Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministři na koberečku: Stropnický kvůli NATO, Chládek kvůli údajné šikaně!

Dvojice ministrů Stropnický (uprostřed) a Chládek (vpravo) musela na kobereček k premiérovi Sobotkovi
Dvojice ministrů Stropnický (uprostřed) a Chládek (vpravo) musela na kobereček k premiérovi Sobotkovi  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda, Petr Novotný, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
14. května 2014
18:58

Nějak nám ti noví ministři vlčí. Hned dva z nich totiž museli na kobereček k premiérovi Sobotkovi! Martin Stropnický (ANO) se dostal pod tlak kvůli svému údajnému odmítnutí trvalého pobytu vojáků NATO na českém území, což měl nešťastně přirovnat k sovětské invazi v roce 1968. Marcel Chládek (ČSSD) pak musel vysvětlovat nařčení, že se nevhodně chová ke svým podřízeným.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vzbudil rozruch svými slovy pro agenturu Reuters, kdy se měl ohradit proti možné trvalé přítomnosti vojsk NATO na českém území. "Dobře víme, že jakékoli trvalé rozmístění vojáků by představovalo problém. Patřím ke generaci, která zažila rozmístění 80 tisíc sovětských vojáků v období ´normalizace´. Je to stále psychologický problém," citovala v pondělí agentura Stropnického. Stropnického kritizovala při jednání ve Sněmovně opozice, za nešťastná jeho slova označil i premiér Sobotka.

Sobotka čekal od Stropnického víc

Od Stropnického, který má zkušenosti z diplomacie, prý Sobotka očekával jednoznačnější a reálnější vyjádření. "Výrok pana ministra Stropnického je velmi nešťastný. Vytvářet paralely mezi vojenskou spoluprací na půdě NATO a okupací ČR vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 je historicky nepřesné, nepravdivé a zbytečně to komplikuje spolupráci s našimi spojenci," řekl včera Sobotka a na dnešek si pozval Stropnického na kobereček.

Stropnický se však po rozpoutání aféry cítí dotčený, svůj výrok označil za zmanipulovaný a překroucený zahraniční agenturou. Se Sobotkou si prý vše vyříkali. Odmítl zároveň, že by dostal nějaký "kartáč". "Mluvili jsme o tom jako partneři, ne jako profesor a žák," citovaly novinky.cz Stropnického po jednání s premiérem. "Je to ponaučení. Už vím, čeho jsou někteří ve fabulaci schopni, a podle toho se zařídím," dodal pak známý herec z divadla i Kriminálky Anděl. Celou kauzu vidí jen jako bouři ve sklenici vody,

Chládek: Na kobereček kvůli vztahům s podřízenými

Stropnický však není jediným ministrem, který se dostal do nesnází. Tím dalším je šéf školství Marcel Chládek (ČSSD). Mladá fronta totiž informovala o jeho údajně nevhodném chování k podřízeným. Upozornila na to, že z ministerstva školství odešlo několik zaměstnanců, kteří prý ministrovo chování popisují jako psychický nátlak, jaký jinde nezažili a který nemá daleko k šikaně. Ministr prý na ně křičel kvůli banálním prohřeškům...

Chládek tvrdí, že o nevybíravém chování neví. Podle něj odešli ti, kteří selhali. "Přerušil jsem některým úředníkům penězovody," reagoval na kritiku svých bývalých podřízených. Chládek upozornil, že se na ministerstvu nyní konají audity a najevo prý vyplouvá nečinnost některých úředníků. Dodal, že někteří zaměstnanci ministerstva mají až trojnásobné platy oproti učitelům, a proto po nich chce kvalitní práci.

"Byl bych nerad, kdyby se na kterémkoliv resortu rozvíjely manýry, které by vytvářely atmosféru tlaku," reagoval na informace médií Sobotka, podle kterého by se ministři měli k podřízeným chovat profesionálně. "Já jsem pana Chládka požádal, aby volil vůči svým podřízeným na ministerstvu školství takové jednání, které mu nebude moci být žádným způsobem vytýkáno," řekl Sobotka po setkání s ministrem Radiožurnálu. "Samozřejmě ty změny, které pan ministr realizuje na ministerstvu, tak budí určitý odpor, a to může být také jeden ze zdrojů těch námitek, které se objevují proti jeho chování," dodal předseda vlády.

p3p3 ( 28. května 2015 13:14 )

Vy těm Rusákům nějak věříte, já bych jim nevěřil ani to, že mají nos mezi očima. Vždyť to je vidět na Ukrajině, místo toho, aby řekl: naša rodina balšája, pajdítě k nam domoj. Tak bude masakrovat Ukrajince a do světa hlásat, že na Ukrajině není ani jediný ruský voják. Jak je možné, že na území Ukrajiny byli zatčení rozvědčíci Ruské armády....... . A my můžeme být rádi, že se na ně vojska NATO tlačí, jinak by byli u nás zase jak v roce 1968......-)

p3p3 ( 28. května 2015 13:07 )

Já si myslím, že pana ministra Chládka by vůbec nebyla škoda. Co slovo to perla. Jak se zachoval po útoku té ženy? Sehnal peníze na min. financí a nechal udělat kamerový systém. V každé škole je u vchodu ještě pozůstatek dob minulých a to byt školníka. Ten byl ráno u příchodu dětí a nejen je peskoval a umravňoval, ale i dohlížel na to, aby se tam nedostal někdo nepovolaný. Určitě menší náklady než celou školu vybavit kamerami a docházkovým systémem. Další proč si myslím, že ho nebude škoda je to, že se školy akorát účastní akcí jako jsou dny vody, země, a já nevím čeho ještě místo toho, aby se učili. To co nezvládá rodina by měli suplovat školy. Jak se chovat v dopravním prostředku, jak se chovat ke starým lidem a k postiženým. Já jezdím s dětmi už 43 let na sportovní soustředění a pane ministře, jejich vědomosti rapidně padají dolu, oni neví ani kdo to byla Božena Němcová(studentka gymnázia), Karel Čapek, pletou si T. G. Masaryka s Janem Masarykem a mohl bych pokračovat. Kam se poděly osnovy, podle kterých se učilo. Státní maturity uděláte společné, ale osnovy nemáte. Jak potom chcete, aby všechny školy dělali státní maturity. Můj děda byl učitel, tehdy se říkalo pan řídící. Každý den se připravoval na hodiny, hrál na housle a my vnoučata jsme museli zpívat. Učil nás malovat a já když jsem dospěl, tak jsem zjistil, že na nás zkoušel, zda to děti zvládnou. Kam se poděla občanská nauka, kde jsme se učili, jak správně stolovat,jak se chovat k dámě, i sexuální výchovu jsme měli. Nikdo se nepozastavoval nad tím, že jsme se dozvěděli o tom jak se dělají děti, jak přebalovat mimina apod. Nebo jsme se učili, jak zacházet s buzolou, chodili jsme střílet malorážkou apod. Mohl bych toho vyjmenovat více, třeba i o tom, jak jsme chodili do školy každou sobotu a neměli jsme ředitelská volna, chodili jsme na pochodová cvičení s opékáním buřtů, nikdo nepochopil, že jsme se přitom učili rozdělávat oheň. Facku místo zápisu do žákovské knížky, protože doma bychom dostali po druhé..

suov ( 15. května 2014 09:48 )

Tady je vidět jak nejen nás ale i ostatní evropské státy zatáhly USA do svého paktu, a to jen proto, aby až přijde doba kdy budou USA obžalovány z vraždění a ničení cizích států v tom nebyli sami!!!!!

suov ( 15. května 2014 09:45 )

Ne, to asi víš jen ty!!!!!

suov ( 15. května 2014 09:44 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa