Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš kraluje na Twitteru, Bělobrádek je grafoman, Ťok odpadl

Ministři na Twitteru
Ministři na Twitteru  (Autor: Úřad vlády ČR a Twitter.com)
Autor: Jan Kálal - 
29. července 2015
19:12

Většina ministrů vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) už je na Twitteru. Blesk.cz tak mohl porovnat, o která jména mají lidé největší zájem. Jedničkou v počtu následovníků je vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš, předseda lidovců Pavel Bělobrádek zase vede statistiku počtu příspěvků. Po nešťastném výroku ohledně nehody ve Studénce zrušil svůj účet ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Někteří ministři si ho ještě nezaložili nebo nenapsali ani ťuk.

Účet @AndrejBabis s názory a komentáři vicepremiéra Babiše sleduje 146 tisíc lidí. A šéf hnutí ANO se s nimi podělil už o 515 příspěvků, které musel vtěsnat do povinné délky 140 znaků. „Když jsem na tuhle akci sháněl masku, měli na výběr jen Klause nebo Fantomase, takže volba byla jasná,“ komentoval například v úterý video, ve kterém na vlastní farmě Čapí hnízdo propaguje elektronickou evidenci tržeb.

Babiš Twitter tapetuje fotografiemi, na kterých mu sekundují politici, známé osobnosti, sportovci nebo třeba mobilní pisoár. Jednou je tu s hokejistou Jaromírem Jágrem, jindy zase s biatlonistkou Gabrielou Soukalovou. Legendární je ale jeho „tweet“ z 24. června 2013. „Zítra asi něco koupím,“ oznámil tehdy, aby o den později ohlásil nákup vydavatelství MAFRA.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek má následovníků „jen“ 6328. Ve vládě mu to ale stačí na druhé místo. A navíc vede ve statistice zveřejněných příspěvků, kterých už publikoval přes 3500. Když se například ministerské jednání ve Strakově akademii dlouho vleče, můžete si být jistí, že se od Bělobrádka objeví dříve nebo později něco na Twitteru.

@PavelBelobradek také komentuje, kdo co zajímavého napsal. A neváhá se podělit ani o snímky z rodinného fotoalba. „Naše princezna. Na kohoutech se v širší rodině už druhou generaci odhoupalo hodně dětí :-),“ uvedl například ve středu o své dceři. Během zasedání vlády, samozřejmě.

Premiér Bohuslav Sobotka je oproti Babišovi a Bělobrádkovi na Twitteru nováčkem. Zatímco jeho koaliční partneři jsou na sociální síti už několik let, sám tu začal fungovat teprve letos na jaře. Lidé si k němu ale poměrně rychle našli cestu, a tak má @SlavekSobotka už 3634 následovníků. Jeho Twitter plní především zprávy o tom, co se vládě podařilo, kam zavítal nebo s kým se potkal.

Účty na Twitteru má i většina dalších ministrů. Byť například ministryně školství Kateřina Valachová (@katavalachova) zřejmě čeká s prvním vzkazem až na začátek školního roku. V sestavě twitterovské Strakovy akademie chybí jen ministři průmyslu Jan Mládek (ČSSD) a životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) je tu po jménem @DanielDherman.

Čerstvým odpadlíkem je pak šéf resortu dopravy Dan Ťok (za ANO). „Zjistil jsem, že takto starý chlap, jako jsem já, pravděpodobně není velkým přítelem s těmito elektronickými médii. Nemyslím si, že je důležité, abych soutěžil se svými kolegy z vlády o to, kdo bude na Twitteru populárnější a bude tam mít víc vtipných poznámek,“ zmínil ve Studiu Blesk.

Minulý týden musel totiž mírnit bouři po vyjádření, kdy nehodu ve Studénce označil za „zákon schválnosti“ a řešil především zpoždění vlaku.

null:gallery:false:false:false

Od léta má nový zpravodajský účet na Twitteru i Blesk.cz. Budeme rádi, když nás tu budete následovat

rudyptak48 ( 30. července 2015 11:22 )

Co udělali pro Čechy čeští politici? Co nerozkradli komouši, rozkradli teď české rychlokvašky.

Lan2211 ( 30. července 2015 03:11 )

Tahni na slovensko Babisi, nikdo tu o tebe ani vase vandraky nestoji!!!

vladimir1950 ( 29. července 2015 20:36 )

Ať jdou ty politické "ikony" do zadele..

rudyptak48 ( 29. července 2015 19:36 )

Internet Otevřely se nám brány světa, internet nám utěšeně vzkvétá. Kdo ho nemá, ten jakoby nebyl, je analfabet, nebo také debil. Ó, jak důležité, jsou sociální sítě, může se tam prezentovat i to malé dítě. Každý chce tam fotku dát, další nabídkou se stát. Konečně již nejsme sami, splní se nám každé přání. Jsme jak jedna rodina, výkvět lidstva, spodina. Vlezli jsme do zlaté klece, jak bezmocné malé telce. Dvířka pootevřená jsou sice, nechce se nám ven již více. Na tu klec se lehce zvyká, za svobodu se zde pyká. Otroci médií, otroci peněz, pro vidinu slávy vlezou i do želez. Chudáci, opilí vůní internetu, mozek vám otupěl diskuzí na chatu. Jste na něm závislí, jako ty zombie, není vám pomoci a to moc špatné je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa