Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válková připravuje další speciální tým: Druhá Kobra bude odhalovat korupci

Autor: pol - 
6. února 2015
05:20

Česko bude mít další »kobru« – tedy speciální tým vyšetřovatelů. Jeden takový už odhaluje velké daňové podvody. Teď připravuje podobný útvar protikorupčních žalobců a expertů i ministerstvo spravedlnosti.

„Tito lidé by měli vytvořit potřebnou protiváhu největším kriminálním skupinám, které ze své trestné činnosti mají stovky milionů korun na to, aby tu trestnou činnost organizovaly,“ řekl Blesku Robert Pelikán (35), první náměstek ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO, 64). „Chceme vytvořit něco podobného, jako je »kobra«, jednotku zvláštního nasazení, v níž by měli být špičkoví státní zástupci a odborníci na oblasti bankovnictví, obchod, ekonomiku, účetnictví,“ popsal Pelikán.

Ministerstvo se při tvorbě speciálního státního zastupitelství pro boj s korupcí a závažnou hospodářskou kriminalitou inspirovalo v Rakousku. Tamní model se v praxi osvědčil. „Považujeme za klíčové, aby speciál byl úplně izolovaný od politických nebo jiných vlivů. Chceme, aby stál mimo celou tu dnešní soustavu,“ uvedl k tomu první náměstek.

To se nelíbí nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi (42), který vidí inspiraci v jiných zemích, překvapivě například v Rumunsku či na Slovensku. „Při tvorbě legislativy je nutné vždy vycházet kromě jiného z historie, stavu společnosti a dalších specifik té které země,“ napsal Blesku Zeman. Rumunsko- slovenská inspirace otevírá otázku, zda Pavlu Zemanovi jde o opravdu o nezávislost státních zástupců, nebo spíše o posílení vlastní moci. V rumunském modelu by totiž nově zřizovanou »kobru« řídil právě on, a byl by tak jediným státním »superzástupcem«.

Nejvyšší státní zástupce a zástupce ministerstva spravedlnosti by se k jednání nad návrhem zákona o státním zastupitelství měli sejít v pátek. Vláda by jej mohla dostat v polovině roku a podle optimistické varianty by mohl začít platit v roce 2017.

hejhej ( 6. února 2015 13:04 )

moiaza: V podnicích jsou dozorčí rady za, platy těchto darmožroudů nadměrně vysoké a krade stále všude. Malého zlodějíčka zavřou, zloději - politikovi nebo chapadlu politické,policejní a soudsovské mafie umožní "uprchnout".

prace_post ( 6. února 2015 12:31 )

popíčenou ninunku máš kde?

sars ( 6. února 2015 11:40 )

 Absolutně nekompetentni a bezcenná úřednice.

cantres ( 6. února 2015 11:10 )

sportovní sázky, kvalitní informace : http://caveso.webnode.cz/

st.rec ( 6. února 2015 10:43 )

Rour když nevíš že ten chlap měl údajně přistihnout 'pospíchajícího' dříve ministra spravedlnosti při loupež-exekuci a měl snad jet i zapálení plzeňského exekučního úřadu tak ho museli odstranit.Tak vypadá právo v ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa