Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bárta unikne trestu: Za nabízení peněz kolegům nemůže být souzen

Nejvyšší soud částečně vyhověl Vítu Bártovi. Nemůže být souzen za nabídku bezúročné půjčky poslancům.
Nejvyšší soud částečně vyhověl Vítu Bártovi. Nemůže být souzen za nabídku bezúročné půjčky poslancům.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
19. října 2012
09:57

Imunita! Ta zachránila krk poslanci Vítu Bártovi. Nebude dál souzen za to, že spolustraníkům nabízel na jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných výhodnou půjčku. Dnes o tom rozhodl Nejvyšší soud. Podplácení Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí se to ale netýká!

Obvodní soud pro Prahu 5 v dubnu potrestal exministra dopravy a neformálního šéfa Věcí veřejných Bártu 18 měsíci vězení s třicetiměsíční zkušební dobou. Bárta se odvolal k Městskému soudu v Praze, o něco později se obrátil také na Nejvyšší soud s návrhem na vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Nejvyšší soud rozhodl, že část vytýkaného skutku, která se odehrála ve Sněmovně, skutečně kryje poslanecká imunita.

Škárka a Kočí ale údajné bezúročné půjčky dostali jinde, konkrétně v restauraci Austria a v Bártově bytě. Tuto část verdiktu může proto nadále řešit justice v odvolacím řízení. "Bude tak na Městském soudu v Praze, aby posoudil zbylou část jednání obviněného," uvedl Knötig. Pokud odvolací soud potvrdí Bártovi trest, musí z popisu skutkových okolností vyjmout tu část, která se týká jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných a která v původní žalobě ani nebyla obsažena; přidal ji tam až obvodní soud.

rudyptak48 ( 21. října 2012 12:13 )

Nic nového pod českým korupčním sluncem.

arcaben ( 21. října 2012 08:42 )

Vzhůru partajníci do pořádných zlodějen,už se nemusíte držet u zdi!Ti se imunity nezřeknou ani ve stavu poblouznění-šmejdi!

mirkazam ( 20. října 2012 07:44 )

Tak a je to !!!Mám dojem ,že poslanci slibovali zrušení poslanecké imunity ??? Tak se nám teď pěkně můžou smát do ksichtu ...

salto ( 19. října 2012 14:19 )

Monza, monza - teda takhlec zbytnělý ego bych nechtěl mít. Von asi tatínek při Vašem narození radostí co že semu to narodilo, Vás vyhodil 3x do vzduchu. Sakra, ale chytil jenom 2x Pidli, pidli sprosťáku

monza ( 19. října 2012 11:08 )

Brno - Poslanec Vít Bárta nebude dále souzen za to, že spolustraníkům na jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných nabídl výhodnou půjčku. Důvodem je poslanecká imunita, rozhodl Nejvyšší soud. Imunita se ale nevztahuje na dva klíčové skutky, za které si Bárta nepravomocně vyslechl podmíněný trest, tedy na údajné podplácení Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Oba tehdy ještě poslanci dostali bezúročné půjčky mimo sněmovnu. Je to jasné,trubky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa