Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin se hádal s Obamou kvůli Asadovi: Ke komu se přiklonil Zeman?

Autor: vr - 
29. září 2015
16:15

Pozorně a se soustředěným výrazem. Tak seděl v hlavním sále OSN český prezident Miloš Zeman, zatímco se u stupínků střídali nejmocnější muži světa - ruský prezident Vladimir Putin a Barack Obama. A v podstatě se hádali, jak řešit situaci v Sýrii, která je strategickým místem boje proti islamistům a epicentrem uprchlické krize. Co si z projevů odnesla česká hlava státu? 

 

Ruský a americký prezident se na Valném shromáždění především „kočkovali“ kvůli roli syrského prezidenta Bašára al-Asada. Toho OSN viní z použití chemických zbraní v syrské občanské válce.

Podle Putina je třeba zohlednit fakt, že Asad vzdoruje islamistům, a spojit s ním síly. „Měli bychom konečně otevřeně říci, že nikdo kromě armády prezidenta Asada a kurdských milicí skutečně nebojuje proti Islámskému státu a dalším teroristickým organizacím v Sýrii,“ pronesl v pondělí v OSN.

Obama toto má za nedůslednost. Podle logiky některých států bychom měli podporovat tyrany jako je Bašár al-Asad, který shazuje bomby na nevinné děti, protože alternativa by byla určitě horší,“ řekl nekompromisně. 

Náhrada za prezidenta není

Prezident Zeman si svůj názor na věc schovává, až bude mít lepší informace. A to se stane právě v úterý. Syřané ho, aniž by prý věděl proč, požádali o jednání. „Jak ministr zahraničí Asadova režimu, tak předseda syrské sjednocené opozice. Já si vyslechnu, proč mě o toto setkání požádali, a pokud to nebude tajné, tak vás rád budu informovat,“ řekl novinářům.

Jeho pohled na Asada je mimořádně pragmatický. „Když někoho odvoláváte z funkce, vždycky musíte mít kandidáta na jeho místo. Máme nějakého kandidáta na místo Bašára al-Asada? Já se domnívám, že ne,“ míní.

Zeman v USA navštívil i Rockefellerovo centrum ve výšce 260 metrů:

Video Zeman - New York - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

tosto ( 30. září 2015 16:58 )

kdyby to bylo tajné , tak napřed bude informovat Mynáře

gabreta ( 29. září 2015 20:14 )

Nezapomínej mezi debily počítat hlavně sebe. Ty seš totiž KORUNOVANEJ !!!

handgood ( 29. září 2015 19:13 )

xaria ( 29. září 2015 19:07 )

taaak, zde chci tomu nicku ovčackovi říct že je hnup, česko nemělo lepšího prezidenta než je Zeman, bije se za obyčejné lidi,a nazývá věci pravými jmény, Obama chtěl v Sýrii udělat to co v Lýbii, svrhnout jim vudce, zmanipulovat je aby si ho sami zabili, stejně jako to udělali s Kadafím,a dosadit tam amerického spojence aby skákal tak jak amerika bude pískat, Asad se jim nehodí, tak prostě dokud tam bude on bude amerika islámský stát podporovat, fandím Putinovi a doufám že neustoupí, dokud byl totiž v Syrii Asad byl klid,

anka ( 29. září 2015 18:10 )

Kdyz v EU a v USA ( nedelejte si iluze v Australii ci v Kanade je to stejne) vladne podle vas zlocinny kapitalismus a pseudodemokraci - jak to, ze to jsou zeme s nejvyssi zivotni urovni na svete a lidem se tam zije nejlepe??? Jaky system byste vy podporovala???Takovy jako je v Saudske Arabii, v severni Korei, v Rusku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa