Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Premiér Rusnok si už chystá padák! Jeho ministry loví Zemanovci

Autor: simao, ČTK - 
27. srpna 2013
09:23

Premiér Rusnok navštívil hangár, kde "odpočívají" české gripeny, vlezl si do kokpitu a prohlédl si výbavu pilota. Jeho samotného přitom čeká velký seskok - z pozice šéfa vlády zpátky mezi normální smrtelníky. Čas úřednické vlády se krátí, Rusnok zatím odmítá, že by do voleb šel jako lídr Zemanovců. Ti svou hlavní tvář zatím hledají. Ulovili však již několik Rusnokových ministrů.

Jiří Rusnok vyrazil do Čáslavi, kde v hangárech stojí stíhačky JAS 39 Gripen, pronajímané Česku od Švédska. Při té příležitosti si na chvíli vyzkoušel, jaké je to být pilotem a upozornil, že vláda nechce dál snižovat výdaje na obranu. Naopak. Pokud se bude dařit ekonomice, je prý připravena financování armády zvýšit. A hledá další možné "dodatečné armádní zdroje". Odstupující ministr zahraničí Jan Kohout Rusnoka pak doplnil, že vláda zkoumá možnosti dalšího zapojení do vojenských misí. A to nejen v rámci EU a NATO, ale také pod hlavičkou OSN.

Prodlouží Česko pronájem švédských gripenů?

Ministr obrany Picek pak upozornil, že je třeba dojednat případné prodloužení pronájmu gripenů. Současná švédská nabídka je přitom prý ekonomicky výhodnější než současná smlouva a nový chystaný kontrakt bude na delší dobu než 10 let. Čáslovská letecká základna je přitom jednou z hlavních bojových složek vzdušných sil české armády.

Podle jejího velitele Petra Hroma by bylo lepší, kdyby tam letouny gripen zůstaly. "Určitě by bylo pro základnu lepší, kdyby tady letouny JAS-39 Gripen zůstaly, vzhledem k tomu, že už je umíme obsluhovat, známe jejich problémy a přeškolení na nový typ by bylo složité, ekonomicky náročné a časově hodně zdlouhavé," řekl dnes ČTK velitel základny Hromek. Podle Rusnoka nyní Švédové čekají na českou odpověď. Konečné rozhodnutí bude ale na vládě, která vzejde z předčasných voleb. 

Rusnok se chystá na seskok. Mezi Zemanovce?

Premiér Rusnok se přitom chystá na seskok. Z politických výšin. Stát se volebním lídrem Zemanovců se dle svých slov nechystá. A tak SPOZ Zemanovci hledají nové tváře jinde. Zalovili přitom již mezi ministry úřednické vlády. Ministr vnitra Martin Pecina povede patrně kandidátku SPOZ Zemanovců v Moravskoslezském kraji. V hledáčku strany jsou pak i ministr pro místní rozvoj František Lukl, ministr zemědělství Miroslav Toman, ministr práce a sociálních věcí František Koníček, uvádí MF Dnes.

 

anettavaiglova ( 27. srpna 2013 18:41 )

Dobrý den, celý den. Mezi čtenáři se právě šíří nová možnost, jak vydělávat z domova, skvělé na léto, když je hodinka, dvě času. Vydělávám si takto už od půlky května a jsem tím fascinována. Do práce chodit sice nepřestanu, nicméně když to jde, tak to dojím, co to jde. Čekujte DveStrany.cz

blooroses ( 27. srpna 2013 13:39 )

A proč ne? Jinej si stejně tenhle trafikant nezaslouží

jity ( 27. srpna 2013 13:24 )

Hlavně aby si Rusnok nevybral padák co byl zakoupen na min. obrany za éry Kalouska.

blooroses ( 27. srpna 2013 11:18 )

Poslední informace jaksi podivně směřují k tomu, že gripeny jsou vlastně fajn a problém byl vždy pouze v nedostatečném prostudování "návodu k obsluze".

blooroses ( 27. srpna 2013 11:15 )

Je to všechno jedna banda. Zemanova osobní Banda. Na co si to chtějí hrát?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa