dělají každá, co chce, a už se to jen dojíždí. Pak už nebudou mít tolik zábran,“ dodal pro Blesk.cz politolog.    

    Trio koaličních partnerů: Sobotka, Babiš a Bělobrádek Trio koaličních partnerů: Sobotka, Babiš a Bělobrádek | ČTK

e.44 ( 21. října 2015 13:13 )

Jenže členství v EU stojí stát zhruba trojnásobek než kolik z EU dostává. Tady je jeden ze starších zdrojů: http://machpetrmach.blog.idnes.cz/c/248535/Evropska-unie-nas-stoji-rocne-asi-200-miliard.h tml A navíc řídit stát způsobem, jakým řídí své firmy, to zkrátka nelze. Jeho podnikání je založeno na podvodech, tunelování a likvidaci konkurence, jenže těžko může podvádět, tunelovat a likvidovat okolní státy za účelem zisku pro náš stát. A nic jiného neumí, jinou strategii nezvládá.

vi3ol ( 21. října 2015 12:53 )

Bureš se nezmění, ani to nechce.. ale řídit své firmy jako řídí stát, tak mu přeci krachnou, ne? ..u který má schodky??.. bez dotací možná jo, ale ty dostává od EU stát taky..

e.44 ( 21. října 2015 11:49 )

S Babiščem není složitější spolupráce, s Babišem je nemožná spolupráce jelikož je to kretén s mocenským komplexem, který spolupracovat neumí, umí jenom rozkazovat, vyhrožovat, podplácet a vydírat a používat vlastně čehokoliv, i té nejhorší špíny k dosažení svých zájmů.

vi3ol ( 21. října 2015 11:46 )

Posílat jednotlivce na léčení už postrádá smysl.. Těch ožralů je tam tolik, že by se měla protialkoholní léčebna zřídit přímo ve Sněmovně, Senátu i na Hradě!..

vi3ol ( 21. října 2015 11:41 )

V koalici s bolševiky to budou rovnou věšet..  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa