Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politik z Japonska je tváří xenofobie v Česku, smějí se Američané

Tomio Okamura sdílel článek o muslimech. Vyvolal tím vášnivé debaty.
Tomio Okamura sdílel článek o muslimech. Vyvolal tím vášnivé debaty.  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. ledna 2015
16:06

Tomio Okamura sdílel článek o tom, jak se chránit před šířením radikálního islámu. Zaujal tím i za oceánem. V USA se mu věnují na webu The Washington Post, kde upozorňují na kuriozitu – v Česku nabádá k nesnášenlivosti vůči cizímu pravicový politik s japonskými kořeny. 

Okamura sdílel příspěvek, který sepsal jeho stranický kolega Kobza. A který vyzývá mj. k tomu, aby lidé nenakupovali u muslimů. „Každý zakoupený kebab je jen další jeden krok k burkám,“ píše se v něm. „Můžeme chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a chodit je venčit do okolí jejich center, mešit a oblíbených piknikovišť,“ doporučuje dál text a žádá o další sdílení.

Tahle výzva je místy značně kuriózní. Okamura chtěl dle svých slov vzbudit diskuzi o nebezpečí šíření radikálního islámu, zaujal i v zahraničí. Výzvě se věnuje mj. americký The Washington Post v komentáři Ishaana Tharoora. Okamuru však do příliš dobrého světla nestaví, spíše po bok pravicových „křiklounů“ a populistů typu Holanďana Wilderse.

„V České republice je tvář xenofobní demagogie vskutku kuriózní. Patří Tomiu Okamurovi, podnikateli narozenému v Tokiu, ze kterého se stal krajně pravicový politik,“ upozorňuje autor v článku, který však upozorňuje, že byl Okamura podle jednoho z průkumů loni třetím nejpopulárnějším politikem. Takové nadšení je trochu zvláštní v zemi, kde se čísla muslimské populace pohybují v tisících, dodává.  

Okamura: Prasátka to bagatelizují

Kvůli vyjasnění postojů Okamury a spol. dnes zasedalo předsednictvo Úsvitu. „Téma radikálního islamismu je zásadním celospolečenským problémem,“ předčítal po jednání ze společného usnesení místopředseda strany Marek Černoch. „Nadále se tomuto tématu budeme věcně a komplexně věnovat,“ dodal s tím, že text, sdílený Okamurou, některé věci zbytečně zjednodušuje. „Takový příspěvek, kde jsou prasátka a nějaké kebaby, zbytečně bagatelizuje téma, zbytečně zastírá skutečný rozsah nebezpečí. Takže já bych to formuloval rozhodně jinak,“ tvrdí nyní Okamura. Je ale prý rád, že začala debata o islamismu, byť podle něho ne nejlepším způsobem.

Celonárodní den kebabu

Kvůli narážkám na kebaby se Okamura a jeho Úsvit stali terči i na sociálních sítích. Vznikla dokonce událost „Kebabem proti de*ilitě“, která zve lidi k účasti na celonárodním dni kebabu již tento pátek 9. ledna. „Obsadíme všechny stánky s kebabem! Okamura nás nezastaví, nesebere nám naše kebaby,“ hlásá událost, ke které se přihlásilo již 9,7 tisíce uživatelů Facebooku! V tomhle má Okamura pravdu, tahle debata pro něj šťastně nezačala.

beda888 ( 7. ledna 2015 14:30 )

Američané se smáli do 11. září, pak jim spadla čelist, jak pár "čmoudíků" obrátilo dějiny a glorifikaci americké demokracie. Teď se smějí, protože islámisté se zaměřují na Evropu. Přitom sami mají máslo na hlavě. Napřed měli program, jak pomoci jejich "černouškům," který měl trvat jen pár let, ale trvá dosud. Je to obdoba našich hnědočechů. Nu a před chvílí aféra ve Francii? Myslím, že v brzké době dojde k velkému násilí v celé Evropě proti muslimům.

jarypadlo ( 7. ledna 2015 10:12 )

Doporučuju kebab a humus,kdysi na Národní třídě dělali dokonce něco takového se spermatem,objevila to ČOI.

zabibol ( 7. ledna 2015 08:31 )

My máme japonského, levicového politika, který podněcuje nesnášenlivost k primitivům a Česko má zase kobylí bolševickou hlavu, která nevidí ruské vraždění na Ukrajině. Co je horší?

ladybug ( 7. ledna 2015 03:56 )

To je jasné, že se Američani smějí. Mají tam 2 a půl milionů muslimů a nikdo z toho nešílí. A o žádných muslimských čtvrtích jsem neslyšela. Žijí a pracují mezi námi. Většina je oblečena jako my, takže by bylo těžké říc, kdo jsou muslimové. A někteří zde žijí už po několik generací.

kverul ( 7. ledna 2015 02:46 )

Jako jako u nás zprávy z Mladé Fronty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa