Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Náhrada za Nečase: Fiala chce být šéfem ODS! Němcová mu ustoupí z cesty?

Petr Fiala se chystá kandidovat na nového šéfa ODS. Půjde proti němu Miroslava Němcová, a nebo mu uvolní cestu k "Nečasovu" křeslu?
Petr Fiala se chystá kandidovat na nového šéfa ODS. Půjde proti němu Miroslava Němcová, a nebo mu uvolní cestu k "Nečasovu" křeslu?  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
7. prosince 2013
15:27

Exministr školství Petr Fiala oznámil, že bude skutečně kandidovat na křeslo šéfa skomírající ODS. Strany, která je podle něj paralyzovaná. Chce zastavit její pád. Miroslava Němcová, která také přicházela pro tuto roli v úvahu, podle některých zdrojů svou kandidaturu stáhla a Fialovi vyklidila cestu.

Fiala je nejen exministrem školství a bývalým rektorem Masarykovy univerzity, ale nyní již také členem ODS, za kterou kandidoval v předčasných volbách ještě jako  nestraník. Občanská demokracie se však podle Fialy nachází ve velmi kritické situaci, kdy je poprvé ohrožena její funkce v politickém systému. A tak se rozhodl být nápomocný.

"ODS je v tuto chvíli paralyzovanou stranou, aby jí nebyla, musí zastavit svůj pád. A aby to dokázala a mohla se vydat zpátky nahoru, musí začít dělat kroky, které povedou ke kvalitativní změně uvnitř strany," nechal se Fiala slyšet na přednášce CEVRO institutu. Po oznámení kandidatury zde přitom sklidil od přítomných v zaplněném atriu velký potlesk. Změny přitom musejí podle Fialy vést ke sjednocení strany, která by měla navenek působit jednotně. K tomu však její předseda potřebuje plnou podporu. Dostane se právě Fialovi?

Petr fiala vystoupil 7. prosince 2013 na půdě CEVRO institutu a oznámil, že se chce stát předsedou ODS Petr fiala vystoupil 7. prosince 2013 na půdě CEVRO institutu a oznámil, že se chce stát předsedou ODS | ČTK

Bývalá vládní strana je bez předsedy od poloviny června, kdy rezignoval bývalý předseda a expremiér Petr Nečas. Stranu vedl dočasně Martin Kuba, ten se však o křeslo šéfa rozhodl nebojovat. Nejasná je přitom situace kolem Miroslavy Němcové. Svou kandidaturu oznámila již dříve, jenže zda půjde proti Fialovi, na tom se různé zdroje neshodují. Hospodářské noviny s odkazem na čtyři nezávislé zdroje z prostředí ODS uvedly, že Němcová kandidaturu vzdá a uvolní Fialovi cestu. Volební kongres ODS se uskuteční 18. a 19. ledna v Praze.

Smíření s TOP 09?

ODS přitom v předčasných volbách vyloženě vyhořela. A pozici nejsilnější pravicové strany převzala TOP 09, ačkoli o tom nebyla u voličů o mnoho lépe.Právě mezi oběma stranami se však objevila řada sporů a urážek. Místopředsedkyně ODS Němcová se však nyní snaží zakopat válečnou sekyru. Nabídla TOP 09 spolupráci v senátních volbách, které budou v příštím roce. Strany by se podle ní mohly v některých obvodech domluvit na společném kandidátovi. Němcová to řekla na dnešním republikovém sněmu TOP 09, na kterém se bude volit nové vedení. "V senátních volbách se lze v některých obvodech domluvit tak, aby kandidát buď za ODS, nebo za TOP 09, který má větší šanci, získal podporu té druhé strany," řekla Němcová.

strnad86 ( 9. prosince 2013 12:22 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

salto ( 9. prosince 2013 08:55 )

Ten člověk nemá rozum. Buďto je blázen, který neví do čeho leze, nebo je idealista - v obou případech si namele. Každý průměrně vzdělaný člověk pochopil, že ódeeska jako výtah k moci skončila. Jak se od ní odkloní kmotři, kmotříci, tuneláři, odklaněči a podobná vrstva parazitů, končí tak, jako ODA, US... Mirušky Němcové je mi upříměně líto, sice už není opilá mocí, ale má z ní těžkou kocovinu a neví kolik bije...

moiaza ( 7. prosince 2013 20:08 )

Naprosto nechápu, jak může být pedagog tak pitomý. Vlezt do ODS. Do strany zlodějů a korupčníků. Já bych na jeho místě chodil domů kanálami.

liborzila ( 7. prosince 2013 19:09 )

Měli to nechat neschopné Němcové alespoň by byl konec ODS rychle a nadobro -- jinak lidé ve Žďáru ji přímo milují

laura666 ( 7. prosince 2013 18:57 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa