Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Odsouzený kmotr Novák odešel z ODS

Alexandr Novák odešel z ODS
Alexandr Novák odešel z ODS  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Kjos - 
17. července 2012
14:34

Přijal 40 milionů jako úplatek, dostal za to čtyři roky. Premiér Nečas ho v úterý vyzval, aby opustil ODS. Bývalý senátor Chomutova a jeden z nejdůležitějších severočeských kmotrů Alexandr Novák to učinil.

Bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák pravomocně odsouzený za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku ukončil členství v ODS.

Ústecký soud ho v pondělí poslal na čtyři roky do vězení. K odchodu ho vyzval premiér a předseda strany Petr Nečas. O jeho odchodu informoval předseda ústecké ODS Jan Kubata.

Nečas Nováka k odchodu ze strany vyzval dnes dopoledne. "Pravomocné odsouzení za uplácení je neslučitelné s členstvím v ODS. Jsem přesvědčený, že tak, jako je to jasné všem členům ODS, tak je to jasné i panu Novákovi a že se podle toho zachová v zájmu ODS a že nebude třeba podnikat žádné kroky," řekl Nečas.

Roli v tom podle něho nehraje skutečnost, že se Novák hodlá dál proti rozsudku bránit. Krajský soud se případem zabýval po odvolání Nováka i státního zástupce proti rozhodnutí Okresního soudu v Chomutově. Původní dvouletou podmínku zpřísnil na čtyřletý nepodmíněný trest ve věznici s dozorem. Potvrdil i původně uloženou pětimilionovou pokutu a také pětiletý zákaz činnosti veřejné osoby.

Případ je z roku 1999. Chomutov tehdy prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé společnosti VNG Leipzig, která pak za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž přes kyperskou firmu na rakouském soukromém účtu Novákovy manželky. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

qqqq ( 18. července 2012 09:39 )

Podle vykonaných skutků to je ódeesák jak se patří. Bude jím dál i když už nemá průkazku . Bez průkazky ODS se mu bude krást obtížněji.

gogo ( 17. července 2012 21:44 )

Jsou chvíle, kdy mám pocit, že musí zazvonit budík.. Že se mi to všechno jen zdá.. To je případ i tohoto pravičáka a jeho "trestu" ...

paja49 ( 17. července 2012 16:18 )

To fakt není den,aby člověka nenasrali nějakou další všivárnou.Půjde li to takhle dál zmizí rubrika politika a bude tam jen a jen černá kronika

paja49 ( 17. července 2012 16:15 )

Stahují se mraky a DOUFÁM ŽE JIM TO KONEČNĚ SPOČÍTÁME.

abvydavatelstvi ( 17. července 2012 15:28 )

Že jo...... a pořád s úsměvem na tváři ......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa