Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

To jste se vyznamenali! Klaus s Gašparovičem si předali ocenění

Senát žene Klause  k Ústavnímu soudu. Zpěčoval se podepsat evropský pakt finanční stability, jmenovat soudce a vyhlásil amnestii. Za úsvitu možná Klause popraví…
Senát žene Klause k Ústavnímu soudu. Zpěčoval se podepsat evropský pakt finanční stability, jmenovat soudce a vyhlásil amnestii. Za úsvitu možná Klause popraví…  (Autor: archiv Blesku)
6. března 2013
14:51

Odcházející prezident České republiky Václav Klaus a slovenský prezident Ivan Gašparovič se v brněnské vile Tugendhat vyznamenali. Navzájem si udělili nejvyšší státní ocenění. Zatímco Klaus se nyní pyšní Řádem bílého dvojkříže Gašparovičovi se na klopě houpe Řád bílého lva.

Prezidenti si podle původních plánů měli vyznamenání vyměnit již při nedávné návštěvě Klause na Slovensku, která byla jeho poslední zahraniční cestou před skončením mandátu. Údajně na žádost české strany se ale tento slavnostní akt nekonal. Klausovo funkční období končí již tento čtvrtek.

Řád bílého dvojkříže, který uděluje hlava slovenského státu, dostal v roce 2003 Václav Havel. Držiteli řádu jsou dále podle internetových stránek slovenského prezidenta například dánská královna Margrethe II., bývalý generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer nebo někdejší polský prezident Lech Kaczynski.

Řád se uděluje občanům jiných států, a to například za zásluhy o všestranný rozvoj vztahů se Slovenskem. Naproti tomu Řád bílého lva prezident ČR uděluje nejen mimořádným osobnostem ze zahraničí, ale propůjčuje jej i občanům České republiky.

Podle webu prezidentské kanceláře jsou mezi jeho držiteli britská královna Alžběta II., španělský král Juan Carlos I., francouzský exprezident Jacques Chirac, bývalý prezident USA Bill Clinton nebo americká exministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Brněnská funkcionalistická vila Tugendhat, zapsaná na seznamu památek UNESCO, je pro česko-slovenské vztahy symbolickým místem. Právě v ní se v létě 1992 Klaus dohodl s tehdejším slovenským premiérem Mečiarem na rozdělení Československa od počátku ledna 1993.

itartas ( 7. března 2013 15:12 )

itartas ( 7. března 2013 15:12 )

řekni mi co on ukradl a vytuneloval? Fakta prosím!

rudyptak48 ( 7. března 2013 14:10 )

Jak se provádí barterový obchod mezi starými (ne)přáteli. Když jde o tohle, dohodne se lehce levičák s pravičákem, oba samozřejmě nestranní. Politika je dě-vka která podrží každému, kdo to s ní umí. Tihle dva závisláci jsou exemplárním příkladem..

rudyptak48 ( 7. března 2013 14:00 )

A jaké vyznamenání bys chtěl Václave? No, přece to nejvyšší. Jeden kříž jsem měl připravený pro papeže, ale vzdal se úřadu. Já už bohužel také musím končit... a nebyl by lepší kříž železný?

kalnormin1 ( 7. března 2013 12:11 )

Přeci si nedají na rozloučenou bonboniéru. Tu by jim snědly jejich ženy a sami by měli ......... Takhle medaili si dají do regálu a mají na co vzpomínat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa