Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Dobrovolní hasiči mohou čerpat téměř 400 milionů korun. S posvěcením vlády

Autor: zst - 
27. ledna 2016
14:29

Rozjet dotace ve výši 394,5 milionu korun – to byl cíl středečního setkání zástupců dobrovolných hasičů, ministra vnitra Milana Chovance a premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD). Dobrovolné jednotky už mohou peníze čerpat, určeny jsou především na nová auta a rekonstrukci zbrojnic.

Na sociální síti o tom informoval ministerský předseda Bohuslav Sobotka. Podle něj jde o nejvyšší dotace v historii existence dobrovolných hasičů.

Nedůležitější rozdíl oproti stávajícím dotacím spočívá v tom, že si o ni budou moci žádat všechny jednotky dobrovolných hasičů, bez rozdílu kategorie,“ napsala v prohlášení tisková mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. „Finance bude možné čerpat na dopravní automobily a také na výstavbu a rekonstrukce požárních zbrojnic. Toto až do dnešní doby nebylo možné,“ dodala.

Dobrovolní hasiči jsou součástí Integrovaného záchranného systému (IZS), tedy součástí zajišťování požární ochrany po celé České republice. „S dobrovolnými hasiči se potkáváme u zásahů dnes a denně. Velkou pomocí pro nás byli například v minulých týdnech, kdy jsme v souvislosti s rozsáhlým suchem a horkem řešili velké množství lesních požárů a požárů polí. Jsem proto velmi rád, že na ně vláda pamatuje a podaří se zlepšit jejich podmínky,“ řekl k plánované pomoci loni v srpnu šéf profesionálních hasičů Drahoslav Ryba.

K tomu, aby se nám podařilo vybavit všechny dobrovolné jednotky moderní technikou, máme ještě hodně daleko. Nicméně cest, jak dosáhnout uspokojivého stavu, máme zase o něco víc,“ říká k nové dotaci Ryba.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi