Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman o Nečasovi a Nagyové: Afrodiziakum jsem mu do čaje nemíchal!

Prezident Miloš Zeman promluvil (nejen) o problémech Petra Nečase
Prezident Miloš Zeman promluvil (nejen) o problémech Petra Nečase  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Petr Novotný)
Autor: simao - 
12. února 2014
21:00

Miloš Zeman dnes odpovídal na dotazy diváků ČT v pořadu Hyde Park a řeč přišla i na obvinění Petra Nečase. Zeman jej okomentoval bonmotem: Za vším hledejte ženu. A dodal, že Nečasovi afrodiziakum do čaje nemíchal. Vedle toho se vyjádřil i k veřejnému "vyplísnění" premiéra Sobotky za dopis s chybami, který od něj dostal. Zeman svůj postup hájil. Sobotka přece nepsal tetičce na Šumavu, ale prezidentovi!

Expremiér Nečas byl obviněn z podplácení v rámci kauzy Nagyová. Prezident Zeman to komentoval dnes na obrazovce ČT: "O panu Nečasovi si myslím, že to byl osobně slušný člověk a že podlehl vlivu svému okolí, vlivu, který Francouzi označují příslovím Cherchez la Femmes (Za vším hledej ženu)." Poukázal tak jasně na Nečasův vztah s bývalou šéfkou jeho kabinetu Janou Nagyovou, která se po svatbě stala Janou Nečasovou. A přidal průpovídku, že premiérovi afrodiziakum do čaje nemíchal.

Spíše než na obvinění Nečase Zeman poukázal na to, že sám kritizoval rozsudek, spojený s "úplatkářskou" aférou. Nečas měl podle státního zastupitelství podplatit trio poslanců Fuksa, Šnajdr a Tluchoř, aby ustoupili prosazení balíčku vládních opatření ve Sněmovně. Zeman však nechápe, proč Ústavní soud uchránil od stíhání i exposlance ODS.

Nečasovi však vyčetl něco jiného. A sice připojení podpisu pod kontroverzní Klausovu amnestii. "Nesouhlasím s názorem, že premiér musí automaticky spolupodepsat amnestii. Dokonce bývá obvyklé, že o tom rozhoduje a hlasuje celá vláda a ne jenom premiér," uvedl v Hyde Parku Zeman. Vyjádřil se pak i k řadě dalších aktuálních otázek. 

O veřejném pokárání Sobotky: Nepsal přece tetičce na Šumavu!

Nečasova, nebo jak říká Zeman "Kalouskova" vláda, je dávno minulostí. Zeman však zaujal při jmenování nového kabinetu Bohuslav Sobotky tím, že premiéra veřejně pokáral za dopis s nominanty na ministry. Třeba z ministra životního prostředí Richarda Brabce se v něm stal Brabenec. Chyb bylo jak máku. Nebylo by však od Zemana velkorysé, kdyby Sobotku předem na chyby upozornil a nepeskoval ho před jeho "podřízenými" i celým národem?

"Velkorysé by to možná bylo, ale položte si jednu otázku: Co by se stalo? Veřejnost by nevěděla, že sekretariát pana premiéra dělá neuvěřitelné věcné chyby. A já si myslím, že jestliže v dopise premiéra prezidentovi, to není dopis tetičce na Šumavu, uděláte na jeden a půl stránce šest věcných chyb a tři gramatické, které jsem velkoryse přešel, tak je dobré na to veřejně upozornit, protože to umožní panu premiérovi zdisciplinovat svůj sekretariát. Kdybyste mu to řekli v zákulisí, tak ta pravděpodobnost, že někoho vyhodí, je daleko nižší," řekl Zeman v ČT.

O lánské schůzce

"Tuto schůzku inicioval Michal Hašek, který byl tehdy místopřesedou sociální demokracie a já jsem jeho žádosti samozřejmě vyhověl, stejně jako jsem vyhověl desítkám či stovkám žádostí. Žádost o tuto schůzku vznikla asi tři dny před volbami. A protože ty volby skončily nejhorším výsledkem soc. dem. od roku 1992... nadávali jsme na to, jak soc. dem. dopadla. Nic tajného na tom nebylo. Já být na místě Michala Haška, tak se pochlubím: Na naši žádost nás přijal prezident republiky a probíral s námi volební výsledky... Kdyby mě požádal o přijetí Bohuslav Sobotka, přijal bych stejně tak Bohuslava Sobotku."

O církevních restitucích

"S panem kardinálem Dukou jednám o dvou objektech na Pražském hradě, o které má zájem církev. Náklady na opravu těchto dvou velkých hradních budov se vyšplhají minimálně ke dvěma miliardám korun. Já nevidím důvod, proč církev, když do nich investuje miliardu korun, tak by je nemohla vlastnit a užívat... Hledejme spíše dohodu, než svár."

Proč na OH v Soči jednal s čínským prezidentem?

"Máme 640 tisíc nezaměstnaných, přitom náš objem obchodních vztahů s Čínou je větší než součet našeho obchodu s Ruskem a Spojenými státy. Chceme-li vytvořit nové pracovní příležitosti, tak právě Čína je obrovský trh."

O expremiérovi Rusnokovi v ČNB

"Jmenování Jiřího Rusnoka do bankovní rady jako experta jsem deklaroval již v prezidentské kampani. Tehdy jsem ještě vůbec netušil, že by Jiří Rusnok mohl být premiérem... Špičkových ekonomů v této zemi máme hodně málo, i když se za ně spousta lidí pokládá."

O chybějící bezpečnostní prověrce kancléře Mynáře

"Já jsem občas označován za diktátora. Kdybych byl skutečný diktátor, tak uložím bezpečnostnímu úřadu, aby prověrku panu Mynářovi ukončil tehdy a tehdy... Nejsem diktátor... Zatím nevíme, jestli tu prověrku dostane, a nebo nedostane." 

O alkoholu a cigaretách

"Na Vysočině, když si vyjdu do lesa, tak celý den nekouřím cigarety... Prezident ale nemá být pokrytec. Ano, zcela souhlasím s tím, že nemá propagovat alkohol a cigarety, ale nemá se tvářit, že je abstinent."

itartas ( 14. února 2014 13:10 )

Vůbec nic nechápete, přesně tak, jak je po vazalech požadováno, je vidět, že zvládáte dobře svoji budoucí roli, poslušně plivat na koho se ukáže v médiích. Dnes na Nečase, zítra na někoho jiného. Petr Nečas je obětí nikoliv viníkem vy troubové. Přečtěte si něco a nepapouškujte porád dokola nesmysly. Sečtělí lidé ví,kam dnes svět spěje...Nečas chtěl obnovit spolupráci s Ruskem a proč ne, nešel na ruku EU což mi vyhovovalo a proto musel potupně vypadnou. Pro mne a pro mnoho dalších zůstal Petr Nečas i nadále slušným a rovným chlapem ostatně jakým vždycky býval.

mirkazam ( 14. února 2014 10:19 )

Nečas detektivem a jeho žena,provozovatelka WC.Tak to je ta nejlepší varianta co ji sedne.

pgga ( 14. února 2014 01:06 )

Zeman je totalni agresivni..idiot.. Nevi o cem mluvi a co pro CR udelal?.. Je pro smich Zapadu...a to je bohuzel pravda.. Jako Putin..kde par Rusu kteri vlastni Rusko..ale nic se jim nestane.. Myslela jsem ze CR ma moznost se stat druhym Svycarskem.....mozna za 1000let..

pgga ( 14. února 2014 01:02 )

Necas v CR neznamena nic..ti co ukradli CR a znemoznili CR jsou z CR davno pryc....

rudyptak48 ( 13. února 2014 17:30 )

Nečas prý bude detektivem, alespoň polde článku v Blesku. To jeho fešácké řeznické sako od Biľaka a mužný vypelíchaný polovous jsou toho předpokladem. V tomhle převleku jej zaručeně nikdo nepozná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa