Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nájemníci se bouří proti Bakalovi: Chce z nás sedřít kůži!

Autor: pol - 
20. května 2014
17:30

Bakala se zachoval gaunersky a asi porušil podmínky smlouvy na koupi akcií OKD. To první o uhlobaronovi konstatoval soud, to druhé teď prověří ministerstvo financí. Oba body souvisí s jedním skandálem: hornickými byty!

Zdeněk Bakala (53) a spol. získali vládu nad uhelným impériem Ostravsko-karvinských dolů v roce 2004 za 4,1 miliardy. Součástí majetku bylo i 44 000 bytů. Podle tajné smlouvy, kterou získal Blesk, se kupující zavázal, že „v případě převodu vlastnictví k jakékoliv bytové jednotce…budou tyto jednotky přednostně nabídnuty dosavadním nájemcům…“.

Slibem neurazíš?

Zdeněk Bakala několikrát slíbil, že tak učiní, ale nestalo se tak, za což ho kritizovali politici i soud. Naopak byty vyvedl z dolů do firmy RPG Byty a nedávno je vložil do firmy Domus a zkoušel je prodat na burze. Cena: 13,5 miliardy! Nenašel se však zájemce. Mezitím už byty ovšem posloužily jako zástava dluhopisů za 10 miliard, které se už obchodují na burze v Dublinu. O nájemnících tak můžou rozhodnout třeba irští věřitelé. Právě tyto momenty by mohly být porušením zmíněného závazku z kupní smlouvy.

Za vlastní

Několik stovek bytů ovšem bylo nájemníkům k odprodeji nabídnuto. Ovšem za podmínek, které lidé na Ostravsku označují za odírání kůže zaživa! Zdevastované obydlí si za vlastní peníze museli opravit a teď po nich Bakalovo RPG chce „tržní“ statisíce. A pozemky se prý budou platit zvlášť…

Žije na jiné planetě?

Mluvčí RPG Byty Petr Handl se k problematice finských domků pro Blesk vyjádřil, že „se při prodeji vychází ze znaleckého odhadu a opravy se realizují“. To však zvedlo ze židle Lubomíra Veličku. „On buď lže nebo žije na jiné planetě. Investice do oprav byla nulová. Domky nám byly pokaždé nabídnuty za různé ceny bez znaleckého odhadu, který jsme si dokonce chtěli sami zaplatit. Marně.“

Obyvatelé jsou na infarkt: Za chýše po nich chtějí milion!

Bakala a spol. zřejmě hodlají sedřít z kůže nájemníky finských domků. Byly to chatrče bez teplé vody a topení. Teď, když si je většinou upravili za své, by za ně měli platit skoro milion! Důchodce Lubomír Velička (66) z Petřvaldu usiluje o koupi půlky finského dvojdomku (byt 1+1) už 15 let. OKD si ji ještě před Bakalou cenily na 62 tisíc. Pak mu Bakalovi lidé řekli, že má zaplatit téměř 400 tisíc! Bez pozemku! To byla jedna možnost, druhá byla ještě dražší…

Všude myši

Když se lidé do domků nastěhovali za magnetem nízkého nájmu, řekli jim, že si je budou muset opravit. „Byla to chýše, všude běhaly myši, padaly nám stropy na hlavu a okna nešla zavřít. Protože RPG Byty nedalo do oprav ani korunu, museli jsme tak učinit svépomocí. Do domku jsme investovali přes 300 tisíc,“ postěžoval si Blesku zoufalý důchodce Velička.

Když chtěl teď svoji opravenou půlku koupit, od RPG dostal dvě možnosti. Buď zmíněnou půlku bez pozemku, nebo si vzít celý domek s pozemkem za 1,5 milionu! „Pokoušel se o mě infarkt, psal jsem stížnosti a odepsali mně, že udělali vstřícný krok a cenu snižují na 990 tisíc. Marně s ostatními nájemníky žádáme, aby ceny nedělali od stolu, ale na základně řádných úředních odhadů. Vždyť cena za metr čtvereční pozemku byla 100 Kč a RPG Byty si ji navýšilo o několik stovek procent,“ podotknul Velička.

Garáže postavili na smetišti: Za pozemky na haldě zaplatili sedmkrát víc

Nehorázná zlodějna! Tak nájemníci označují cenu, za kterou si museli odkoupit pozemky pod garážemi nedaleko finských domků.

„Jsou postaveny na smetišti, je to vlastně bývalá halda. Také proto je tam podle katastru cena za metr čtvereční pozemku jen stokoruna. RPG nám ale naúčtovalo zlodějských 720 korun,“ rozčiluje se bývalý horník Jiří Dedek (64).

Nikdo z majitelů garáží tak nehoráznou sumu za pozemek nechtěl zaplatit. „Jenže RPG nám začalo vyhrožovat, že pokud nechceme o garáže přijít, musíme si koupit i pozemky, na kterých stojí. Cenu navýšili sedminásobně,“ stěžuje si Jiří Dedek.

suov ( 19. září 2014 17:14 )

Takového vola jako jsi ty jsem ještě neviděl,,,

suov ( 19. září 2014 17:12 )

Tebe by havíři měli lapit a dát pořádně do ty tvý hnusný držky,,,

suov ( 19. září 2014 17:11 )

\teď platí, jasem pravičák kdo je víc,,,

suov ( 19. září 2014 17:10 )

Ty jsi jen ubohý blb, ale dobře ti bylo v zimě u kamen, že jo, ty idošu,,,takový blb jako jsi ty mám moc rád,,,

suov ( 19. září 2014 17:07 )

Když vidím, ten jeho hnusný ksicht tak se mi v kapse otvírá nůž, ale když jsou lidi blbí a nechají ho v klidu, tak ať trpí,,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa