Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bizarní návrhy Starostům: Fiala nabízí nemanželský poměr. Kníže s Kalouskem mají problém

Autor: simao, ČTK - 
17. dubna 2015
14:15

Hnutí Starostové a nezávislí se vydalo v pátek na sněm. Dlouhodobě spolupracuje s TOP 09, jenže v tomhle vztahu to skřípe a hrozí rozvod. Starosty si proto předchází i další strany. Zástupci lidovců se nechali slyšet, že mají STAN rádi. ODS projevila zájem rovnou o „nemanželský poměr“.

Hlavní náplní jednodenního sněmu má být programová debata a také budoucnost šéfa STAN Martina Půty, který čelí obvinění z přijetí úplatku. Pro STAN platí do začátku roku 2017 smlouva o spolupráci na celostátní úrovni s TOP 09, s níž má i společný poslanecký klub. V něm je hnutí zastoupeno pěti poslanci.

Zatím se nezdá pravděpodobné, že by smlouva byla prodloužena, a proto se jako o možných partnerech hnutí do budoucna hovoří i o dalších stranách – lidovcích, hnutí ANO nebo také sociální demokracii.

Šéf ODS Petr Fiala pak delegáty upozornil, že na sněm nepřijel v roli ženicha, který nabízí rovnou svatbu. Nějaký nemanželský poměr, na němž by si strany vyzkoušely, jestli jim to půjde, by ale podle něj možný byl.

První slovo dnes na sněmu dostali zástupci stávajícího partnera TOP 09. Šéf společného klubu Miroslav Kalousek pochválil vynikající spolupráci v parlamentu. Každý předseda klubu mu prý může závidět kompaktní a kvalifikovaný tým, který má. Víru v dobrý způsob spolupráce do budoucna dnes vyjádřil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Kalousek také podpořil Půtu. Ten byl loni na podzim obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Obvinění od začátku odmítá, nicméně výkon funkce předsedy STAN pozastavil. V čele hnutí ho od konce loňského roku zastupuje místopředseda Sněmovny Petr Gazdík.

Ještě vstřícnější dnes byli ke starostům lidovci. „Věřte, že my vás rádi máme, a doufám, že vy nás také,“ prohlásil jejich šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Podle místopředsedy lidovců a ministra zemědělství Mariana Jurečky dokázali STAN udělat na všech úrovních mnoho dobrého.

Také zástupce vládní sociální demokracie a šéf Sněmovny Jan Hamáček uvedl, že si práce Starostů velmi váží. Ocenil, že jsou spolu obě strany schopny mluvit, i když jsou na centrální úrovni v opačných táborech. První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek zase vyjádřil přesvědčení, že ANO i STAN ukazují voličům, že politici mohou být lidem blíž a že politika může být skutečnou službou.

salto ( 20. dubna 2015 09:55 )

Nevolitelná ódées je schopna se spojit i s komoušema, jen aby se dostali k lizu

milofr ( 17. dubna 2015 17:21 )

jestli starostové opustí topku tak kníže i s kraďouskem půjdou louskat šváby, ale mirda je šikovnej a stran máme v té naší velké zemičce taky hodně tak se někde upíchne kde to zase bude kapat po statisících

milan1959 ( 17. dubna 2015 14:33 )

Bla bla bla... Po všech pindách politiků bych já jako starosta města šel do koalice jedině s očištěnou, slušnou ODS nejlépe pod Fialovým vedením

ivoadler ( 17. dubna 2015 14:27 )

Půta se zprofanoval, toho stínu se už nezbaví. Znáš to: není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Oni tihle chlapci jsou křišťálově čistí, ale trochu špíny za nehty je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa