Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš ustál komplikace. Odvod za hrací automat bude 80 korun denně

Autor: zst - 
12. října 2015
14:00

Za jeden hrací automat bude jeho provozovatel platit místo 110 jen 80 korun denně. Právě o tento poplatek se přitom vedly v koalici dlouhé spory a hrozilo, že se projednávání zákona protáhne natolik, že nestihne začít platit od 1. ledna 2016. I tak bylo pondělní vládní jednání podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) komplikované. Nakonec přišla shoda. Zákon zároveň navyšuje daň z hazardu až na 28 procent.

Lidovci požadovali poplatek 75 korun a sociální demokraté 110 korun denně za každý hrací automat. Ještě v pondělí ráno před jednáním vlády to vypadalo, že se koalice nedokáže na jednom z klíčových zákonů dohodnout. Nesmiřitelný vládní boj ale nakonec rozhodl kompromis z pera ministerstva financí - 80 korun a daňová sazba 23 nebo 28 procent v závislosti na druhu hazardu.

„My jsme to propočítali na ministerstvu financí, takže jsme ochotni jít na kompromis a snížit to ze sto deseti korun na osmdesát,“ okomentoval krátce rozhodnutí ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Pokud se ale zákon nepodaří protlačit urychleně sněmovnou, bude mít ministr financí větší problém než jen stávající „měkký“ hazardní zákon. Ve státní kase mu totiž budou chybět 2 miliardy korun a opozičním stranám navíc poskytne další střelivo k výpadům proti koalici.

Kdo se v tom má vyznat?

Ve sněmovně se po tomto rozhodnutí vlády budou řešit hned tři zákony, které upravují daně a poplatky z hazardu.

Nejdéle leží poslancům na stole návrh místopředsedy ANO Jana Volného, se kterým ale opozice zásadně nesouhlasí a Miroslav Kalousek proto minulý týden řečnil až do půlnoci. Kalouskovi se nelíbilo, že vláda svůj návrh předřadila v programu jednání dolní komory parlamentu na úkor jiných norem.

Jednání nevedlo k dohodě ani na čtvrteční mimořádné schůzi svolané právě kvůli loterijnímu zákonu. Poslanci ji přerušili hned na začátku. Takzvaného „Volného novela“ je navíc návrhem, který má jediný účel - dodržení koaliční smlouvy. V té se totiž vládní strany zavázaly od roku 2016 zavést tvrdší podmínky pro hazard. Plusem pak má být vyšší příjem do státní pokladny.

Druhým zákonem je „velká“ loterijní novela ministerstva financí. Její projednání se ale nestihne tak, aby začala platit od 1. ledna. Počítá mimo jiné s tím, že výtěžek z vyšších loterijních daní půjde do sportu a na prevenci gamblerství. Sazby pro hazard by měly být od roku 2017 navýšeny na 25, 30 a 35 procent.

Po dnešním schválení na vládě poputuje do sněmovny i třetí návrh týkající se loterií. I ten má pouze jediný účel - zajistit státní kase předpokládané příjmy a zabránit tak případným nuceným škrtům. Několikrát totiž Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že rozpočet pro rok 2016 „je na krev“. Podle této novely bude poplatek za hrací automat 80 korun denně, daň například ze stíracích losů nebo sázkových ticketů bude 23 procent, z herních automatů pak 28.

Pokud se podaří novelu prosadit, Jan Volný zřejmě svůj návrh ve sněmovně stáhne. Jak bude reagovat opozice v čele s Miroslavem Kalouskem, je ale otázkou, místopředseda TOP 09 si chce zákon nejdřív prostudovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa