Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Na věčné časy? Čiperný Milouš Jakeš (90) slavil preference, KSČM podpořil Kavan (ČSSD)

Autor: ČTK, šim - 
1. května 2013
12:38

Komunisty zvyklé na studenou válku, chlazeného Gottwalda a mrazivý srpen chladné počasí prvního květnového dne od tradiční návštěvy holešovického Výstaviště rozhodně neodradilo. Svátek práce přišel oslavit i čiperný Milouš Jakeš (90), nebo bývalý ministr zahraničí Jan Kavan.

První máj alias Svátek práce nenechá oko žádného komunisty suchým. Na dobu, kdy zítra už znamenalo včera, přišli tradičně příznivci rudé hvězdy zavzpomínat na do bývalého Parku kultury a oddechu Julia Fučíka. Na stejném místě se odpoledne sejdou příznivci ČSSD.

Táhněte do KLDR

U vchodu vítala komunisty skupinka jejich odpůrců s transparenty a nápisy "Táhněte do KLDR", "Zámek hrůzy zadarmo = slez bolševiků". Posléze se přesunuli přímo na Křižíkovu fontánu, kde se slavnost koná. Iniciativa Ne základnám! umístila před vchodem portréty ministrů s vězeňskými pruhy a transparentem "Od nás amnestii neočekávejte".

Přítomnost odpůrců komunistů i reportérů rozlítilo jednu z přítomných soudružek tak, že se začala rukama i transparentem ohánět po fotografovi Blesku.

Oslavu zahájila Píseň práce, kterou přítomní vyslechli vestoje, a projev poslankyně Marty Semelové. Mluvila o krizi kapitalismu a chudobě občanů. "Demokracie roní slzy při pohledu na chudobu a každodenní porušování lidských práv v této zemi," prohlásila. "Místo pravdivých zpráv můžeme sledovat dokumenty plné historických lží, které mají napomáhat rozdělování společnosti a vyvolávat štvavé antikomunistické kampaně," tvrdila.

Mladí komunisté volí Karla Marxe

Stejně jako v předchozích letech jsou návštěvníkům k dispozici stánky s knihami. Na prodej je například sborník kolektivu autorů K socialismu 21. století.

Mezi účastníky se objevily také oblíbené placky s kopírující volební placky Karla Schwarzenberga. Ve stejné barvě, se stejným nápisem Volím Karla, jen místo knížete černobílá fotka Karla Marxe. Placky mezi návštěvníky rozšířili členové Komunistického svazu mládeže. Po poledni strana svým příznivcům slibuje hudební produkci Křižíkovy fontány.

Do Sněmovny by se dostali jako 3. nejsilnější strana

Komunisté mají už druhé volební období po sobě ve Sněmovně stabilně 26 poslanců, kteří, na rozdíl od některých poslanců jiných stran, nemění svoji stranickou příslušnost. Podle posledního průzkumu agentury ppm factum by ve volbách do Sněmovny KSČM získala 13,6 procenta hlasů a skončila by čtvrtá. Podle průzkumu CVVM by komunisté skončili třetí se 16,5 procenta hlasů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krupan10 ( 2. května 2013 13:19 )

je to bohužel tak. Někdy to salonní výrazy tak nevystihnou. Ostatně tam jsme.............

eliska963852 ( 2. května 2013 10:36 )

To je snad logické, že to pojišťovna vrací jednou ročně.

handgood ( 2. května 2013 10:22 )

Vidím, že nevieš čítať, tak to ešte raz zopakujem.... Ano. Ešte nedávno ste s tým Tureckom boli bratia, teraz ste len absurdistán.

handgood ( 2. května 2013 10:20 )

Ano. Ešte nedávno ste s tým Tureckom boli bratia, teraz ste len absurdistán.

ronyz ( 2. května 2013 10:07 )

zapomněls dodat že ti to můžou vrátit klidně až za rok

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa