Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rudá Marta opět perlila: Semelová se pustila do příběhů o komunistickém bezpráví!

Komunistka Marta Semelová je plamenná řečnice. Opět to dokázala ve Sněmovně
Komunistka Marta Semelová je plamenná řečnice. Opět to dokázala ve Sněmovně  (Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina, archiv)
Autor: simao, ČTK - 
11. prosince 2014
16:21

Poslankyně KSČM Marta Semelová čas od času zaperlí. Letos již stihla obhajovat popravu Milady Horákové, která se podle ní ke svým „činům“ doznala. Nyní se pustila do projektu Příběhy bezpráví, za kterým stojí Člověk v tísni. Ukazuje sice na bezpráví za minulého režimu, Semelová jej však odsoudila...

Rudá poslankyně Semelová se tentokrát nerozohnila v televizi, jako tomu bylo v případě jejích kontroverzních slov o Miladě Horákové. Pustila se do konfrontace rovnou od řečnického pultíku v poslanecké sněmovně. Ostře reagovala na slova Miroslavy Němcové.

Politička z ODS si dovolila upozornit, že je kvůli končícím evropským dotacím ohrožen projekt Příběhy bezpráví. Ten vznikl v reakci na nedostatečnou výuku moderních dějin na základních školách a středních školách u nás. Pro řadu současných dětí bohužel dějiny končí někdy s koncem 2. světové války, mlhavé povědomí snad panuje ještě o sametové revoluci. A mezitím temno. O éře komunistické totality nevládne u těch, kteří ji nezažili, často mnoho znalostí a vědomostí.

Příběhy bezpráví se proto snaží poukázat na skutečnosti, které se u nás děly před rokem 1989. Třeba na příběh hokejových mistrů světa, kteří skončili v uranových dolech, či na pronásledování muzikantů z kapely The Plastic People of the Universe. Aby se nestávalo to, že děti nevědí, kdo byl Jan Palach...

Semelová rozlítila Němcovou i ministra kultury Hermana

Semelová sice souhlasila, že výuka moderních dějin je u nás na špatné úrovni, ale pustila se do samotných Příběhů bezpráví. Program je podle ní „velmi dezorientační formou výuky dějin“.

Semelová navrhla, aby se pokračovalo v příbězích bezpráví, které se odehrály po převratu a sametové revoluci. „Možná by bylo dobře v programu opravdu pokračovat a příběhy bezpráví dělat zase z této nové společnosti, která tady je, to znamená ukazovat příběhy bezpráví, které se dějí teď, tady, za těch 25 let, kdy jsou lidi bez práce, kdy jsou lidi na ulici, protože nemají na bydlení, kdy jsou lidi, kteří nemají na zdravotnictví, na léky a tak dále, kdy jsou žebráci,“ citoval idnes.cz Semelovou.

I v kontextu své příležitostné obhajoby dění z éry vlády jedné strany KSČ to však Semelová schytala. „Její rétoriku znám jako kafemlýnek“, reagovala znechuceně Němcová a poukázala na fakt, že co Semelová potřebuje obrátit, to obrátí. Ministr kultury Herman pro změnu upozornil na tisíce mrtvých a komunisty nespravedlivě odsouzených. Vystoupení Semelové označil za chucpe – tedy drzost, troufalost.

Za Horákovou stíhána nebude

Semelová kritizuje polistopadovou éru často. Když však označila invazi vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968 za „pomoc“ a pustila se do Milady Horákové, čelila dokonce trestním oznámením. Počátkem prosince však policie její případ odložila a Semelová stíhána nebude. Semelová přitom pochybovala, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném procesu byla vynucená. Právnička Horáková, účastnice protinacistického odboje a členka národních socialistů, byla v komunistickém politickém procesu odsouzena k trestu smrti a popravena. Od názorů Semelové se následně distancovali i další členové KSČM.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

villi ( 9. ledna 2016 18:48 )

AŤ ŽIJE KSČM !!! KSČM JE PRAVDA !!! KDO NECHCE SLYŠET PRAVDU JE ZLOČINEC,ROZVRACEČ A VLASTIZRÁDCE !!! DANĚ,PRÁCI,ŽIVOTY A JISTOTY VÁM NEBEROU KOMUNISTÉ !!! CHCETE SI DÁL UTAHOVAT OPASKY???

tgbb. ( 15. prosince 2014 10:52 )

Takže jsi zasouval do své matky, když jí bylo teprve 7 let?!! No jo, komoušská rodinka!

tgbb. ( 15. prosince 2014 08:51 )

Stalin to řešil jednoduše - nechal povraždit i jejich příbuzné a příbuzné těch příbuzných. Ti už ani netušili, proč jdou na popravu. Staré osvědčené komunistické metody.

kupredu-leva ( 15. prosince 2014 07:13 )

Že v převlečení do oranžového rozkradli národní zlatý poklad přeci víme.

japome ( 14. prosince 2014 14:18 )

pozor na žluč

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa