Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamura: Cizincům bez práce vezměte sociální dávky! A dejte peníze na odjezd

Okamura navrhl příspěvek pro cizince, kteří ztratí práci - od státu by měli dostat peníze, ovšem na cestu domů
Okamura navrhl příspěvek pro cizince, kteří ztratí práci - od státu by měli dostat peníze, ovšem na cestu domů  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
20. května 2014
14:41

Hnutí Úsvit se do kampaně před eurovolbami pustilo s výraznou protiimigrantskou rétorikou. Tomio Okamura se nyní rozhodl přednést řešení, co s přívalem cizinců - ti, kteří pobývají v Česku a nemají práci, by neměli mít nárok ani na sociální dávky. Ale stát by jim měl poskytnout jiný příspěvek - jednorázový, na cestu domů.

Okamura námět zmínil v souvislosti s napjatou situací na Ukrajině, odkud podle něho hrozí příliv migrantů. Svůj návrh se chystá prodiskutovat s dalšími parlamentními stranami. Již v březnu však vyvolal ve Sněmovně kritiku Okamurův návrh na zrušení nároku na sociální dávky pro cizince, kteří ztratili práci. Bez dávek měli být i jejich rodinní příslušníci.

Nyní k němu Okamura přidává návrh na nárok cizinců na jednorázový příspěvek - na odcestování. Podle Okamury totiž není žádoucí, aby takoví cizinci v Česku dále byli... Okamurův Úsvit přitom před volbami razí tvrdou protiimigrační linii do EU. V čele kandidátky ale vyřazenou advokátku Kláru Samkovou vystřídal prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek. 

Šarapatka z Úsvitu se opět chystá na Ukrajinu

Poslanci z některých jiných stran však v souvislosti s návrhem Úsvitu hovořili o populismu a xenofobii. Podle OSN je přitom v současnosti na Ukrajině 10 tisíc uprchlíků, většinou krymských Tatarů.

Přímo na Ukrajinu se chystá i poslanec Úsvitu Milan Šarapatka. Již podruhé - jako pozorovatel k prezidentským volbám na Ukrajině. Jeho předchozí cesta však rozpoutala debatu. Vyrazil totiž na misi na Krym, kde spolu s poslancem Stanislavem Berkovcem (ANO) a starostou Vysokého Mýta Stanislavem Souškem (za ČSSD) sledovali na pozvání belgické nevládní organizace referendum o přičlenění poloostrova v Rusku. Tvrdili, že bylo na Krymu vše v pořádku, za belgickou organizací navíc stál ultrapravicový aktivista.

Šarapatka nyní uvedl, že na prezidentské volby pojede do Kyjeva "v dresu NATO, případně OBSE" - a na náklady Bruselu. Poslanec tvrdí, že informační válka o Ukrajinu zamlžila realitu, při pobytu na místě si chce udělat vlastní úsudek a je připraven o dění informovat. "Budu mluvit o tom, co tam uvidím, ne o tom, co se případně očekává," řekl.

Hnutí Úsvit tvrdí, že za napětí na Ukrajině je spoluodpovědná Evropská unie, která dopomohla svrhnout legitimní vládu a prezidenta Viktora Janukovyče. Okamura mluví dokonce o občanské válce, která skončí rozpadem země. Nejvíce z toho prý vytěží Spojené státy, protože se oslabí Rusko.

teroch ( 21. května 2014 14:20 )

Ony jsou tyhle výroky nepopulární a takzvaně "politicky nekorektní", ale vždyť má Okamura naprostou pravdu, že tohle je nejrozumnější řešení!

petrtom ( 21. května 2014 14:15 )

Když nemáme dost peněz pro vlastní lidi, nemůžeme sponzorovat ještě přistěhovalce. příspěvek na jednosměrnou jízdenku je podle mého dobrý nápad.

itartas ( 21. května 2014 14:13 )

Plně s ním souhlasím!

terhrb ( 21. května 2014 12:53 )

Výborný nápad ! Už aby to bylo !!!

abyss ( 21. května 2014 11:19 )

Jenže tuto pravdu jsi se mohl dočíst třeba i na zdejších diskuzích už před volbami. Okamura má tým mediálních odborníků, co sledují názory lidí a radí mu co a jak a kdy říkat aby se lidem zalíbil. Jak jsem už psala, Okamura v životě nikdy nic nedotáhl do konce a teď to jiné nebude. Jde mu pouze o politickou kariéru, když na jinou nemá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa