Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Havíř Sobotka sfáral do dolu: Pro horníky chce předčasné důchody

Autor: ČTK - 
30. dubna 2015
21:52

Jen co si premiér Bohuslav Sobotka (43) vyzkoušel na vlastní kůži fárání v dole v Orlové na Karvinsku, už chce „kolegům“ horníkům ulehčit život. Podporuje totiž návrh na předčasné odchody do důchodu pro všechny horníky těžební společnosti OKD. Sociální demokracie se bude snažit získat podporu v koalici tak, aby jej vláda ještě letos mohla poslat do parlamentu.

Vláda minulý měsíc schválila nařízení, které umožní dřívější odchod do důchodu všem horníkům, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali pod zemí nejméně 3300 směn.

Odboráři ale žádají, aby mohli do předčasného důchodu odcházet všichni horníci. Uvádějí, že horníci mají kvůli svému těžkému povolání značně podlomené zdraví a jejich průměrná délka života je o 5,8 roku kratší, než je celostátní průměr. Předčasných odchodů do důchodu se má týkat připravovaná novela zákona o důchodovém pojištění.

„Já to opatření vidím jako možné, ale je potřeba zpřesnit vyčíslení nákladů a je potřeba také legislativně zpřesnit parametry toho návrhu, než bude předložen na jednání vlády,“ řekl Sobotka.

Odboráři letos mluvili o tom, že by se předčasné důchody mohly týkat i pracovníků v dalších průmyslových odvětvích. „Návrh by se týkal čistě horníků v hlubinných dolech,“ řekl ale ve čtvrtek premiér.

Vláda by podle něj o návrhu měla jednat ještě letos. „Bavíme se o horizontu několika měsíců, kdy ještě budeme muset velmi intenzivně jednat, ale nechci to odkládat a byl bych byl rád, kdyby vláda v letošním roce ten návrh poslala do parlamentu, pokud se nám podaří dohodnout v rámci koalice,“ řekl Sobotka.

Uvedl, že situace českých horníků je výrazně horší například ve srovnání s jejich polskými kolegy, kteří získávají rentu po mnohem kratší době. Napětí na trhu práce v moravskoslezském regionu je podle premiéra vysoké.

Sobotka řekl, že v situaci, kdy se OKD snaží restrukturalizovat, aby udrželo těžbu, je potřeba, aby vláda poskytla ventil k vypuštění sociálního napětí, které by mohlo vznikat v důsledku propouštění horníků. „Tohle by mohlo posloužit jako určitý jednorázový sociální ventil právě k této kategorii zaměstnanců,“ řekl Sobotka.

Novela zákona by se podle odborářů týkala zhruba 3600 horníků. OKD má nyní asi 11.000 zaměstnanců.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 1. května 2015 14:56 )

Je chválihodné, že Sobotka oceňuje práci horníků, ale mám silné podezření, že je to jenom jeho tlachání. Vždyď nemá poněntí, co je práce, od školy je v politice a živí se žvaněním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa