Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kmotr Hrdlička: Domlouval jsem spojení „véček“ s TOP 09 a zakládám novou stranu

Tomáš Hrdlička
Tomáš Hrdlička  (Autor: Foto Blesk)
Autor: val - 
10. září 2015
19:30

Vlivný pražský politik Tomáš Hrdlička tvrdí, že jeho soukromý majetek se pohybuje v řádu stovek milionů korun. A k tomu navíc disponuje jednotkami miliard korun. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál také zmínil, že stál za vznikem Věcí veřejných, které původně zamýšlel spojit s TOP 09. Podle týdeníku Dotyk se rozhodl založit novou stranu, její jméno zatím ale nemá.

Hrdlička, který je označován za kmotra a šedou eminenci pražské politiky, se v současnosti živí jako poradce v „ekonomických a vztahových věcech“. V rozhovoru pro Radiožurnál potvrdil, že jeho soukromý majetek se pohybuje v řádu stovek milionů, k tomu disponuje i jednotkami miliard, které mu svěřila jistá rodina s vazbami na Česko žijící v jižní Africe.

Rozhovor si můžete přehrát zde.

Prozradil také, že stál v pozadí vzniku Věcí veřejných. Údajně začal tento projekt plánovat už v roce 2006, kdy začal být rozladěný z politiky tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) a hrozící „reinkarnace komunistické strany“. Rozhodl se proto vytvořit pravicovou alternativu, s níž by bylo možné sestavit nelevicovou vládu.

Chtěl spojit VV s TOP 09

Popřel ale informaci, že by dal 200 miliónů korun na založení Věcí veřejných, jak to řekl u soudu exposlanec za VV Jaroslav Škárka. Neinvestoval do nich prý ani korunu.

Zpočátku prý dokonce domlouval spojení VV se vznikající stranou TOP 09. „Měl jsem vizi spojit ty dva příběhy dohromady,“ řekl. Ke sloučení ale nakonec nedošlo.

Hrdlička se nicméně podivil nad vznikem názvu strany Karla Schwarzenberga. Sám prý navrhoval Vítu Bártovi, aby jméno nové strany skládalo maximálně z tří písmen a koncovky 09 jako reminiscence na rok 1989. „Jak jsem chodil, tak jsem to lidem vysvětloval. Bylo pro mě velkým překvapením, že o čtyři měsíce později vznikla strana TOP 09,“ řekl.

salto ( 11. září 2015 10:36 )

On to myslel dobře. Spojit veverky s topkou. Veverky by topku stáhly s sebou do propadliště dějin a Kalous by si musel hledat místo jinde

moiaza ( 10. září 2015 21:13 )

 Tak přemýšlí česká mafie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa