Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyhráli Cameronovi konzervativci, radují se pravicová média před výsledky voleb

Autor: ČTK - 
8. května 2015
06:53

Britský tisk, který je převážně nakloněn pravici, vítal předpokládané volební vítězství premiéra Davida Camerona. Podle odhadů výsledků čtvrtečních parlamentních voleb má Cameronova Konzervativní strana získat 316 poslaneckých křesel, zatímco opoziční Labouristická strana jen 239.

A nyní nám dej hlasování o EU,“ zní titulek na první straně deníku Daily Express. Naráží tak na Cameronův slib, že v případě znovuzvolení uspořádá nejpozději v roce 2017 referendum k setrvání či ukončení členství země v unii.

Bez čekání na oficiální výsledky oznamují s radostí setrvání Camerona v čele vlády také například deníky The Daily Telegraph, The Sun, Daily Mail a Times. „Toryové končí volby v čele,“ napsal prestižní list Times.

I jeden z mála levicových deníků Daily Mirror připouští vítězství konzervativců a prohru labouristů. Parlamentní volby 2015. Opět (labouristi) odsouzeni k dalším pěti ztraceným letům,“ napsal list, který se netají svým smutkem z očekávaného výsledku voleb.

Volební místnosti se uzavřely ve čtvrtek v 23:00 SELČ a v pátek ráno kolem 6:00 SELČ byly sečteny hlasy ve 334 z celkových 650 volebních okrsků. Průběžné výsledky zveřejňované médii zvlášť nenaznačují konečný výsledek.

V Británii se totiž volí většinovým systémem, ve kterém mnoho hlasů přichází vniveč, takže výsledky se předpovídají hůře než v zemích s poměrným volebním systémem. Konečné výsledky by měly být známy v příštích hodinách. Volební účast byla podle předběžných údajů kolem 65 %.

Předseda opozičních labouristů Ed Miliband dnes ráno podle zahraničních agentur řekl, že jeho strana zažila v noci velké zklamání a rozčarování. Prohlásil, že je mu velmi líto, co se stalo. Nepřímo tak ještě před oznámením oficiálních výsledků přiznal porážku ve čtvrtečních parlamentních volbách.

Předvolební průzkumy předvídaly velmi těsný výsledek mezi dvěma hlavními stranami, ale podle povolebních odhadů by konzervativcům mělo připadnout 316 křesel, zatímco labouristům jen 239. Poslanecká sněmovna má 650 křesel. V předchozích volbách v roce 2010 se konečné výsledky zvlášť nelišily od povolebních odhadů.

spoon ( 8. května 2015 08:37 )

 Uz se nemuzu dockat, az pujdu v Portsmouth hlasovat o vystoupeni uk z eu, abych nemusel doplacet na tu ceskou chamrad!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa