Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pošlete vzkaz Klausovi: Rozlučte se s prvním prezidentem v historii ČR obviněným z velezrady

Václav Klaus po deseti letech končí ve funkci prezidenta České republiky.
Václav Klaus po deseti letech končí ve funkci prezidenta České republiky.  (Autor: ČTK)
6. března 2013
12:01

Dosluhující prezident Václav Klaus se dnes loučí. Jeho osoba je nesporně spjata s polistopadovou politikou v Česku. Přes dvacet let se pohyboval ve vrcholných politických funkcích. Jak byste jeho práci zhodnotili? Díky Blesk.cz mu můžete poslat vzkaz!

Působil jako ministr financí, předseda vlády i předseda sněmovny. 7. března 2003 se ujal úřadu hlavy státu. Spolu s bývalým předsedou ČSSD Milošem Zemanem, který ho vystřídá v prezidentské funkci, a exprezidentem Václavem Havlem tvořil trojici, jež především v druhé polovině 90. let dominovala domácí politické scéně.

V únoru 2008 Klaus svůj mandát obhájil, i když volbu provázela nervózní atmosféra plná obviňování a útoků.

Ve sféře zahraniční politiky se ústředním tématem jeho aktivit stala zejména kritika současného procesu evropské integrace. Výrazný byl například jeho odpor k chystané euroústavě a následně k nové reformní smlouvě EU dojednané v Lisabonu.

Díky rozsáhlé novoroční amnestii, kvůli které se dostali na svobodu i někteří tuneláři, vstoupil do historie i jinak. Stal se prvním prezidentem České republiky obviněným z velezrady. Senátoři už žalobu předali Ústavnímu soudu.

Video se připravuje ...
Další videa