Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ostré spory v ČSSD: Stranu žalují její členové! Sobotka to nezvládá, tvrdí ministr

Předčasné volby klepou na dveře, stranu Bohuslava Sobotky trápí vnitřní problémy
Předčasné volby klepou na dveře, stranu Bohuslava Sobotky trápí vnitřní problémy  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao, ČTK - 
30. srpna 2013
19:51

Do předčasných voleb zbývají necelé dva měsíce a strany by měly napnout síly, aby úspěšnou kampaní převálcovaly konkurenci. Volební úspěch levice se obecně předpokládá, jenže i v řadách favorita ČSSD to vře. Někteří její bývalí, ale i současní členové ženou stranu k soudům. A ministr Koníček, který přešel k Zemanovcům, vzkazuje, že šéf Sobotka svou stranu nezvládá.

Strana nefunguje demokraticky, čertí se několik jejích členů. Současný i bývalých. ČSSD musela hasit nepokoje v Olomouckém, Moravskoslezském a Plzeňském kraji, kde se několik místních představitelů rozhodlo hnát stranu dokonce k soudu. V prvních dvou případech vyvolalo ostré spory sestavování krajských volebních kandidátek. Několik těch, kteří se na ně nedostali, se rozhodli podat k soudům předběžná opatření. Chtějí tak zabránit přijetí listiny na krajském úřadu. Na české politické scéně jde přitom o zcela výjimečný postup.

Třeba stranický výbor v Mohelnici prý řádně navrhl své kandidáty pro volby, jenže nikdo z nich se na kandidátku nedostal. "Krajský výkonný výbor v Olomouci tyto kandidáty vyřadil zcela neodůvodněně. Když jsme se v pondělí ptali na důvod, odpověď byla nula," uvedl právník Pavel Němec, který nespokojence z řad ČSSD zastupuje. U Němce je přitom pikantní, že byl z ČSSD sám vyloučen.

V Plzeňském kraji se pak na ČSSD hrnou žaloby kvůli rušení členství ve straně. A právník Němec tvrdí, že se u sociálních demokratů nedodržují demokratické principy... Na Němce se pak prý se stížnostmi obrátili i členové ČSSD v Praze a Plzeňském kraji. "Problémy jsou všude stejné a všude narazíte na ignoraci řešení problémů ze strany orgánů ČSSD," konstatoval Němec. Vedení ČSSD je však přesvědčeno, že strana ve všech případech postupovala v souladu se zákonem. "Myslím si, že je rozumné jednat s těmi, kteří napadají sestavení kandidátních listin a pokusit se věc vyřešit smírnou cestou, bude-li to možné," řekl ČTK dosavadní šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, který však nevěří, že by soudní návrhy mohly uspět. S navrhovateli však má o víkendu jednat sám stranický šéf Bohuslav Sobotka.

Sobotka stranu zahltil vnitřní korupcí, myslí si ministr

O tom, že je Sobotka ideálním "mírovým vyjednavačem", však polemizuje ministr František Koníček, který opustil ČSSD a odešel k Zemanovcům. Podle Koníčka Sobotka vnitrostranická vyjednávání příliš nezvládá. A když není po jeho, naštvaně z jednání utíká. "Bohuslav Sobotka v minulosti i v současnosti v přímých konzultacích s jednotlivými krajskými strukturami pracuje s účelovými manipulacemi a sliby, které nejsou ničím jiným než vnitřní politickou korupcí. A právě tou si zabezpečuje těsnou většinu hlasů při rozhodujících jednáních pro svou podporu," uvedl Koníček, který je přitom právě jedním z těch, co se na kandidátku ČSSD nevešli. Straně prý přeje lepšího předsedu.

wandzi ( 31. srpna 2013 17:03 )

rumovapalice se chytla

rumovapalice ( 31. srpna 2013 16:37 )

dobře jsi nás informoval o vaší zpí.čený rodině ty si určite ten darmožrout, blbe, žejo

wandzi ( 31. srpna 2013 14:13 )

Žili, byli, jednou tři bratři... První byl darmožrout, druhý byl darmošlap a třetí byl taky komunista.

capitan_jorge ( 31. srpna 2013 13:22 )

Ač nerad, musím ti dát za pravdu. Komunisty vůbec nemám rád, ale v dnešní době mi začínají připadat jako to světélko na konci tunelu. Pozitivní na tom je určitá moudrost, inteligence a rozvážnost generálního tajemníka Filipa.

horstfuxteleshop ( 31. srpna 2013 13:08 )

A je to tady. Trhovecké hádky v ČSSD sebraly starým a starším voličům možnost volit. Kalousek s huhlou je perfektně vycvičili a naučili šetřit a případná volba těchto dvou individuí slibuje opětovné zdražení žrádla a dalších životně důležitých potřeb. ODS neexistuje a Bobina známá skandalistka z TV a povalečka z Bruselu taky není to pravé ořechové. Babiš s Okamurou jsou nechutní boháči, přičemž babky a dědkové jim z podstaty nevěří. KDU je líhní zavrženíhodných politiků typu Kalouska a Čunka. Zbývá tedy jediné a to je volit KSČM. Báby, dědkové a fotři - jděte a volte komunisty, je to jediná hráz proti zdevastování a totální spálení země, která podle slov bývalého prezidenta Havla byla rozkvetlou zahradou(viz jeho povzdechnutí : naše země nevzkvétá, což znamená že už rozkvetlá byla). Volte KSČM. Jedině tak se zabrání celkovému vykradení země pravicovými škodlivými elementy. Myslete na své děti a vnuky. Pravda vítězí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa