Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Bojíme se jet dál než pět kilometrů.“ Dobrovolní hasiči čekají na vládní peníze

Autor: Zuzana Štíchová - 
22. srpna 2015
18:55

Dobrovolné hasiče v Česku tlačí boty na všech stranách. Brzy by se ale mohlo zablýskat na lepší časy. Vláda pro ně chystá miliony na opravy zbrojnic i na výstroj. Koncept zákona vzala vláda na vědomí tento týden na svém zasedání. Ministerstvo vnitra teď začne pracovat na přesném znění příslušné normy. Například dobrovolní hasiči ze středočeských Slabec jsou ale ke slibům skeptičtí.

Až 200 milionů korun by se mělo objevit v příštím roce ve fondu pro dobrovolné hasiče. Zlepšit by se měly také podmínky pro zaměstnavatele, kteří řeší, zda své zaměstnance – dobrovolné hasiče k požárům pouštět. A na stole je také návrh plné nemocenské, stejně jako na ni mají nárok profesionálové.

„Už přes třicet let se o tom mluví, mě zatím takovéhle věci nechávají v klidu,“ říká člen dobrovolných hasičů ze Slabec ve Středočeském kraji, který si přál zůstat v anonymitě. „Máme auto v tak dezolátním stavu, že už se bojíme jet dál než těch 5 kilometrů. Nemáme ani všechny lidi ani oblečený,“ vypočítává.

Jednotka dobrovolných hasičů ze Slabec přitom pomáhala u nedávného rozsáhlého požáru u Olešné na Rakovnicku i při obřích povodních v roce 2002, protože Berounka je vzdálená jen osm kilometrů.

„Připravuje se dotační program, který by měl podpořit investice do techniky, hasičských zbrojnic, na němž by se podílel nejen státní rozpočet, ale i rozpočty krajů a obcí,“ slibuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotkův kabinet už odsouhlasil koncept zákona, který by měl dobrovolným hasičům pomoci. Na znění zákona teď bude pracovat ministerstvo vnitra. „Chtěli bychom tím vykrýt některá bílá místa, která vznikají při čerpání evropských peněz,“ dodává šéf resortu Milan Chovanec (ČSSD).

Se svým apelem na vládu kromě samotných dobrovolných hasičů přispěchal také ředitel hasičů Drahoslav Ryba. „S dobrovolnými hasiči se potkáváme u zásahů dnes a denně. Velkou pomocí pro nás byli například v minulých týdnech, kdy jsme v souvislosti s rozsáhlým suchem řešili velké množství požárů,“ uvedl.

„Zasahovali jsme i třikrát denně,“ přiznávají slabečtí dobrovolníci, že poslední týdny byly kritické.

Největší problém je odjet k požáru z práce

„Zaměstnavatel, přestože ví, že je to dobrá věc, tak přesto nepustí toho člověka, už jen z principu. Na druhou stranu, kdybych já byl podnikatel... Ten člověk mi za den přinese deseti tisíc, já mu z toho dám tisícovku mzdu a on mi na ten den uteče k ohni...,“ přibližuje problém člen slabeckého sboru.

Vláda by přesto chtěla nabídnout zaměstnavatelům benefity a hasiči by se tak do budoucna nemuseli obávat "vyhazovu" pokaždé, když odjedou likvidovat požár. „Úleva na daních by asi trošku pomohla, ale striktně to nařídit nejde,“ říká.

Stoprocentní nemocenská?

Do třetice se možná dobrovolní hasiči mohou těšit na plnou nemocenskou, pokud se u zásahu zraní. „Rádi bychom se zamysleli nad tím, zda by se nedalo vrátit k systému, kdy hasiči dostávali 100 procent nemocenské,“ řekl k tomu premiér.

Drahé vybavení si dobrovolní hasiči kupují sami

Dobrovolní hasiči ve Slabcích dostávají dotaci v průměru 20 tisíc ročně. Obec jim pak hradí pohonné hmoty a udržuje v chodu hasičskou zbrojnici. Vybavení samotných hasičů jde ale do desítek tisíc.

Pro jednoho hasiče stojí více než 25 tisíc korun. 12 tisíc korun stojí oblečení, 9 tisíc korun je potřeba na helmu a dalších 4500 korun na boty. „Ty si kupujeme za své, aby nám nehořely nohy, když jsme u ohně,“ dodávají smutně ve Slabcích.

tgbg ( 23. srpna 2015 18:09 )

Dobráci by potřebovali finance jako za komoušů-žádné peníze!!!!Jenom ideologii.

bobonek ( 23. srpna 2015 10:06 )

Covampotom, nejsi náhodou z města?

covampotom ( 23. srpna 2015 00:09 )

„Máme auto v tak dezolátním stavu, že už se bojíme jet dál než těch 5 kilometrů." To se máte čím chlubit, pitomci. To čekáte, že vám někdo dá novou osmsetpatnáctku? Jak to, že u jiných dobráků bez problémů jezdí Tatry 138, 148, Trambusy a dokonce i Kačeny?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa