Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš si nad Řeckem v Bruselu umyl ruce. Češi ale příspěvku možná neujdou

Jednání ministrů financí Evropské unie. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) je mezi kolegy uprostřed.
Jednání ministrů financí Evropské unie. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) je mezi kolegy uprostřed.  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK, kal - 
14. července 2015
13:10

„Problém Řecka je problém členů eurozóny,“ prohlásil v Bruselu český ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiš přitom jedná s kolegy z Evropské unie o pomoci zadluženým Aténám. Ve hře je varianta, že by se Česko za řecké dluhy zaručilo zhruba čtyřmi miliardami korun. Český ministr přitom nemá moc sám návrhu zabránit, rozhodne o něm kvalifikovaná většina států. Jenže nespokojenců je víc.

Podle Babiše se na úterním jednání šéfů státních kas celé evropské osmadvacítky podobně vyjádřil nejen on sám, ale také další ministři financí zemí mimo eurozónu. Za půjčky z Evropského finančního stabilizačního mechanismu (EFSM) ručí Česko podílem 1,13 procenta.

„My jsme si mysleli, že EFSM už je mrtvý nástroj. Evropská rada se dohodla na tom, že po roce 2013 už by neměl být používán,“ řekl Sobotka českým médiím v Evropském parlamentu, kde se dnes shodou okolností účastní konference související s nynějším českým předsednictvím visegrádské skupiny.

Summit eurozóny v noci z neděle na pondělí rozhodl, že Řecko může při plnění velmi přísných podmínek začít vyjednávat o novém několikaletém programu pomoci se záchranným fondem eurozóny, známým jako Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Peníze ale hluboce zadlužená země potřebuje už v týdnech, kdy se budou tato jednání konat.

Proto eurozóna hledá způsoby, jak tuto dobu finančně překlenout. Kromě možnosti přímých dvoustranných půjček diplomatické zdroje už v neděli na eurosummitu zmínily právě EFSM, ze kterého v minulosti dostaly půjčku Irsko či Portugalsko. Tento starší mechanismus byl pro země eurozóny posléze nahrazen právě ESM, určité peníze v něm ale stále zůstaly.

Návrh použít EFSM v úterý ale na jednání vůbec nepadl, o všech možnostech, jak věc vyřešit, totiž teprve jednají finanční experti.

„Problém Řecka je problém členů eurozóny,“ prohlásil v úterý v Bruselu Babiš. Země mimo euro si podle něj nepřejí, aby řecký problém byl řešen z rozpočtu EU. Český ministr jako ministr země, která eurem neplatí, opět zopakoval své přesvědčení, že rozhodnutí víkendového summitu Řecku opět pomoci nebylo šťastné.

Ministři zemí mimo euro podle Babiše kritizovali také to, že o nápadu se dozvěděli až z médií. Podobný postoj jako ČR má podle něj Británie, Švédsko, Dánsko, Maďarsko či Chorvatsko i další země unie. „Myslím, že všichni mají stejný názor,“ dodal Babiš s tím, že podobný názor mají všechny země, které eurem neplatí.

mandat ( 15. července 2015 09:09 )

 Samozrejme, ze neujdou.Je to podepsane, tak kdyz Recko za pul roku natahne zase ruku, ze potrebuje dalsi miliardy,tak se mate na co tesit.Nevim,co tam sedi za blbce.Drzet Recko v EU za kazdou cenu.Jejich referendum jasne reklo, ze nechteji byt v EU,tak je meli pustit.Urcite by to bylo levnejsi,nez je porad umele podplacet nasima penezma.To same s utecencema.Nasadi do Evropy pul milionu, ted maozna uz vic pochybnych existenci.Sami arabske zeme je nevezmou,protoze moc dobre vedi,co by to bylo za skodnou.Do pet let budoe USA zachranovat Evropu od islamu, na to se uz moc tesim.

rudyptak48 ( 14. července 2015 18:10 )

Připravte se volnomyšlenkáři, Voltérovy děti, odchovanci francouzské a ruské revoluce. Nevážili jste si svobody a zneužili jste ji. Proměnili jste demokracii v anarchii. Už vám nezbývá než damoklův meč islámského džihádu a brzy se budete divit, že jste tak lehce přišli o všechno pohodlí a svobodu. Tohle pro vás připravuje slavná EU. Udělá z vás závislé poddané a otroky.

handgood ( 14. července 2015 18:02 )

Tohle je jako vystřižené z řeckých bájí. Jak udatní Řekové dobyli Tróju a její poklady. Akorát, že ta současná Trója je EU. Řekové se chovají stejně jako naši cikáni, nechají se také živit sociálními dávkami z EU. Proč vlastně EU podporuje socialismus v Řecku? Putin vyčkává, až mu Řecko spadne do klína. USA, Německo a Francie to nechtějí připustit a dělají pořád nesmyslné ústupky. Proč by toho pak Tsipras, novodobý Odysseus nevyužil ve svůj prospěch? Tahle kauza však pohně žlučí mnoha chudším státům v EU, kde nemají takové královské platy a důchody jako Řekové. Možná to bude začátek konce EU. Jako katalyzátor k tomu ještě přispěje příliv vystěhovalců z islámských států.

ivoadler ( 14. července 2015 15:25 )

Že Babiš dostane dotace na likvidaci staré ekonomické zátěže v Syntezii Semtín není nic zvláštního. Dostávali je všichni, kteří si podniky s ekonomickou zátěží koupili. Kalousek tak akorát muže krafat, on sám na podvodných likvidacích ekonomické zátěže vydělal jmění. Jsem proti pomoci Řecku, Evropa na tom jenom prodělá a Řecku se tím nepomůže. Evropští politici pomáhají Řecku kvůli své sebelásce, nechtějí připustit, že udělali kravinu a tak to halí do vznešených řečí o solidaritě.

kiwi65 ( 14. července 2015 15:08 )

Z Řeků nevyrazí nikdo ani dech natož nějaký splátky.Mě by spíš zajímalo kdo bude petrastán za to že ty půjčky dostali a že je vůbec přitáhli do unie.Už při prvních jednáních bylo jasný že všechny podklady co Řeci dodali byly zfalšovaný a odpovědní lidi v EU o tom moc dobře věděli.Někdo o tom musel hlasovat a někdo to musel protlačit.Nebo tam je snad takovej bor.del jak u nás že nikdo za nic nemá zodpovědnost a tuneluje se ve velkým jako by se nechumelilo??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa