Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Fischerova chobotnice: Ministr chce znát původ darů! Vrátí sponzorům miliony?

Bude jan Fischer vracet sponzorské dary? Po podnikateli Drábovi chce objasnit původ peněz
Bude jan Fischer vracet sponzorské dary? Po podnikateli Drábovi chce objasnit původ peněz  (Autor: Koláž Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
15. července 2013
15:00

Jan Fischer má řadu kamarádů, kteří mu přispěchali v úzkých na pomoc. Když se stal ministrem financí, pomohli mu uhradit dluhy. Jenže z Fischera se rázem stala ostře diskutovaná postava Rusnokova úřednického kabinetu. Prý se nechal zkorumpovat. Nový ministr financí na to reaguje rázně - prý miliony od některých sponzorů vrátí, pokud neprokážou původ peněz!

Kde se vzaly, tu se vzaly, miliony rázem přistály na Fischerovo transparentní konto. Neúspěšný prezidentský kandidát měl co dělat, aby splatil výdaje na prezidentskou kampaň. Dlouho se mu to nevedlo, zadařilo se však záhy potom, co oznámil, že se stane ministrem financí.

Fischer, nejkontroverznější postava Rusnokovy úřednické vlády, se však rychle dostal "do řečí". Sponzoři nepřispěchali s dary bezelstně, za své peníze očekávají protekci u šéfa státní kasy, spekulovalo se. A do Fischera se pustila řada politických představitelů. Bohuslav Sobotka či Jiří Paroubek dokonce volali po Fischerově odchodu z vlády.

A nejen dluhy mnohým nevoní. Poslancům se nelíbí ani to, že to vypadá, jako by Fischer dostal ministerský post za podporu Miloše Zemana před 2. kolem prezidentské volby. "Funkce ministra, do níž ho navrhla Zemanova loutka Rusnok, je evidentní politickou korupcí. Pane státní zástupče Ištvane, konejte," vyzýval olomouckého vrchního státního zástupce Ištvana zpívající poslanec Daniel Korte (TOP 09).

Fischer odmítá nařčení. A od sponzorů chce znát původ peněz

Zkorumpovaný, ozývá se tak z řad Fischerových kritiků. Jenže Fischer všechna nařčení rázně odmítá. Prodlouženou rukou Miloše Zemana prý rozhodně není a také situaci kolem splacení dluhů chce objasnit. Vyzval proto jednoho ze svých dárců, aby doložil původ milionového daru. Pokud informace nedostane do středy, peníze prý vrátí.

Jde přitom o Fischerova někdejšího zaměstnavatele, podnikatele Ladislava Drába, který vložil Fischerovi na účet 1,34 milionu nezvykle v hotovosti poté, co je poněkud podezřele ze svého účtu vybral. 

Vedle Drába se Fischer obrátil také na Štefana Havlíka, který mu minulý týden poslal 980 tisíc korun. Po něm pak Fischer chce vysvětlení, zda mu peníze daroval, či zapůjčil. "Pokud pánové Ladislav Dráb a Štefan Havlík ve stanoveném termínu nedoloží požadované, ministr financí Jan Fischer jim jejich finanční dary vrátí a chybějící peníze na transparentním účtu uhradí z vlastních prostředků," uvádí se v dnešní Fischerově tiskové zprávě, kde ministr zopakoval, že žádnému z jeho dárců nebudou plynout jakékoli výhody.

Kdo jsou Fischerovi spasitelé?

Ladislav Dráb: Podnikatel, předseda představenstva energetické společnosti CE Group, kde Fischer pracoval

Štefan Havlík: Podnikatel, žijící střídavě v Česku a v Rakousku

Tomáš Chrenek: Miliardář, podnikatel v energetickém průmyslu a nejštědřejší sponzor Fischerovy kampaně, na kterou přispěl prý až 15 milionů korun. Další peníze však po neúspěšném boji o Hrad poskytnout odmítl.

Daniel Paľko: Právník, šéf vymahačské firmy BSP Lawyer Partners

Mikuláš Šveda: Vlastník sítě směnáren Exchange

David Sivor: Izraelský důchodce se slovenskými kořeny, člen Česko-izraelské obchodní komory a otec vlivného pražského developera Omriho Sivora

vagen ( 16. července 2013 17:41 )

kreatura roku Fischer - bankrotar se u nas stane ministrem financi

vagen ( 16. července 2013 17:39 )

nechutny Fischer patri do krimu ne do vlady

komin ( 16. července 2013 13:21 )

 Zavrit ulisneho Fischera

aronak ( 16. července 2013 11:19 )

Když peníze vrátí, tak je bude muset sehnat jinde. Jako ministr financí si již jistě poradí. Když je nevrátí a je to dar, měl by zaplatit darovací daň. Náš státní rozpočet to jistě zacvaká. Jedny zavřou a druzí odkloňáři je hned nahradí...

jote ( 15. července 2013 21:37 )

Zajímalo by mě zda soudruh Fischer musí z těch několika milionků zapltit darovací daň

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa