Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Napínavá bitva o každý hlas. V Británii začaly volby, šanci mají i nacionalisté

Autor: ČTK - 
7. května 2015
08:39

V Británii začaly parlamentní volby. Předvolební průzkumy slibovaly velmi vyrovnaný souboj mezi konzervativci premiéra Davida Camerona a labouristy Eda Milibanda i úspěch skotských nacionalistů.

Zhruba 50 000 volebních místností se otevřelo v 07:00 místního času (08:00 SELČ) a zavřou se ve 22:00 (23:00 SELČ); krátce poté se čekají první výsledky. V zemi je na 50 milionů oprávněných voličů, kteří mohou rozhodovat o složení 650členého parlamentu. Angličané volí také místní zastupitele.

V parlamentních volbách jde mimo jiné o to, zda se uskuteční referendum o setrvání země v Evropské unii, slibované konzervativci. Zatím se ale zdá, že toryové nejen nedosáhnou většiny, ale nemusí se jim podařit ani sestavit koalici.

Většinu nezískali ani v předchozích volbách před pěti lety a do koalice museli přibrat liberální demokraty. Dnešní volby by měly potvrdit pokračující rozpad systému dvou stran, včetně skutečnosti, že ve Skotsku se stala dominantní politickou silou Skotská národní strana (SNP) v čele s mimořádně oblíbenou Nicolou Sturgeonovou.

Černým koněm voleb by měla být protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). Obě hlavní strany se v kampani soustředily na ekonomiku, na hluboké škrty zavedené dosavadní koalicí a na budoucnost státního zdravotnictví.

datelobecny ( 8. května 2015 00:20 )

Hlavně, ať nevyhraje RedEd Miliband, ten totiž nemá v plánu udělat referendum o vystoupení z EU.

datelobecny ( 8. května 2015 00:19 )

Cameron chce referendum o vystoupení z EU. Farage by byl lepší, jenže ten je hodně tvrdý k přistěhovalcům hlavně z východní evropy. Já si myslím, že víc nesnáší muslimy, kteří jen plení, ale to se teď v Anglii nesmí říkat.

ivoadler ( 7. května 2015 10:26 )

Doufám, že výsledek voleb bude kopancem do pr.dele pro eurohujery.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa