Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za protektorátu se Čechům zas tolik nedělo, šokovala ministryně spravedlnosti Válková

Ministryně Válková se nechala slyšet, že v dobách nacistického Protektorátu se Čechům "zas tolik nedělo"
Ministryně Válková se nechala slyšet, že v dobách nacistického Protektorátu se Čechům "zas tolik nedělo"  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
24. března 2014
15:24

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) zabrousila do své rodinné historie a prozradila, že má německé kořeny, byt v Pasově a její otec působil u protektorátní policie. Jenže pořádně si naběhla právě svým hodnocení období Protektorátu Čechy a Morava, během kterého se dle jejích slov Čechům "zas tolik nedělo". Válková za to od řady politiků sklidila tvrdou kritiku.

"Babišova" ministryně se v rozhovoru pro server echo24.cz rozpovídala nejen o svém rodinném zázemí. "Mám trvalý pobyt v Pasově, mám tam byt, zhruba jednou měsíčně tam jezdím. Víte, já jsem částečně z německé rodiny, tatínek byl z Opavy, v roce 1938 se ale přihlásil k české národnosti, šel do protektorátu a protože školy byly zavřené, přihlásil se k protektorátní policii. Ale vždycky, i po válce, trval na tom, abychom se učili německy, že německá kultura je ta skutečná kultura, Goethe, Schiller... A vyrostla jsem v podstatě bilingválně (dvojjazyčně - pozn. red.)," prozradila Helena Válková.

Na tom by nebylo nic špatného, kdyby však v zápětí nepřišla otázka na to, co si Válková myslí o odsunu německého obyvatelstva. "To nejhorší," odpověděla a dodala poněkud kontroverzně: "Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo." Přinejmenším nešťastně tak zhodnotila období, kdy nacisté osekali hranice Československa a posílali podmaněný český lid do pracovních a koncentračních táborů... "Je prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo, a neříkám, že Němci na tom nenesou vinu," dodala pro echo24.cz Válková.

Kalousek: Urážka všech obětí nacistické okupace!

Po jejích slovech se začali politici bouřit. Do hlasité kritiky se pustila opozice. "Jedná se o neuvěřitelnou a necitlivou urážku všech obětí nacistické okupace, včetně obětí holokaustu a všech obětí našich vojáků v zahraničních armádách," uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Chápu, že bývalí členové KSČ a agenti StB mohou mít na nesvobodná období našich dějin různé názory, ale protestuji proti veřejně vyslovovaným urážkám tohoto typu," dodal a narážel tím na členství Válkové ve straně za minulého režimu a soud jejího stranického šéfa Babiše ohledně údajné spolupráce se Státní bezpečností.

Podle místopředseda ODS Martina Kupky zase Válková popřela utrpení tisíců Židů. "Uvedení odsunu Němců do takové souvislosti je neakceptovatelné a historicky nesmyslné. Popírá nebo přinejmenším přehlíží utrpení tisíců Židů, kteří byli z českého území za války odsunuti a následně vyvražděni, popírá vyhlazení celých českých obcí, popírá utrpení tisíců zabitých odvážných obyvatel," myslí si Kupka.

Babiš a Sobotka brání Válkovou

"Podle mých informací to bylo vytrhnuté z kontextu," uvedl Babiš, podle něhož Válková řekla, že celý rozhovor byl veden tendenčně s cílem, aby ji poškodil. Babiš tak rozhovor označil za provokaci, ale současně zdůraznil, že ministryně spravedlnosti není členkou hnutí ANO a je to její soukromý názor.

Komentáře ke členovi své vlády se pak nevyhnul ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) - podle něj vláda ani nikdo z ministrů nezpochybňuje události během protektorátu a nacistické okupace, ani poválečné dění, včetně takzvaných Benešových dekretů. "Myslím si, že není důvod, aby se diskuze rozviřovala takovýmto způsobem," uvedl. Pokud Válková svá slova skutečně pronesla, byl to podle Sobotky "výrok fakticky nepřesný a mylný" a připomněl více než 300 tisíc obětí nacistické okupace českých zemí.

zzzuzanka ( 28. března 2014 15:03 )

... pro mě osobně tedy paní ministrině Válková po svých výrocích není ministrině spravedlnosti. Měla by se doučit dějiny 2. světové války a co je fašizmus, ... Viz i níže příspěvek Osinek:Jak mohla Válková získat profesorský titul a stát se členkou vlády? Ta pseudoprofesorka Válková má ... atd., souhlas, aby paní Válková si nšla čas navštívit bývalé nacistické lááágry, můj prastrýc například skončil v lááágru Terezíně , kde se štěstím přežil. Máme foto jak jej moje prateta vyvážela na kolečku (trakaři) zbědovaného a na kost vyhublého před lááágr ...lidské tragédie, no, ale zřejmě se nic tolik nedělo ...

zzzuzanka ( 27. března 2014 10:13 )

Moje babička s moji maminkou byly vyhnány po obsazení části repuliky Němci z vesnice Vchýnice u Lovocic. Museli si z domku urychleně - kvapem odnést to nejnutnější - naložit na malý žebřiňák - a takto "táááhly" do středních Čech hledast nový domov bez vize ..., venku před baráčkem už čekala německá rodina až se Ti dva vystěhují a hned se zabydleli. Dovede si tuto situaci paní válková vůůůbec představit. Moje maminka žije , je jí přes 80 let a jen zírá c o to paní Válkové vychází z HUBY, mohla by si to tenkrááát vyzkoušet, moje babička ze za její slova určitě v hrobě obracíííí ....tak to prostě bylo - a to je jeden případ z ticííícůůůů ...

salto ( 25. března 2014 11:17 )

Krásná diskuse, souboj urážek, vulgarismů... Vzpomeňte si na Topolánka (přijde doba..), Havlova omluva a další a další. Paní Válková řekla něco neobratně a bijci typu Kalouska a j. se toho okamžitě chytí jako h.vno košile a snaží se křikem odvést pozornost od vlastních lumpáren. O čem se tady vlastně diskutuje?

zabibol ( 25. března 2014 08:41 )

Strašlivé škody u nás napáchala ruská fašistická okupační vojska podporovaná komunistickou mafíí.

osinek ( 25. března 2014 01:25 )

Proč blbe santixkauzí nereaguješ na konkrétní otázku? V civilizovaných zemích by se polovzdělaná baba blábolící nesmysly ve stylu naprosto SKANDÁLNÍCH VÝROKŮ Válkové, že Protektorát (okupace Česka)byla svým způsobem selanka nikdy do vlády nedostala! Pokud by si pologramotná členka vlády pustila hubu na špacír a bagatelizovala řádění Ády Hitlera a jeho soukmenovců tak jako ministryně spravedlnosti Válkové za hnutí ANO, tak by pod tlakem veřejnosti musela z vlády i z politiky rychle odejít! Copak ta nána Válková neví, že v plánu Hitlera byla fyzická likvidace českého národa? 360 tisíc obětí fašizmu v Protektorátu Čechy a Morava, Heydrichiáda, Ležáky,koncentrační tábory v Česku za války,fyzická likvidace české elity, rozvrat české ekonomiky to je pro tu odpornou babu z Hnutí (nebo spíše z politické sekty) ANO nedostatečné k odsouzení Hitlera a fašizmu? Proč se k těm nehorázným výrokům Válkové, za které by bylo možné podat na Válkovou trestní oznámení, nevyjádřil prezident Zeman? Proč hlava státu neodsoudila nestoudné výroky Válkové?! Jelikož Válková není s to projevit sebereflexi a podat demisi, jelikož Babiš výroky Válkové relativizuje, tak je nutné Válkovou co nejrychleji z vlády odvolat!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa