Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Nečasova podmínka: Peake musí mít deset poslanců, jinak budou volby

Premiér Petr Nečas bude jednat s Karolínou Peake o pokračování vlády
Premiér Petr Nečas bude jednat s Karolínou Peake o pokračování vlády  (Autor: Foto Blesk)
Autor: ČTK, oj - 
19. dubna 2012
20:26

Aby se nová platforma Karolíny Peake mohla podílet na vládě, musí sehnat deset poslanců, řekl premiér Petr Nečas. K vicepremiérce by se tak muselo přidat dalších devět. Tolik se jich ale zatím nepřihlásilo.

"Nepřistoupíme na model, kdy by to byly dva poslanecké kluby a pak nějaký volný soubor radikálů, volně pobíhajících poslanců, aby se to dopočítalo do nějakého počtu. To nepovažujeme za součást takzvané bezpečné většiny," řekl Nečas. Pokud by taková bezpečná většina nevznikla, je podle něj ODS připravena jít do předčasných voleb na konci června.

Peake má čas do pondělí, aby zajistila vládě "bezpečnou většinu". Dosud se k ní jasně přihlásilo šest poslanců nejmenší vládní strany. K tomu, aby mohla vytvořit poslanecký klub by potřebovala ještě tři. Poslanec Radim Vysloužil dnes ČTK řekl, že stále není rozhodnutý, na jakou stranu se přidá. Nerozhodnutý zůstává i další z váhajících členů VV Milan Šťovíček, který ale ve čtvrtek slíbil, že pokud bude vláda dodržovat programové prohlášení, bude s ní hlasovat. Poslanec Otto Chaloupka zůstává ve VV. Spolupráci s platformou, kterou vytváří Peake nevyloučil nezařazený poslanec Michal Doktor, zvolený za ODS.

Krajští lídři ODS dnes podpořili dosavadní postup Nečase při řešení krize. Výkonná rada podle premiéra vypoví koaliční smlouvu a strana půjde do předčasných voleb, pokud se nepodaří získat požadovanou bezpečnou většinu založenou na spolupráci tří klubů.

"A nebo Výkonná rada vypoví koaliční smlouvu a pověří grémium podpisem nové koaliční založené na spolupráci tří stran nebo tří poslaneckých klubů, ale bez Věcí veřejných," prohlásil Nečas. V úterý se mají také společně sejít poslanecký a senátorský klub ODS.

Nečas odmítl, že by jeho postoj nějak ovlivnilo dnešní vyjádření předsedy VV Radka Johna. John řekl, že VV nepodpoří žádné kroky směřující k předčasným volbám, protože je třeba zabránit vítězství levice. Podle středečního průzkumu CVVM by volby vyhrála ČSSD následovaná komunisty.

rudyptak48 ( 21. dubna 2012 12:56 )

Bože, proč jej pořád ukazujete? Když vidím ten jeho oteklý ksicht, dělá se mi špatně. Za komoušu vyprávěl vtipy tzv. smutný muž. Nečas mně ho s tou aktivitou a rozhodností v mnohem připomíná.

arcaben ( 20. dubna 2012 13:52 )

mno,ono je to dvousečné...levice zase rozdá štědré soc.dávky ci.gánům a chronickým netáhlům a budeme tam kde jsme nebo ještě víc v močce...!!!

mariopuzo ( 20. dubna 2012 11:52 )

ale dodá...to i kdyby tam měl vstoupit kalousek s nečasem....hihihihi

dfghjk ( 20. dubna 2012 11:26 )

Vsadím boty, že Pík 10 kousků nedodá a Nečas sleví.

rudyptak48 ( 20. dubna 2012 10:25 )

Neboj, ty vypasený trubče, ono to zas nějak dopadne. Kdo z vás by si podřezal pod sebou tu korupční větev? Moc dobře víte, že po té turbulenci, kterou jste ve vládě předvedli, už se tam zpět nedostanete. Takže... vydržet co nejdéle... to je dnes vaše aktuální heslo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa