Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš varuje koalici: Když neprojde zdanění hazardu, krajům nedám slíbené peníze

Autor: val - 
6. října 2015
08:58

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pohrozil, že pokud neprojde zvýšení daně z hazardu, nemusely by kraje dostat příští rok slíbené peníze navíc. O hazardní novele budou poslanci jednat ve čtvrtek na mimořádné schůzi. Hnutí ANO si vymínilo, aby se týž den dostalo na program i přerozdělování peněz krajům.

Kraje mají příští rok dostat navíc 3,5 miliardy korun z DPH na úkor státu. Kvůli vlekoucímu se schvalování hazardní novely nyní Babiš koaličním partnerům vzkázal, že pokud návrh jeho kolegy Jana Volného na vyšší zdanění hazardu na čtvrteční mimořádné schůzi neprojde prvním čtením, mohou se kraje s těmito penězi rozloučit. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Hnutí ANO si dokonce prosadilo, aby druhým bodem v rámci mimořádné schůze byl zákon o rozpočtovém určení daní, v němž se přidělují výnosy z daní jednotlivým samosprávným celkům.

Lidovci se cukají

Babiš si svým vzkazem ohledně krajů chce pojistit, že koaliční partneři ČSSD a KDU-ČSL neotočí a podpoří Volného návrh, který zvyšuje od příštího roku zdanění hazardu na 23, respektive 28 procent.

Podle HN se cukají hlavně lidovci, kteří se prý chtějí s Babišem o podobě zákona ještě pobavit.

Přijít o peníze pro kraje by byl zase problém zejména pro sociální demokraty, jejichž hejtmani stojí v čele 11 krajů a se slíbenými financemi počítají. „Je koaliční dohoda, že o tom budeme hlasovat společně. Kraje už s těmi penězi počítají, potřebujeme to dohlasovat,“ řekl HN šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).



Schvalování novely se přitom bez valného výsledku vleče už od minulého týdne. Na vině je TOP 09, která se rozhodla blokovat jednání. Předseda jejích poslanců Miroslav Kalousek požaduje napřed projednat všechny opoziční návrhy, které byly podány dříve. Vláda se je proto rozhodla převézt svoláním mimořádné schůze.

kaskader ( 6. října 2015 13:16 )

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/382579-idealni-pro-bombardovani-syrie-hlasila-ruska-statni-t elevize-v-predpovedi-pocasi.html

e.44 ( 6. října 2015 12:14 )

Vyhrožování a vydírání v poslanecké sněmovně? Skutečně? No pokud to někoho od tohohle gaunera překvapuje, jeho blbost, při jeho minulosti bezohlednýho gaunera a podvodníka se to dalo jasně čekat.

tomshark ( 6. října 2015 10:32 )

Babiš se chová, jako kdyby ty prostředky byly jeho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa