Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rivaly doprovodily k volbám manželky. Cameronovi budou s výsledkem spokojenější

Autor: ČTK - 
7. května 2015
23:45

Šéf konzervativců David Cameron s manželkou Samanthou, šéf labouristů Ed Miliband se svou ženou Justine. Oba hlavní rivalové z britských prezidentských voleb nepřišli odevzdat svůj hlas bez svých drahých poloviček. Jenže radovat se mohl jen jeden pár.

Do volebních místností je doprovodily ženy. S opozičním labouristou Edem Milibandem tak k volbám přišla jeho žena Justine Thornton, právnička, kterou si Miliband vzal v roce 2011. Mají spolu dva syny, Daniela a Samuela.

Premiér Cameron volil v doprovodu své manželky Samanthy ve Witney nedaleko Oxfordu. Se Samanthou Sheffieldovou se brali v červnu 1996 a narodily se jim děti Ivan, Nancy, Elwen a Florence. Ivan, postižený dětskou mozkovou obrnou a epilepsií, zemřel v únoru 2009 v šesti letech.

Cameron už před volbami prohlásil, že pouze jasné vítězství konzervativců zajistí stabilní vládu. „Všechny ostatní možnosti vyústí v chaos,“ tvrdí premiér.

První odhady: Vyhráli konzervativci

Britští vládní konzervativci premiéra Camerona přitom získali podle všeho ve volbách nejvíc poslaneckých křesel, ale nepodařilo se jim dosáhnout nadpoloviční většiny. Ukazují to odhady výsledků po uzavření volebních místností. Mají ale naději sestavit kabinet opět s liberály, s nimiž nyní vládnou v koalici.

Konzervativní strana podle odhadů získala 316 mandátů a liberální demokraté deset. V britské Dolní sněmovně je 650 poslanců. Pro opoziční labouristy, kteří by měli získat jen 239 míst, jde zřejmě o zdrcující porážku.

Jako třetí se překvapivě prosadila Skotská národní strana (SNP), které odhady dávají 58 poslaneckých mandátů a kterou hromadně podpořila velká část skotských voličů. Naopak protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage nepotvrdila pověst černého koně a bude se muset patrně spokojit s pouhými dvěma zákonodárci.

Pokud se odhady potvrdí, konzervativci si oproti minulým volbám v roce 2010 mírně polepší o necelou desítku poslanců, zatímco labouristé vedení Edem Milibandem o skoro dvě desítky mandátů přicházejí.

Katastrofálně se výsledky rýsují pro liberály vicepremiéra Nicka Clegga, kteří v roce 2010 získali téměř šest desítek mandátů.

Slavit mohou skotští nacionalisté, kteří mají naději získat – až na jednu výjimku – prakticky všechny poslance v britské Dolní sněmovně, kteří jsou voleni ve Skotsku. Vůdkyně SNP Nicola Sturgeonová ale byla po oznámení odhadů opatrná a označila zisk 58 míst za nepravděpodobný.

Odhad vychází z dotazů mezi voliči u volebních místností v rámci průzkumu provedeného televizemi BBC, Sky a ITV. Podle expertů jsou odhady jen předběžným ukazatelem konečných výsledků. V Británii se volí většinovým systémem, ve kterém mnoho hlasů přichází vniveč, takže výsledky se předpovídají hůře než v zemích s poměrným volebním systémem.

spoon ( 8. května 2015 06:45 )

"prezidentske volby", ko.ko.ti z bkesku?!? a kdo je v soucasnosti prezidentem UK, prezident Elizabeth? de.bi.lo.ve ozrali....

santikxauz ( 8. května 2015 04:40 )

Tak co nejrychleji vystopit z té zlodějské EU,ať se pravičáci třeba pose*rou.

datelobecny ( 7. května 2015 23:59 )

Miliband je ušišlanej komoušskej ohava, a ta jeho "krasavice tříbarevná"... To je teda páreček.

Zobrazit celou diskusi