Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud osvobodil exministra Bartáka: Důkazy o uplácení nejsou

Exministr Barták byl u soudu zproštěn viny
Exministr Barták byl u soudu zproštěn viny  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
14. května 2014
12:45

Pražský městský soud dnes zprostil viny exministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra. Obžaloba Bartáka vinila z přijímání úplatku, Smrže z pokusu o podvod. Podle soudu se trestného činu nedopustili.

Podle obžaloby chtěli muži od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami, které měla firma při dodávce několika stovek terénních aut. Tehdejší první náměstek ministryně obrany Barták prý při návštěvě USA, kam odjel v únoru 2008 jako člen delegace premiéra Mirka Topolánka (ODS), neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek ve výši pěti milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem.

Bartákův známý a majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se údajně snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Sliboval prý například zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů. Podle dnešního rozsudku městského soudu však skutky popsané obžalobou nebyly trestným činem. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

kukuku ( 14. května 2014 20:58 )

Nad Tvé IQ je z té věty pochopit, že bohu věříš Ty, Zabibol a teď se k Vám přidal ještě Standa Gross. Takže já bohu neděkuju, děkuj mu za svou blbost sám.

mememumu ( 14. května 2014 16:40 )

Jeden by řekl, že voliči pjdou k volbám právě proto, aby se něco změnilo. A voni, debi.lové jedni, čekají, až někdo něco změní a až pak půjdu k volbám? No to by bylo lepší takový odpad zbavit volebního práva. Ale ono těch hloupých mamlasů tvého typu nebude dostatek, protože volební účast fakt nemá klesající trend.

gabreta ( 14. května 2014 16:29 )

Dokuď tihle lidi s kapsama nacpanýma státníma prachama nebudo v base, nikdo nemůže počítat s větším počtem voličů u voleb. Nasr.anost je asi na vrcholu! Je jen otázka času, že k volbám nikdo nepůjde a politici se budou volit sami!!

andreslawicky ( 14. května 2014 16:19 )

To se zase lůza může podělat jak opět Blesk utřel hubu prostě jako u Janouška ,Nečasové,Parkanové a dalších jen výstřely pomatených chudáků jako jsou Ištván a Šlachta prostě realita je jiná sedí zatím Novák jelikož prostě kradl a z rok bude v klidu doma krást může každý jen se nesmí nechat chytit je vidět že Barták byl chytřejší nežli státní zástupce a věděl koho si vzít za advokáta

andreslawicky ( 14. května 2014 16:17 )

Jen jasně píšu že rozhoduje soud a když není důkaz je to chyba vyšetřovatelů a státního zástupce vždy bych je za to nechal veřejně bičovat když něco řeší několik let a výsledek je nulový

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa