Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ČSSD na vládě přetlačila Ťoka. Mýtné brány mají jistotu „jen“ do roku 2019

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO)
Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO)  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, zst - 
26. srpna 2015
10:59

Vláda schválila koncepci k tendru na výběr mýtného po roce 2016. Prostřednictvím mýtných bran se bude vybírat do konce roku 2019, jak původně navrhovali sociální demokraté. Uvedl to mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Ministerstvo dopravy původně požadovalo delší, pětileté období.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) propagoval dlouhodobější jistotu pro mýtné brány ještě těsně před středečním jednáním vlády. „Když to bude pět let, tak se přihlásí víc firem a bude tam větší soutěž a může to jít na rozumnější náklady,“ uvedl.

„Mně osobně vadí, že od začátku to není vypisováno jako technologicky neutrální,“ zlobil se naopak ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Kromě pevných bran na silnici totiž může mýtné kamionům určovat i satelitní systém, který je v Česku ale zatím bez šance. „Bylo pozdě už před pěti lety. I pan ministr je ve složité situaci, protože jeho předchůdce v tom příliš neudělal,“ přisadil si pak vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Materiál ministerstva dopravy předpokládá, že úřad do ledna 2016 najde technicko-organizačního poradce, který mu pomůže s přechodem systému od současného dodavatele, společnosti Kapsch, na nového provozovatele vzešlého z výběrového řízení. Současně se chce úřad prostřednictvím neveřejného řízení, takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění, dohodnout s Kapschem na předání licencí a zajištění součinnosti při zaškolování nového provozovatele.

Smlouva s novým poskytovatelem v říjnu příštího roku

Samotné výběrové řízení na tříletý provoz systému má podle ministerstva dopravy následovat. Smlouvu s vítězem by mělo ministerstvo podepsat v říjnu 2016. Pokud by všechny kroky šly hladce a nikdo by se proti výsledkům soutěží neodvolal k antimonopolnímu úřadu, měl by nový dočasný provozovatel na převzetí systému necelé tři měsíce.

Elektronické mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy na základě desetiletého kontraktu firma Kapsch. Celkem je v systému zaregistrováno zhruba 830 tisíc kamionových palubních jednotek. Za loňský rok se na mýtném vybralo 8,7 miliardy korun. Kapsch a jeho subdodavatelé mají z vybraných peněz zhruba pětinu.

joudajoudovy ( 27. srpna 2015 09:15 )

aby se socani nesnazili, kdyz kapsch, tak rad rozdava uplatky, at se jedna o firemni ustredny ci mytne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa