Kdo chce zabít Zemana? Prezident má cukrovku, ale v krajích ho krmí tlačenkou
Začalo to zlehka. Filátkem z candáta. Jenže se to přehouplo přes dršťkovku, až se prezident Miloš Zeman (70) na návštěvě jižních Čech projedl k tlačence. Pro cukrovkáře dost nebezpečné lahůdky... Nabízí se otázka jako z názvu slavného českého filmu: Kdo chce zabít Zemana?
Znáte to. V kraji se určitě dmuli pýchou, že k nim na tři dny zavítá hlava státu. Restaurace se rozhodly vařit jen ty největší laskominy. Sám Zeman sice tvrdí, že má nejraději brambory na loupačku, s největší vervou se však pouští právě do mastnějších dobrot. A to by neměl.
Má totiž podle vlastních slov lehkou cukrovku, kvůli níž je třeba omezit vše od alkoholu až právě po mastné jídlo. „Jídlo by mělo být určitě lehčí a založené na zelenině. Je třeba omezovat tuky, kam bych zařadila tu tlačenku,“ řekla Blesku po seznámení se Zemanovým menu v kraji výživová specialistka Věra Boháčová.
Proti zvěřině, kterou mu tam servírovali, naopak nic neměla – pokud je libová a dělá se na zeleninovém základu, je pro prezidenta vhodná. „Z jednoho chodu se nestřílí, je třeba hodnotit celý prezidentův jídelníček. Je ale evidentní, že se Češi obecně nestravují úplně ideálně, vzhledem k tomu, že je u nás registrovaných celkem 860 tisíc diabetiků,“ míní.
Je tedy prezident pro občany špatným vzorem, když jde o životosprávu? Cigaret se nevzdal, bílé víno, slivovici a campari má také pořád rád. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale tvrdí, že nad Zemanovým jídelníčkem bychom se pozastavovat neměli.
„Vůbec neplatí, že by pan prezident využíval při obědech a večeřích v rámci návštěv krajů celého menu. Vzhledem k tomu, že drží dietu, volí lehčí varianty a většinou si nedává hlavní chod ani dezert,“ řekl totiž Blesku.
Hlava státu o jídle
„Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase.”
„Jím rád. Rád mám celou českou kuchyni, a to od brambor na loupačku po svíčkovou.“
Co na to první dáma Ivana Zemanová:
„Nepokládala bych jídlo za hřích, jsou věci, které má (Zeman, pozn. red.) dovolené a vyloženě zakázané, ale někdy, jak se říká, je taková ta dietetická chyba.”
Co servírovali Jihočeši prezidentovi
PONDĚLÍ 1. ČERVNA
oběd v Třeboni: rybí polévka, filátko z candáta
svačinka na hrázi rybníka Rožmberk: slavné kapří hranolky, bílé víno, voda, pivo
ÚTERÝ 2. ČERVNA
slavnostní oběd ve Frymburku: Campari jako přípitek, kachní paštika s brusinkami a opečeným toustem, dršťková polévka, kančí hřbet na smetaně s brusinkami a žemlovými knedlíky, neuburské kabinetní víno, kremrole a espresso
STŘEDA 3. ČERVNA
slavnostní oběd v Táboře: domácí tlačenka z uzeného jazyka s hořčičným želé a nakládanou zeleninou, silný kuřecí vývar s játrovými knedlíčky, vepřová panenka v zauzené šunce a vepřové líčko na černém pivu s bramborovou kaší, kroketou a restovanou zeleninou, rybízový řez s mandlovou drobenkou, čokoládou a vanilkovou zmrzlinou
nemysli si že když dáš dopředu tečky, dokonce dnes čárky
, že budeš orig. ganza. nech ji bejt, i zkratika