Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čeští politici zadrženi v Moskvě: Stát se to u nás, bude asi válka, míní Gazdík

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. října 2015
10:55

Letěli do Ruska uctít památku českých legionářů a odhalit jim památník. Při mezipřistání v Moskvě však Rusové zadrželi českou delegaci v čele s místopředsedou sněmovny Petrem Gazdíkem (STAN). Zdrželi je tam na čtyři hodiny, poté je pustili zpět k letadlu. Přesto jde o diplomatický skandál. Stát se to v opačném případě, byla by z toho snad válka, řekl Gazdík Blesk.cz.

"Ano, je to tak. Přiznám se, že tomu nerozumíme, proč k tomu došlo. Byla to dlouhodobě plánovaná a domluvená cesta České obce legionářské, ministerstva obrany a vedení sněmovny, kterou vedu jako místopředseda sněmovny," hlásil Gazdík v telefonu z moskevského letiště Blesk.cz v 10:45.

"Cílem té cesty je odhalení nových památníků československým legionářům a také vyznamenání válečných veteránů, kteří bojovali na konci druhé světové války u nás," prozradil Gazdík.

"Nechápeme, proč to ruská strana udělala. Přinutili nás, abychom vystoupili z letadla, prošli pasovou kontrolou, a teď nás odmítají už takřka čtyři hodiny vpustit zpátky do našeho letadla. Je to vládní speciál. Přiznám se, že si nedovedu představit, že bychom u nás na letišti drželi čtyři hodiny místopředsedu ruské státní dumy, z toho by snad asi byla i válka," pokračoval pro Blesk.cz Gazdík. 

Česká delegace uvízla na letišti v Šeremetěvu, terminálu D. "Měli jsme tady pouze nabrat část našeho velvyslanectví, z letadla vůbec nevystupovat a cílové město je letiště v Uljanovsku, kde se měla celá věc odehrát. Už i zástupci ruské strany mluví o tom, že je to patrně kvůli politické situaci," upozornil Gazdík.

"Naše velvyslanectví v Moskvě poslalo na vedení letiště a armády protestní nótu, řeší to už pan předseda Hamáček, který volá ruskému velvyslanci u nás. Něco takového je z hlediska diplomacie nepředstavitelné," dodal Blesk.cz místopředseda sněmovny. V 11:53 pak dorazila stručná zpráva. "Pustili nás, jdeme k letadlu," napsal v SMS Gazdík.

Rusové vyhnali českou delegaci ze speciálu a na letišti v Moskvě zdrželi na čtyři hodiny. Snímek z čekání pořídil místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN) Rusové vyhnali českou delegaci ze speciálu a na letišti v Moskvě zdrželi na čtyři hodiny. Snímek z čekání pořídil místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN) | Foto Petr Gazdík

Šéf sněmovny Hamáček: Vysoce nestandardní ruský požadavek

"Ruské pravděpodobně celní orgány zadržely českou delegaci a požadují předložení dodatečných dokumentů... Já tu situaci považuji za velmi nešťastnou a doufám, že se jedná jen o nějaké nedorozumění," uvedl v Praze ve vysílání ČT24 šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že let byl řádně ohlášen a povolen.

Hamáček vyjádřil znepokojení a požádal, aby ruské velvyslanectví vzkázalo jeho stanovisko do Moskvy. "Na situaci pracuje také ministerstvo zahraničních věcí a příslušný krizový štáb, takže veškeré síly, které ČR má, jsou nasazeny k řešení této situace. O nastalé situaci jsem informoval také kancelář prezidenta republiky," prozradil Hamáček.

"Mně ten požadavek podle informací, které mám, přijde vysoce nestandardní. Nepamatuji si, že by se někdy v minulosti stalo, že by někdo zpochybňoval možnost speciálu Armády ČR přepravovat občany... Evidentně to muselo být rozhodnutí, o kterém byly informovány příslušné ruské orgány. Já si nedokážu představit, že by se taková věc stala bez vědomí ruského ministerstva zahraničí či vnitra," dodal na ČT24 Hamáček.

Fiala: Takhle s námi Rusové jednat nesmí

Delegace po vpuštění zpátky do letadla pokračuje v cestě do Uljanovsku, její program se tak nemění. Místopředseda Gazdík však upozorňuje, že nic takového by se ve vztazích dvou partnerských zemí stávat nemělo.

"Nepřipadá mi, že by to mělo být jenom nedorozumění. Je to určitě závažný politický incident. Je to něco, co nemůžeme přejít," uvedl ve vysílání ČT24 rozhořčeně šéf ODS Petr Fiala. Upozornil, že je obecně známo, že v Rusku se odhalování pomníků souvisejících i s bojem proti komunismu nesetkává často s velkou přízní úřadů.

Fiala si neodpustil ani rýpnutí si do prezidenta Miloše Zemana, který do Moskvy letěl oficiálně již dvakrát. "Řada českých politiků v poslední době nadbíhá Rusku. V čele s panem prezidentem Zemanem. Tady se ukazuje, že ta politika nějaké velké efekty nepřináší, když místopředsedu poslanecké sněmovny zadržují pět hodin na moskevském letišti," poznamenal.

Na Twitteru připomenul, že je českým velvyslancem v Rusku bývalý kosmonaut Vladimír Remek, nositel řádu Hrdiny SSSR. Fiala očekává, že zahájil jednání s Rusy. "Zadržet tímto způsobem delegaci na letišti, delegaci, která letí armádním speciálem, to je opravdu něco neobvyklého a česká strana musí využít všechny cesty k tomu, aby Rusku dala najevo, že takhle s námi jednat nemůže... Budeme a musíme po ruské straně žádat vysvětlení," dodal na ČT24 Fiala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cid2000 ( 23. října 2015 09:59 )

Tento jouda Gazda chce býr za každou cenu hrdina.Tak se stal hrdinou ve své soukromé válce s Ruskem na letišti při odbavení.Musel se řádně odbavit jako všichni bez diplomatických pasů.Dobře mu tak.Ať pozná co to je normální pas,jako běžný turista.Kdo měl vízum do Ruska z těch lidí na palubě tohoto letu krom několka opravdovývh diplomatů co mají volný průchod?asi skoro nikdo viďte?Někdo to opomněl a myslel si,že,když rusákům pošle FAX nebo E-mail a přiletí vojenským letounem,že dostaně všechno na talíři bez prohlídky při letu mimo EU/Schengen!Trapné divadlo naši ČT24 a Gazdíka.Chyba byla jistě na obou stranách!

tahnihade ( 22. října 2015 20:11 )

Netahej sem cizí názor z jiných portálů. Snad máš svůj, Lojzo.

kkkastr ( 22. října 2015 17:47 )

maj holt na to. Ne jako věčně zadluženej západ

kkkastr ( 22. října 2015 17:03 )

Chápu proto máš nic berlín, no, ne?

kkkastr ( 22. října 2015 16:52 )

což jseš evidentně ty berlíne co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa