Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec handrkování o důchody: Senioři dostanou k Vánocům finanční injekci

Důchodci dostanou od státu jednorázově 600 korun.
Důchodci dostanou od státu jednorázově 600 korun.  (Autor: Infografika Blesk, archiv Blesku)
Autor: bru, ČTK - 
10. června 2015
15:44

Důchodci dostanou jednorázový příspěvek 600 korun. Dohodli se na tom předsedové koaličních stran. Premiér už avizoval, že by senioři mohli přilepšení dostat v prosinci.

Důchody jsou ve vládní koalici sporným tématem už několik týdnů. Premiér proto dnes avizoval, že pokud se vláda nedohodne na žádném řešení, bude sociální demokracie trvat na jednorázovém příspěvku.

„V případě, že ANO a KDU-ČSL přijetí zákona o vyšší valorizaci penzí ve výši 200 korun ve vládě zablokují, navrhuje ČSSD, aby byla důchodcům jako alternativa poskytnuta jednorázová kompenzace v rámci výplaty důchodu už v prosinci roku 2015. Tato kompenzace by měla být vyplacena všem důchodcům v podobě paušální částky alespoň okolo 600 korun,“ popsal premiér dříve odpoledne.

Krátce po tomto vyjádření se pak na podpoře pro důchodce shodli i další šéfové vládních stran. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) bude tato finanční pomoc stát státní kasu 1,7 miliardy korun.

Koalice se dlouho nemohla dohodnout

Vláda v pondělí kvůli neshodám přerušila projednání zákona o navýšení důchodů od ledna 2016 o 1,8 procenta, což navrhla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Znamenalo by to v průměru zvýšení důchodů asi o 200 korun.

O mimořádném příplatku mluvili i lidovci

Možnost jednorázového příplatku zmínili v pondělí šéf lidovců Pavel Bělobrádek i Marksová.

Důchody se zvyšují každý rok od 1. ledna. I letos vzrostly o 1,8 procenta, tedy v průměru o 200 korun. Vláda tak přidala víc, než jí nařizoval zákon. Zdůvodnila to tím, že chce penzistům dorovnat nižší valorizaci z předchozích let. Stejně navrhuje ministerstvo práce postupovat i letos. Letos by měli důchodci mít k dispozici zhruba 113,8 procenta částky, kterou měli v roce 1989.

milosuvadvokat ( 10. června 2015 19:48 )

nežvaň, důchodci volili komouše a Zemana

1pravda1 ( 10. června 2015 18:15 )

200 měsíčně dostali ti nejbohatší důchodci a ti chudí 50 Kč. takto dostanou před Vánoci všichni stejně - hurá, všem se stejně zdražuje a tu valorizaci dostanou i tak, takže je třeba číst pořádně.

1pravda1 ( 10. června 2015 18:13 )

Konečně rozumné řešení, takto to stálo miliardy a ti co měli důchod přes deset tisíc dostávali dvě stovky a ti kteří měli méně, tak dostávali pár korun, takto dostanou všichni stejně, např. dva důchodci s důchody dohromady přes dvacet tisíc to ani nepoznají ale ti, co mají důchody kolem šesti tisíc budou rádi. Zdražuje se všem stejně, ale takto se pořád valorizací rozevíraly nůžky mezi bohatými a chudými důchodci - valorizaci dostanou taky! Ale proboha, ať už si důchodci nestěžují, na ně politici myslí. Normální člověk hned tak v práci přidáno nedostane. (Kalousek vás jen okrádal, a vy jste drželi důchodci huby a ještě jste je volili - podle hesla bába s dědkem volí pravici.

rudyptak48 ( 10. června 2015 17:49 )

Odkud by se u nás vzala sociální spravedlnost, když tady nikdy nebyla? Za komoušů dostal lepší místo a vyšší plat pouze ten, který patřil k jejich proletářské straně, byl jste ještě navíc v milicích, nebo donašečem stb. Někteří naši důchodci, kteří poctivě makali někde v továrně, nebo v zemědělství, pobírají důchody na hranici životního minima. Nemají se dnes lépe cikáni, kteří v životě nedělali a na sociálních dávkách pobírají větší peníze, než kdekterý pracující gádžo, nemluvím o důchodcích. A co jim chybí? Bezstarostně se zabávají, všechno rozkradou a ještě se vám smějí, že na ně všichni přispíváte. Dokonce o nás prohlašují, že jsme asi na hlavu padlí, když pro ně pracujeme.

tgbg ( 10. června 2015 17:15 )

600 Kč!!!! Za vlády komunistických kolaborantských zlodějských strak byl 600 Kč celý důchod!!!!Komouši nechávali staré lidi umírat hladem a bylo jim to úplně jedno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa