Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„ČT je hysterická, šlo jen o zdržení,“ útočí Hašek kvůli delegaci v Rusku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. října 2015
15:59

„Šlo o bezprecedentní diplomatický incident.“ Tak reagoval pro Blesk.cz místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN) poté, co byla česká výprava zadržena na více než čtyři hodiny na letišti v Moskvě. Reagují však i další politici. Někteří vyzývají k činu českého velvyslance Vladimíra Remka, hejtman Michal Hašek (ČSSD) si však nebral servítky. Kritizoval ČT a údajnou hysterii kolem zdržení armádního speciálu. A upozornil, že nemusí jít o ruský skandál, ale českou chybu.

Na čtyři hodiny zadrželi Rusové na moskevském letišti Šeremetěvo českou delegaci, kterou vede místopředseda sněmovny Petr Gazdík. A diplomatický skandál byl rázem na cestě. Stát se něco takového Rusům v Česku, hrozila by pomalu válka, upozornil Blesk.cz Gazdík v telefonátu z ruského letiště.

Byl velmi překvapený, celou událost považuje za velmi nestandardní. I když prý dlouho přemýšlel, zda se vrátit do Prahy, nebo pokračovat dál, po konzultaci se šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) odletěla delegace do Uljanovsku na uctění památky českých legionářů.

Program však byl již nabourán. Zdržení delegace patrně způsobili ruští celní úředníci. Objevily se spekulace, zda na příkaz shora. Třeba z ruského ministerstva zahraničí či vnitra, jak přemítal i sám Jan Hamáček.

Když delegace konečně do Uljanovsku dorazila, Gazdík zmínil, že se jim tamní představitelé a organizátoři akce omluvili. „Tady se velmi omlouvali za ten incident. Nechápou jej, neví, co se vlastně stalo a proč. Zatím jsme žádné vysvětlení nedostali. To, co oni oficiálně uvádějí, je hloupá záminka, protože o té cestě byly úřady informovány dlouhou dobu předem a všichni dobře věděli, že v Moskvě mají přistupovat zástupci našeho velvyslanectví,“ říkal na ČT24 Gazdík. 

V Uljanovsku prý litovali, že kvůli nim museli čekat i veteráni z druhé světové, kteří osvobozovali Československo. „Vůči těmto lidem je postup ruských úřadů na Šeremetěvu velmi neodpovědný, nejenom vůči nám jako diplomatické instituci,“ dodal Gazdík. Prozradil, že aby se česká delegace mohla vrátit v Moskvě do letadla, museli si účastníci „výjezdu“ pořídit v Moskvě ruské letenky. Do českého armádního speciálu...

Rusové vyhnali českou delegaci ze speciálu a na letišti v Moskvě zdrželi na čtyři hodiny. Snímek z čekání pořídil místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN). Rusové vyhnali českou delegaci ze speciálu a na letišti v Moskvě zdrželi na čtyři hodiny. Snímek z čekání pořídil místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN). | Foto Petr Gazdík

Kvůli zadržení delegace s diplomaty a legionáři se řada politiků rozzuřila. Objevily se i výzvy k tomu, aby byl pořádně vidět také český velvyslanec v Moskvě a bývalý kosmonaut Remek. „Vladimír Remek by měl na situaci reagovat velmi silně, aby se nic podobného už neopakovalo,“ uvedl na Twitteru europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Poznamenal, že by asi první a jediný Čechoslovák v kosmu Remek nebyl nadšený, kdyby ho drželi na rampě místo vyslání na orbit, a dodal: „Zadržení oficiální státní delegace, navíc vyslanou k uctění památky legionářů, 5 hodin na letišti je ostudné.“

Na rozdíl od svých naštvaných stranických kolegů Hamáčka či Pocheho reagoval na diplomatický incident další sociální demokrat Michal Hašek.

Hašek: Směšná snaha udělat z toho nepřátelský akt

Hejtman Jihomoravského kraje se totiž projevil jako „přítel Ruska“. „Zdržení (nikoliv zadržení) českého vojenského speciálu v Moskvě je určitě pro účastníky delegace vedené Petrem Gazdíkem věc nepříjemná, ale bez znalosti podrobností (podle předsedy Sněmovny Hamáčka to mohou být chybějící doklady) je hysterie ČT a snaha z celé věci udělat totální nepřátelský akt Ruska vůči ČR opravdu směšná,“ napsal Hašek na svém Facebooku. 

Do České televize se pustil ještě jednou. „Redaktor Václavek se zápalem v oku ‚štengruje‘ respondenty na základě spekulací,“ poznamenal k vysílání ČT24, která o kauze přinesla obsáhlé zpravodajství. „Pokud měla delegace doklady v pořádku, je to skandál Ruska, pokud se ovšem ukáže, že byla chyba na české straně, je to skandál také, ovšem náš,“ dodal Hašek.

Bude to řešit i sněmovna

Zadržením armádního speciálu v Moskvě se však bude zabývat i Poslanecká sněmovna. Její šéf Hamáček upozornil i Kancelář prezidenta republiky, podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka však potřebuje Miloš Zeman nejdříve získat podrobnější informace, uvedla ČTK.

„Podle informací, které jsem získal od ministerstva zahraničí, došlo k přerušení cesty české delegace z administrativních důvodů, které se podařilo v součinnosti s ruskou stranou úspěšně odstranit,“ komentoval v prohlášení aféru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

zelena.karkulka ( 22. října 2015 21:20 )

K utěkáčům,protože jinde to nejde-z videa na FB jsme se ve firmě dověděli,že naše zaměstnankyně nenahlásila dovolenou nebo nemoc a se svou dcerou,zaměstnanou v nevládce ,odjela do Srbska ,,pomáhat,,. Paráda,takže pomáhat,ale za svoje ne! To stejné syn majitele stavební firmy-,,půjčil,,si firemní peníze a poslal je chudáčkům- otec,když to zjistil,řekl,že odteď bude posílat půl jeho výplaty na charitu,když chce pomáhat-synkovi se to kupodivu nelíbilo

tomikoomik ( 22. října 2015 20:32 )

Vladimir Putin na foru Valdaj vypada jako na Pepik kdyz neco provedl

tomikoomik ( 22. října 2015 20:27 )

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/384185-pred-branou-eu-uvizly-tisice-lidi-a-misto-pomoci-pric hazi-mraz.html http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/384250-putin-haji-preventivni-udery-vojen ska-sila-je-nastrojem-mezinarodni-politiky.html

tomikoomik ( 22. října 2015 20:10 )

Hasek chtel premierske kreslo, trpitel. Dobre s tebou Sobotka zametl.

bezdrat ( 22. října 2015 20:02 )

Vlky vede Puťka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa